Trump varsler toll på stål og aluminium. Frykten er en handelskrig, men «ta alt med en klype salt», sier analytiker.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Donald Trump har signert en presidentordre om 25 prosent toll på import av stål og aluminium til USA.
- Tollsatsene skal tre i kraft 12. mars og vil være «uten unntak».
- EU-kommisjonens leder, Ursula von der Leyen, varslet at EU vil svare på Trump-tollen.
- Råvareanalytiker Ole Hvalbye i SEB sier at det er vanskelig å vurdere om tollsatsene virkelig blir innført eller ikke.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
– Det skaper muligheter, men man kan tenke noe nå og så kan alt være snudd på hodet på tre timer. Det gjelder bare å følge med, og så må man være forsiktig, sier Tor Svelland til E24.
Han leder det Oslo- og London-baserte hedgefondet Svelland Capital.
Les på E24+
Handelskrig: Dette kan skje med sparepengene dine
– Men det blir noen løsninger. Trump er en dealmaker. Han kommer til å få det til.
Svelland viser til at USA har et stort underskudd på handelsbalansen, noe Trump har vært opptatt av.
– Noe må de gjøre, sier han.
Varslet metall-toll
Donald Trump signerte mandag kveld en presidentordre om 25 prosent toll på import av stål og aluminium til USA. Tiltaket rammer også nære allierte som Canada og Mexico.
De nye tollsatsene skal tre i kraft 12. mars og vil være «uten unntak», ifølge presidenten, som også advarte om at tollen «kan bli høyere».
EU-kommisjonens leder, Ursula von der Leyen, varslet tirsdag formiddag at EU vil svare på Trump-tollen.
– Bekymringen er hvordan aktørene vil svare overfor USA på disse tariffene, og at du får en bredere handelskrig er bekymringen i markedet, sier råvareanalytiker Ole Hvalbye i SEB
– Om man vil få en nedbremsing i global vekst, at alt blir dyrere og det blir en økt grad av proteksjonisme, sier han.
– Bare å holde seg fast
Hvalbye i SEB sier at det er vanskelig å vurdere om tollsatsene virkelig blir innført eller ikke. Han viser til at tollen rettet mot Canada og Mexico raskt ble utsatt med én måned.
– Vi vet ikke helt sikkert om disse tariffene faktisk trer i kraft fullt og helt eller ikke. Man må ta alt med en klype salt. Prisene går ikke rett i været på disse uttalelsene. Man må se håndfaste regler før man kan se ordentlige reaksjoner.
Hvalbye kaller metaller som aluminium og stål «hjertet i global økonomi», og peker på at de er viktige for global handel og økonomisk utvikling.
– Man er bekymret for motsvaret, og det betyr ikke nødvendigvis sterkere priser. Det blir veldig spennende å se hva som skjer nå. For det er noe nytt hver eneste dag, så her er det bare å holde seg fast.
Ser handelsforstyrrelser
Hvalbye peker på at prisene på aluminium på London-børsen klatret rundt halvannen prosent mandag kveld på tollnyhetene, men er ned 0,75 prosent tirsdag.
Hvalbye sier at både Canada og Mexico er store leverandører av stål og aluminium til USA. Tollsatsene vil kunne ramme handelen med metallene i det nordamerikanske markedet, påpeker han.
Hvalbye peker på en lignende situasjon da Trump varslet tollsatser rettet mot Canada, inkludert import av energivarer som olje – tollsatser som for øyeblikket har blitt utsatt.
– Canada eksporterte så mye råolje til USA som mulig. Vi så at de amerikanske lagrene fylte seg ganske kraftig i forrige uke, for å få solgt unna masse olje.
– Hvis man tar lærdom av oljen kan det være man får tilsvarende effekt på stål og aluminium, en økende eksport i nærmeste fremtid for å komme unna tariffene.