KRONIKKFORFATTERE:
JOHANN OLAV KOSS, tilknyttet rådgiver Ordtilhandling
STIAN KARLSEN, daglig leder Ordtilhandling
STEINAR SØNSTEBY, benyttet Hans Trygve Kristiansen som mangeårig rådgiver
STINA HOFGAARD RØSJØ, rådgiver Ordtilhandling
OLE VINJE, benyttet Hans Trygve Kristiansen som mangeårig rådgiver
ØYSTEIN TYNNING, styreleder JCP og Ordtilhandling
Hedersprisen under Idrettsgallaen 2025 skulle være en feiring av fire livsverk som har formet norsk idrett: Bjørge Stensbøl, Hans Trygve Kristiansen, Johan Kaggestad og Dag Kaas.
Likevel har mange i mediene valgt å rette fokuset mot en «skandale» – at Kaggestad burde fått prisen tidligere.
Resultatet? En verdig anerkjennelse av fire pionerer reduseres til en debatt om tidsbruk, mens de involvertes innsats overses.
Dekningen var dominert av én vinkling: Johan Kaggestad skulle ha fått prisen tidligere. Selv om dette er et poeng verdt å nevne, mister vi noe fundamentalt.
Mediene står i fare for å gjøre samme feil som Idrettsforbundet, å ikke gi heder og hyllest mens det fortsatt er tid.
For både Kaggestad og Kaas kom prisen dessverre post mortem, og det er dypt tragisk.
Men i stedet for å bruke anledningen til å løfte frem deres livsverk – sammen med Stensbøl og Kristiansens – blir samtalen redusert til en debatt om forsinkelser.
Dette skaper en skjevhet i hva vi som samfunn velger å feire, og hvem vi gir rom til i offentligheten.
Les også: VG-KOMMENTATOR: Fortjent, men flaut
For å forstå hvorfor årets Hederspris er så betydningsfull, må vi se på merittene til de fire vinnerne.
Bjørge Stensbøl var hjernen bak Olympiatoppen, som forvandlet norsk idrett fra middelmådighet til verdensledende.
Hans innovative tilnærming til treningsmetodikk og prestasjonsutvikling la grunnlaget for Norges dominans innen vinteridrett. Uten Stensbøls visjon og struktur hadde Norge neppe opplevd den samme suksessen i OL og VM.
Sammen med de tre andre har Bjørge virkelig satt spor etter seg, laget en vinneroppskrift og satte i gang noe som fortsatt preger norsk toppidrett og næringsliv.
Hans Trygve Kristiansen har vært en legendarisk trener og stor drivkraft i norsk toppidrett. Han har trent utøvere til hele 13 OL-medaljer, og til og med coachet Charles Tjessem til gull i Bocuse d’Or.
I tillegg var han sportslig leder av flere særforbund gjennom Olympiatoppen. Kristiansen er en mester i å få andre til å skinne, noe som også forklarer hvorfor han sjelden har søkt medieoppmerksomhet selv.
Johan Kaggestad er kjent som en av Norges mest innflytelsesrike friidrettstrenere og TV-kommentator. Han har brakt innsikt og glede til det norske folk gjennom sitt engasjement for idretten, spesielt sykkelsporten.
Hans evne til å formidle idrettens magi har inspirert utallige nordmenn til å ta del i treningsglede og konkurranseånd.
Men det var så mye mer.
Kaggestad var landslagstrener i friidrett langdistanseløp i ni sesonger, og vant 13 medaljer til sammen i OL, VM og EM. I tillegg var han også personlig trener for verdensstjernene Grete Waitz og Ingrid Kristiansen.
Dag Kaas var landslagstrener i langrenn for kvinner, deretter landslagssjef for kvinner og menn og sportssjef for alle grener.
Han var fast trener for Bente Skari og personlig trener for Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Hans kunnskap om treningsfysiologi og utvikling av utøvere har vært uvurderlig for sporten.
Hans innflytelse har strukket seg langt utover individuelle resultater, ved å bygge en idrettskultur som fremmer både prestasjon og bærekraftig utvikling.
Når mediene velger å vinkle dekningen av Hedersprisen rundt én persons fortjente anerkjennelse, mister vi en mulighet til å gi en helhetlig hyllest.
Hedersprisen er ikke bare en individuell anerkjennelse, men også en feiring av samspillet mellom trener, leder og utøver.
Det er dette samspillet som har formet norsk idrett til det den er i dag.
Kristiansen og Stensbøl lever i beste velgående, det gir oss en unik mulighet til å gi dem den anerkjennelsen de fortjener mens de kan oppleve det selv.
Når vi overser de to som fortsatt sto på scenen til fordel for å diskutere om prisen er forsinket, begår vi samme feil som vi kritiserer Idrettsforbundet for: Ikke å hedre mens tiden er inne.
Hedersprisen 2025 er ikke bare en feiring av fire enkeltpersoner. Den er en påminnelse om kraften i samarbeid, lidenskap og kunnskap.
Mediene har en viktig rolle i å formidle denne historien – og det er på tide at de tar den på alvor.
– – –
NB! Hedersprismottaker Hans Trygve Kristiansen er tilknyttet Ordtilhandling