Næring er så mye mer enn lønnsomhet. Stanses norsk satsing på havvind, settes også norsk industriutvikling på pause.
Magnus Holger Obrestad Stenroos
Sentralstyremedlem i Natur og Ungdom
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Dette er et leserinnlegg
Forrige uke ble Jens Stoltenberg overrakt en rapport av finanspolitikkutvalget som sier han burde sette havvindsatsingen på pause. Det er tydeligvis ikke lønnsomt nok. I finansdepartementet dominerer lønnsomhet, men jeg håper Stoltenberg evner å se forbi kun lønnsomhet, og tør å satse på norsk industri.
Jeg som mange ble både overrasket, men også betrygget av at en politisk bauta som Jens Stoltenberg ble hentet inn som finansminister. En skikkelse som representerer trygghet, nasjonalt og internasjonalt. Men at det nå er Stoltenberg som skal behandle fremtiden til norsk havvindindustri bekymrer meg. Stoltenberg har markert seg som en tydelig motstander av statlige subsidier til industrier, og gått hardt ut mot det han kaller «det miljøindustrielle komplekset».
At han skal støtte subsidiering til havvindindustrien, som per dags dato ikke er lønnsomt, er derfor usannsynlig.
Les også
Regjeringen sier nei til hybridkabler – blir for dyrt
Nei, havvind er enda ikke lønnsomt, kanskje det tar en stund før det blir det, men industrien er så mye mer enn bare lønnsomhet.
En erkjennelse vi må ta over oss er at oljeindustrien har en sluttdato. Når denne er, vil nok mange være uenige om, men faktum er at det er en ikke-fornybar ressurs verden beveger seg vekk fra. Da er det nødvendig at vi forbereder oss på dette, og da trenger vi en satsing på en ny industri.
For oljenæringen er så mye mer enn lønnsomhet og eksportinntekter, med næringen følger verdikjeder og arbeidsplasser. Ikke bare de som jobber på plattformene, men også en stor leverandørindustri som må ha nye prosjekter. Og det er dette havvinden kan være. Leverandørindustrien har lenge stått klar for å ta imot havvindprosjekter og er sultne på å kunne bygge verdensledende kompetanse på dette. Dessverre setter lønnsomhetsspørsmålet oljeprosjekter før i køen.
Men havvind kan bli lønnsomt. Vi har en industri i toppklasse som med trening kan bli verdensledende på havvind. Vi må bare tørre å satse. Det var ikke sånn at oljen vår var lønnsom med en gang, men vi hadde politikere som turte å satse. Nå trenger vi det samme for å få til den norske omstillingen, og sikre en bærekraftig industri og jobber.
Selv om Stoltenberg ikke er en stor fan av Kina, kan det lønne seg å hente inspirasjon derfra. For ikke mange år siden var solceller en lite lønnsom industri uten veldig gode fremtidsutsikter. Men Kina turte å satse på industrien, turte å investere i egen produksjon, og er nå verdensledende på solkraft. Solkraft som nå er mer lønnsomt en noen prognoser anslo. Hvis vi er redde for at Kina skal dominere markedet i den grønne omstillingen, må vi også tørre å satse på grønn industri.
At vi må endre på måten vi investerer i havvindnæringen stiller jeg meg rett bak. Vi kan ikke subsidiere internasjonale selskaper der ikke prosjektene kommer vår leverandørindustri til gode. Vi må investere i prosjekter som kommer industrien vår til gode, som bygger kompetanse i verftene, og som på sikt kan gjøre Norge verdensledende på havvind. Så Jens, hvordan vil du holde industrien vår i live i omstillingen vi skal gjennom? Jo, vi må tenke nytt på hvordan vi satser på havvind, men å sette en kork på havvind er ikke den rette veien å gå.
Les også