Kortversjonen
- USAs president, Donald Trump, vil innføre 100 prosent toll på filmer produsert utenfor USA.
- Norsk filminstitutts direktør, Kjersti Mo, advarer mot tiltakets konsekvenser for norsk filmindustri.
- Tollen kan hindre store Hollywood-produksjoner fra å komme til Norge.
- Californias guvernør Gavin Newsom og andre internasjonale aktører lover å kjempe imot forslaget.
– Annonseringen gjør oss bekymret, skriver Kjersti Mo i en e-post til VG.
Hun er direktør i Norsk filminstitutt og advarer mot konsekvensene av det hun kaller «økonomisk proteksjonisme».
USAs president Donald Trump vil innføre 100 prosent toll på filmer som produseres utenfor USA.
– Dette er uheldig i seg selv for en så internasjonal sektor som film – men det er også et angrep mot ytringsfriheten, skriver hun.
Norge har de siste årene tiltrukket seg store Hollywood-produksjoner som «Mission Impossible» og «Wakanda Forever».
– En slik toll kan bety at Norge kan miste store amerikanske prosjekter som søkere til incentivordningen
. Da mister vi både lokal verdiskapning og viktig kompetanseutvikling for norsk bransje.Det er i et innlegg på plattformen Truth Social at Trump går ut mot Hollywood-produksjoner som gjøres utenfor USA.
– Filmindustrien i Amerika dør en veldig rask død. Andre land tilbyr alle slags incentiver for å lokke våre filmskapere og studioer bort fra USA, skriver Trump.
Presidenten hevder at utenlandske produksjoner bringer «budskap og propaganda» inn i landet.
– En nasjonal sikkerhetstrussel, hevder presidenten.
For Mo virker det som om tiltaket til Trump først og fremst er rettet mot studioene som lager film utenfor USA fremfor å gjennomføre produksjonen «hjemme».
– Dette tiltaket viser han at Trump vil bruke økonomiske pressmidler til å undertrykke ytringer han ikke liker. Derfor kan man også frykte at dette vil bli en toll på ytring. Hvis Trump får det som han vil, må Tom Cruise filme hjemme neste gang, advarer Mo.
Les også: Her er Tom Cruise i Loen
Kunngjøringen har skapt sterke reaksjoner i filmbransjen, både i USA og utlandet.
– Dette vil ødelegge den uavhengige filmsektoren, sier en amerikansk distributør til Deadline.
Flere store amerikanske filmer er nylig spilt inn utenfor USA, inkludert «Deadpool & Wolverine», «Wicked» og «Gladiator II».
Det er foreløpig uklart om tollen kun vil gjelde amerikanske produksjonsselskaper som lager filmer i utlandet.
Alle de store Hollywood-studioene i California produserer filmer utenfor USA.
Californias guvernør Gavin Newsom har allerede varslet motstand og hevder Trump «ikke har myndighet» til å innføre slike tollsatser.
New Zealands statsminister Christopher Luxon har lovet å kjempe for landets filmindustri. Landet ble satt på film-kartet etter innspillingen av «Ringenes Herre»-filmene.
Slike klipp i storfilmer kan det bli slutt på:
USA er fortsatt et viktig knutepunkt for filmproduksjon i hele verden, men analysefirmaet ProdPros nyeste årsrapport viser at USA hadde en nedgang i penger brukt på innspilling.
Land som har hatt en økning i samme periode inkluderer Australia, New Zealand, Canada og Storbritannia, ifølge rapporten.
Det er også uklart hvordan tolltiltaket vil påvirke store franchise-filmer som har flyttet til land som Canada, Storbritannia, Australia og Ungarn på grunn av gunstige økonomiske incentiver.
Norge opprettet en tilskuddsordning i 2016, som forvaltes av Norsk filminstitutt. Målet er å lokke større utenlandske produksjoner til Norge. Storfilmer som gjør opptak i Norge, kan få 25 prosent av produksjonskostnadene tilbakebetalt.
Trumps utspill kommer bare en uke før den prestisjetunge filmfestivalen i Cannes, der amerikanske produksjoner håper å selge distribusjonsrettigheter til utlandet.
Filmtollen kan også ramme norske kinoer. Enten ved at det produseres færre amerikanske storfilmer som trekker publikum, eller at billettpriser må økes for å dekke tollkostnader.
Mo frykter at andre land vil innføre mottiltak, noe som vil skape ytterligere usikkerhet i et marked der internasjonalt samarbeid er avgjørende.
– Det vil kunne påvirke norsk bransje ved at det blir vanskeligere å både finansiere og selge filmprosjekter, sier hun.