Kortversjonen
- Johan Remen Evensen hevdet østerrikerne har jukset i elleve år, noe som vekket sterke reaksjoner fra Stefan Kraft.
- Kraft sier han aldri har brukt elastisk strikk i hoppdressen sin og alltid fulgt regelverket.
- Evensen står fast ved sine uttalelser og sier han har konkrete bevis på østerriksk juks fra 2014.
- Østerrikes skiforbund vil ikke kommentere anklagene og fokuserer på RAW Air.
Det var på direkten under Dagsnytt 18Johan Remen Evensen kom med kraftige påstander om langvarig juks fra de østerrikske hopperne.
onsdag NRK-ekspertI tillegg kalte han fordelen Norge har fått av det avslørte jukset, som såpass liten at han mente det er som en «filleting».
– Det her handler ikke lenger om hvilken utøver som hopper lengst, men om hvem som klarer å lure systemet best. Det vil vi ta et kraftig oppgjør med. Det gjør jo vondt og stå her i dag og innrømme mange av de tingene, men jeg tror det er ekstremt viktig at vi får det opp og frem, sa Evensen.
Tidligere på dagen hadde NRK-eksperten stått frem og selv innrømmet juks sammen med de tidligere hoppstjernene Anders Jacobsen og Daniel-André Tande.
Evensen hevdet også på Dagsnytt 18-sendingen at han har «konkrete bevis» på at østerrikerne jukset allerede i 2014.
– Nå følte jeg at timingen var riktig når man ser hvordan FIS slår ned på, i min verden, en filleting, i form av en liten silkestripe i den ene dressen på de norske utøverne, når vi vet og har konkrete bevis på at østerrikerne gjorde allerede i 2014, hevdet han i sendingen.
Evensens uttalelser kommer i kjølvannet av VM-skandalen som har rystet hoppverdenen, der en lekket video førte til at Marius Lindvik og Johann André Forfang ble disket fra storbakkerennet under VM i Trondheim.
VG møtte Stefan Kraft, Østerrikes største stjerne, i Holmenkollen i forbindelse med Raw Air torsdag. Den 31 år gamle hopplegenden reagerer på Evensens uttalelser.
– Jeg har vært med i verdenscupen siden 2013, og jeg har aldri hatt en elastisk strikk i hoppdressen min. Jeg har alltid vært innenfor regelverket, sier han til VG.
Kraft har vært en av verdens beste hoppere i en årrekke. Han avviser at østerrikerne har drevet med systematisk juks.
– Jeg tror vi alltid følger reglene og prøver å være rettferdige hele veien. Selvfølgelig prøver vi å være helt på grensen, men vi driver aldri med store manipuleringer eller leter etter noe som kan bryte regelverket, sier han.
Stefan Kraft
- Født 13. mai 1993, 31 år gammel
- Konkurrert i verdenscupen siden 2012
- 45 individuelle seirer, tre sammenlagttitler og vinner av hoppuka i 2015
- Ett OL-gull, 13 medaljer fra VM og fem medaljer fra skiflygnings-VM
Den østerrikske stjernen forteller at han selv har eksperimentert med utstyr på trening, men med dårlig resultat.
– Jeg prøvde å jukse på trening, i et treningshopp, men da hoppet jeg mye kortere, forteller Kraft.
Han legger til at han har konkurrert mot flere av de norske hopperne som nå har innrømmet juks.
– Jeg hoppet med Anders Jacobsen og (Daniel-André) Tande, og jeg var noen ganger rett bak dem. Det er virkelig trist å høre dette, sier Kraft.
Kraft omtaler intervjuene som «trist for skihopping.»
VG møtte også Evensen i Holmenkollen torsdag. Evensen skulle egentlig tas av skjermen, men deltok på NRK-sendingen som «gjest».
– Kan du utdype hva du mente med «filleting» og at du har «konkrete bevis» på at østerrikerne jukset allerede i 2014?
– For det første er ikke juks en filleting i det hele tatt. Det er viktig å presisere at når jeg sier en liten filleting, så tenker jeg på prestasjonsfordelen man får av det jukset kontra mange andre måter du kan utnytte systemet på. Det er viktig å ha definisjonen klar.
Dette presiserte han også på Dagsnytt 18-sendingen etter å ha blitt konfrontert av NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt, som sa at det kanskje ikke var det lureste å kalle jukset for en «filleting».
Om de «konkrete bevisene» om østerrikerne forteller Evensen at han har hatt samtaler med sentrale personer, som han hevder skal ha fortalt om tilsvarende juks i den østerrikske leiren.
VG har sett en anonymisert versjon av denne samtalen.
Tidslinje om den norske hoppskandalen
Fredag 7. mars:- Norske ledere som syr hoppdresser og blir filmet på utøverhotellet i VM-byen Trondheim, dagen før storbakkerennet i Granåsen. Landslagstrener Magnus Brevig er en av personene på videoen.
