Generalsekretæren i UEFA rettet en advarende pekefinger før et enstemmig styre i Norges Fotballforbund (NFF) valgte å innstille på å fortsette med VAR i norsk fotball.
Ullevaal Stadion Onsdag 29. januar kl. 15:55Det viser et brev fra UEFA som VG har fått tilgang på. Det er datert 24. januar og signert generalsekretær Theodore Theodoridis.
I brevet gjør han det tidlig klart at UEFA «definitivt ikke har noen planer om å fjerne videoassistert dømming (VAR). Tvert imot: Bruken vil bare bre om seg.
Theodoridis peker også på hvordan europeiske toppdommere er vant til å benytte VAR:
«Det å ikke ha VAR-støtte i den nasjonale ligaen vil definitivt gjøre det vanskeligere å dømme med VAR på internasjonalt nivå, noe som kan være til skade for en nasjons internasjonale dommere i UEFA-konkurranser».
NFF-styret diskuterte VAR-saken på et møte i Oslo i går, tirsdag. I formiddag ble det kjent at president Lise Klaveness og resten av styret innstiller på fortsatt bruk av VAR.
UEFA-brevet skal ha vært én av flere argumenter i det som karakteriseres som en «helhetlig vurdering».
Til syvende og sist er det forbundstinget, der alle klubber har stemmerett, som skal avgjøre spørsmålet tidlig i mars.
UEFA-topp Theodore Theodoridis skriver i sitt brev til NFF at fotball på høyeste nivå nasjonalt bør organiseres på samme måte i alle medlemsland.
«Selv om vi erkjenner at VAR fortsatt er økonomisk utilgjengelig for noen av våre medlemsforbund, mener vi at når VAR først er innført, vil de viktigste aktørene i fotballen ikke kunne akseptere at det senere fjernes».
Theodoridis erkjenner at VAR ikke er perfekt, men at det jobbes med å forbedre systemet. Deretter poengterer han at forbundstinget i Norge står fritt til å gjøre sitt eget valg.
Men:
«Imidlertid bør de forstå at de i så fall skrur klokken tilbake – og være klar over at resten av fotballverdenen beveger seg i en helt annen retning».
Fotballpresident Lise Klaveness nevnte selv brevet på onsdagens pressekonferanse i Oslo.
Etterpå møtte hun VG og andre medier på Ullevaal stadion:
– Vi ba UEFA om et innspill siden vi har hørt at de er veldig tydelige. Det har også vært en tvil der: Vil VAR bli obligatorisk? I hvilken grad ser UEFA for seg at det skal implementeres i spillet? Det internasjonale er et av de viktige argumentene for oss. VAR er innført overalt i Europa, og blir mer og mer integrert i spillet og dommergjerningen. Så det har vært tungtveiende sammen med de andre argumentene.
Lise Klaveness sa nylig at hun ønsker seg en styreplass i UEFA. På spørsmål om hvordan det påvirker behovet for å følge organisasjonens råd, sier hun:
– Virkelig ingenting. Vi har hatt diskusjoner med FIFA og UEFA i mange saker. Så jeg tror ikke at UEFA hadde vært overrasket eller skuffet om jeg hadde ment det ene eller andre. I tillegg har jeg jo flyttet meg: VAR var noe annet i 2023 enn det er i dag. Så det er ikke et tema for meg, og det er det ikke for UEFA heller.
Klaveness orienterte bredt og lenge på onsdagens pressekonferanse, før hun til slutt avslørte hva styret hadde landet på:
– I denne saken handler de om hensynene til spillervelferd, fair play, teknologi, internasjonal utvikling og like muligheter. Vi mener det er mer rettferdig, profesjonelt og fremtidsrettet å beholde og utvikle VAR, sa Klaveness.
Onsdagens nyhet fra Ullevaal stadion vekker harme i deler av supporter-Norge.
Etter en rekke ekstraordinære årsmøter har 19 av 32 toppklubber på herresiden sagt at de vil skrote VAR. NFF svarte kjapt, gjennom VG, at dette flertallet ikke betyr et automatisk nei til VAR.
– Når vi likevel har konkludert med videreutvikling av VAR, er det på bakgrunn av innspill fra NISO, trenere, dommere, supportermiljøet, det internasjonale fotballmiljøet, samt en befolkningsundersøkelse, sier Lise Klaveness.
LSK-styreleder Morten Kokkim har vært blant de mest uttalte VAR-motstanderne, der han blant annet har advart om en splittelse mellom topp- og breddeklubber.
LSK-LEDER: Morten Kokkim.
– NFF legger opp til at breddeklubbene overkjører toppklubbene i et spørsmål som ikke omhandler dem. Jeg håper ikke at breddeklubbene lar seg styre og bidrar til dette, forteller Kokkim.
Etter pressekonferansen til NFF rykket 14 toppklubber ut og sa de var uenige med NFFs beslutning. De vil fremme et alternativt forslag på Forbundstinget om avvikle VAR i Eliteserien så snart som mulig.