– Helt avhengig av nanny for at livet skal gå rundt

2 months ago 10


Kortversjonen

  • Norske Monica MacLeod bor i England med kort foreldrepermisjon og dyre barnehageplasser.
  • Hun og mannen Ross er avhengige av en nanny for å få hverdagen til å gå opp.
  • Barnehageplass i England er dyrt og systemet uvanlig for mange nordmenn. Familien betaler 12.000 kroner i måneden for deltids barnehageplass.

Monica åpner døren til murhuset sitt Merstham, Surrey. Opprømte barnestemmer høres innenfra. Huset som tidligere var en godteributikk, er i klassisk britisk stil.

Småbarnstilværelsen for Monica og ektemannen er helt annerledes enn hva den ville vært i Norge.

Eldstedatter Skye (3) har deltidsplass i barnehagen, og i dag er hun hjemme. Pixie (9 måneder) ligger på babygymen og leker i stuen. Hun skal begynne i barnehagen om bare noen uker.

– Vi trodde aldri at vi skulle flytte fra London, men her har vi det beste av to verdener. Det er både barnevennlig med naturen rundt, pluss at toget til London tar 25 minutter, sier Monica som opprinnelig er fra Hønefoss, men har bodd i England i over 15 år.

Barnehageplass fra babyen er 0 måneder

Hun og ektemannen Ross er begge sangere og jobber for seg selv. Monica synger og spiller piano fast på det eksklusive kjøpesenteret Harrods, på cruisebåter, i brylluper og på andre arrangementer. I tillegg er hun utdannet sangpedagog og jobber på en skole i nærheten.

Fra å kunne si ja til alle oppdrag og jobbe til alle døgnets tider, har familielivet satt en naturlig stoppe for det.

Monica forteller om en helt annen permisjons- og småbarnstilværelse enn i Norge.

Hverdagen som småbarnsforeldre i England kan på mange måter ikke sammenlignes med det norske systemet.

Denne fredag formiddagen er det svigerinne Kirsten Macload som må trå til som barnevakt fordi Monica og ektemannen må på jobb, og de ikke har barnehageplass på fredager.

Da eldstedatteren var tre måneder var Monica tilbake i jobb. Foreldrepermisjonen i England er ofte tre til seks måneder betalt, alt ettersom hvor du jobber og hvilke retningslinjer jobben styrer etter, forteller Monica.

Uten en nanny hadde ikke hverdagen gått rundt.

– I England kan du få barnehageplass fra babyen er 0 måneder, men det hadde jeg lite lyst til. Vi fant etter hvert en lokal nanny som først jobbet hos oss noen dager i uken. Nå har hun blitt en så viktig del av vår familie, og hvordan vi passer på barna.

Deltidsplass i barnehage

Med to travle foreldre som begge er selvstendig næringsdrivende var den eneste muligheten for Monica og ektemannen å ansette en dagmamma på fulltid.

I dag vet ikke Monica hvordan hun skulle klart seg uten.

– Min timeplan og jobbuke er veldig ulik fra uke til uke, det er sjelden jeg jobber fra ni til fem, så vi er helt avhengig av nanny for at livet skal gå rundt.

Og slik er det for flere britiske mødre, skal vi tro Monica og Line Slooper-Svanevik bak «Positiv Fødsel» som er trebarnsmor i Frome, England.

– Det er veldig vanlig å ha deltidsplass i barnehage her, fordi det er så dyrt. Eldstedatteren vår går i barnehage tre dager i uken, og nå skal hun yngste begynne to dager i uken snart. Resten dekker vi opp med nannyen her hjemme, forteller Monica.

Barnehagesystemet i England er veldig ulikt det skandinaviske, forklarer hun. Inntil nylig fikk kun 3-åringer offentlig økonomisk støtte for å gå i barnehagen. Nå gjelder støtten også for lille Pixie, heldigvis.

– Treåringen får nå 30 timer subsidiert barnehagestøtte i uken, og datteren på 9-måneder får 15 timers støtte i uken. Dette tilsvarer cirka 32 uker i året, men vi betaler for 50 uker, så rundt 900 pund, 12.000 kroner, i måneden for begge jentene.

Monica fortsetter:

– Mange barnehager er mye dyrere, så derfor lønner det seg økonomisk for noen å bruke nanny hele tiden, eller være hjemmeværende. Hvis du har en vanlig jobb som for eksempel sykepleier, så må du regne på det; Hva får jeg igjen for å dra på jobb nå? sier hun.

– Samtidig hadde ikke hverdagen vår gått rundt uten vår nanny, understreker Monica.

– Må nærmest søke barnepass før barnet er født

36-åringens norske venninner maser fortsatt om at Monica og familien skal komme til Norge hvor det er mer tilrettelagt for småbarnsliv.

– Jeg skjønner hvor de vil med tanke på hvor mye man bruker på barnepass i året og i måneden i England. Det er en veldig stor prosentandel av inntekten som går til barna ved å leve her, det er sånt man ikke vet om før man setter seg inn i det, og da får du sjokk før du finner en måte å takle det på, sier Monica.

Hun tenker seg om før hun fortsetter:

– Jeg har bodd her i over 15 år, og elsker jo livet her. Vi må tenke på alle mulighetene vi har og veie det positive opp mot det negative. Nå er vi i den verste og dyreste perioden.

– Påvirker det valget om å få flere barn?

– Ja, absolutt. Dette systemet gjør at mange ikke har råd til å få flere barn. Vi har uansett ikke planer om flere, men jeg skjønner ikke hvordan livet skulle gått rundt, hverken økonomisk eller tidsmessig med flere. Du må jo nærmest søke barnepass før barnet er født for å lykkes her.

Read Entire Article