- Innholdet i de snikfilmede videoene når offentligheten og blir av flere omtalt som mistenkelig.
- Med bakgrunn i videoene legges det inn protest fra Polen, Østerrike og Slovenia mot Norge før storbakkerennet.
- Marius Lindvik og Johann Forfang hopper ned til henholdsvis sølv og femteplass, men blir i etterkant diskvalifisert etter at kontrollørene finner ureglementerte sømmer etter å ha åpnet dressene.
- I etterkant avviser Brevig og hoppsjef Jan-Erik Aalbu at det er juks, men bruker begrepet regelbrudd.
- Aalbu erkjenner på en pressekonferanse at Norge jukset bevisst, og at den ekstra sømmen i dressene til Forfang og Lindvik ble sydd inn i den tro at det ikke ville bli oppdaget av utstyrskontrolløren.
- Aalbu hevder at han ikke kjente til jukset før det ble avdekket.
- Idrettspresident Zaineb Al-Samarai og kulturminister Lubna Jaffery (Ap) sier begge at hendelsen er uakseptabel. Skipresident Tove Moe Dyrhaug appellerer til at alle involverte må være ærlige.
- Det internasjonale ski- og snøbrettforbundet (FIS) melder at det norske laget skal etterforskes. Generalsekretær Michel Vion vil ikke utelukke at Norge kan miste flere medaljer.
- Advokat- og forsikringsselskapet Help sier opp sin sponsoravtale med hopplandslaget. Den hadde i utgangspunktet utløpsdato 1. mai. Andre sponsorer vurderer hva de skal gjøre.
- Brevig og servicemann Adrian Livelten suspenderes med umiddelbar virkning av skiforbundet i påvente av en gransking. Begge samtykker til avgjørelsen.
- Slovenske Bine Norcic utnevnes til midlertidig landslagstrener.
- I et møte med pressen sier Brevig at han angrer på jukset og at han som hovedtrener ikke stoppet det. Han omtaler endringen av dressene som «en bevisst handling».
- Livelten sier i en uttalelse at han beklager jukset og at det var «en handling jeg vil angre på resten av livet».
- Assistent Thomas Lobben blir også suspendert med umiddelbar virkning i påvente av en gransking. Også han samtykker til avgjørelsen.
- Lobben sier i en uttalelse at trenerne ble «fartsblinde», at han er «oppriktig lei seg» og at de tok «en meget dårlig avgjørelse».
- Skiforbundet opplyser at de har overlevert alle hoppdressene som ble benyttet i både hopp og kombinert under VM i Trondheim til FIS for gransking.
- Flere tidligere storhoppere som Anders Jacobsen og Daniel André Tande vedgår i et intervju med NRK at de selv jukset under egne karrierer.
- Det internasjonale skiforbundet suspenderer Marius Lindvik og Johann Forfang samt de norske hopplederne Brevig, Livelten og Lobben. Hopperne kan dermed ikke delta i Raw Air.
- Den norske landslagstreneren i kombinert Truls Johansen ilegges også en suspensjon av FIS. Det har sammenheng med måten det norske kombinertlaget presenterte utstyret for inspeksjon etter diskvalifikasjonen av Jørgen Graabak i VM fredag 7. mars.
- Lederen av hoppkomiteen i Norges Skiforbund, Stine Korsen, sier i et intervju med VG at hun trekker seg fra ledervervet som følge av avsløringene om utstyrsjuks.
- Robin Pedersen, Kristoffer Eriksen Sundal og Robert Johansson suspenderes av FIS på mistanke om manipulering av hoppdressene. Funnene er ikke de samme som i dressene til Lindvik og Forfang.
- Det er ikke funnet noe ulovlig med de norske VM-dressene til hoppkvinnene eller kombinertlandslagene.
- Aalbu sier på en pressekonferanse at han har «sviktet som leder», men vurderer det som best på kort sikt å fortsette i jobben. Han får full tillit fra skipresident Dyrhaug.
Administrerende direktør i Det østerrikske skiforbundet, Christian Scherer, har ikke ønsket å kommentere anklagene:
– Vi mener at alt som behøver å bli sagt om dette allerede har blitt sagt. Siden vi ikke har hørt disse uttalelsene selv, ser vi ingen grunn til å kommentere videre. På dette tidspunktet er fokuset vårt fullt på RAW Air, skrev Scherer til VG onsdag kveld.
Tidligere denne uken gikk Scherer knallhardt ut mot Norges hoppsjef Jan-Erik Aalbu og kalte behandlingen av saken for respektløs overfor andre utøvere og nasjoner.
I Kronen Zeitung, østerrikes største avis, kalte han Aalbu for arrogant.