Den nye stemmen gir en fordel som kan spores helt tilbake til våre forfedre – apene.
Det kan kjennes vanskelig å komme i stemmeskiftet. Men det er en grunn til at det skjer. (Illustrasjonsfoto: Pontus Lundahl/TT/NTB)
Du står ved tavla foran klassen og er midt i en presentasjon.
Mens du forklarer fotosyntesen, sprekker plutselig stemmen og blir skingrende og lys.
Rød i ansiktet ser du på klassekameratene dine, som smiler skjevt og veksler blikk.
Både gutter og jenter opplever stemmeforandringer i puberteten. Men særlig guttene får store endringer i stemmen. Selv om det er helt normalt, kan det være vanskelig å takle.
Så hvorfor skjer det? Det lurer en leser av den danske forskningsavisen Videnskab.dk på:
«Hva er den evolusjonære fordelen med komme i stemmeskiftet? Og skjer det også med hannaper?» spør Linda Vinther på vegne av sin tenåringssønn.
Slik endrer stemmen seg hos tenåringer
Faktisk viser forskning at det er klare evolusjonære fordeler ved at særlig gutters stemmer blir dypere.
Stemmeendringer skjer hos gutter og jenter når de blir kjønnsmodne – fra de er rundt 10–13 år og til de er rundt 20.
Denne perioden er puberteten. Jenter får menstruasjon – altså eggløsning. Gutter får hår under armene, og testiklene vokser.
Alle disse endringene skyldes økte nivåer av kjønnshormoner: østrogen hos jentene og testosteron hos guttene.
Hormonene påvirker også stemmene våre, forteller Kristian Hveysel Bork, øre-nese-halslege ved Rigshospitalet i København:
– Hormonene får alt til å vokse hos de unge – også stemmebåndene. Muskelen i stemmebåndet, kalt musculus vocalis, blir både tykkere og lengre, og strupehodet blir større, forklarer han.
Hvordan stemmen høres ut, endrer seg altså i takt med at kroppen fysisk vokser. Litt som med en gitar: Lyden av strengene avhenger av størrelsen og formen på gitarkassen.
– Det samme gjelder oss mennesker. Stemmebåndene er strengene våre, og strupehodet, ansiktet, nesen og bihulene danner resonansrommet som lyden går gjennom. Når det rommet blir større, blir lyden som regel dypere, sier Bork.
Dramatisk endring for gutter
Testosteron gjør at guttestemmen blir 75 prosent dypere enn jentestemmen, forklarer Christoph Schild. Han forsker i krysningspunktet mellom psykologi og biologi ved Universitetet i Münster i Tyskland.
– Jenter beholder stort sett sin lysere stemme, noe som kanskje signaliserer femininitet og ungdommelighet – trekk som historisk har vært foretrukket av menn, sier Schild.
Kristian Hveysel Bork behandler menn som har problemer med å venne seg til den nye stemmen etter puberteten.
– De fleste finner seg raskt til rette med den nye stemmen. Men noen få prøver å holde fast i den gamle stemmen og klarer ikke å slappe av med den nye, dypere lyden, sier han.
Hjernen jobber på høygir
Hjernen må jobbe ekstra mye når stemmen endrer seg.
Vi spør en forsker for deg!
Er det noe du lurer på, send oss en e-post på epost@forskning.no. Vi velger ut de beste spørsmålene og skriver en artikkel der vi spør en eller flere forskere om det du lurer på. Blir ditt spørsmål valgt ut, vinner du også en forskning.no-kopp.
– Når størrelsen og styrken på stemmebåndene endres, må hjernen lære seg å kontrollere dem på nytt, utdyper Bork.
– Det er litt som å ha lært å sykle på en bestemt sykkel og så måtte venne seg til en ny modell. Det kan føles som å starte på nytt.
Men det beste man kan gjøre, er faktisk å slappe av og vente til hjernen har tilpasset nervene til å styre stemmen.
– Den nye, dypere stemmen er det mest naturlige og avslappende stedet å snakke fra. Man må faktisk anstrenge seg for å holde på den gamle stemmen. Noen får vondt i halsen av det, sier han.
At noen kjemper imot den nye stemmen, kan ha psykologiske årsaker eller skyldes at personen identifiserer seg med et annet kjønn enn det biologiske.
– Noen opplever at den dype stemmen ikke samsvarer med personligheten deres. I slike tilfeller kan man oppsøke psykolog, lege eller talepedagog, sier Bork.
Dype stemmer gir bedre sjanser hos damene
Tilbake til spørsmålet fra Linda og sønnen om den evolusjonære fordelen:
Forskning viser at dyp stemme gir menn en fordel når de skal finne en partner.
Det forklarer Christoph Schild, som fikk publisert en studie i 2020 om stemmeleie og tiltrekning mellom menn og kvinner.
I studien ble 120 kvinner bedt om å vurdere lydopptak av over 300 mannsstemmer. Kvinnene skulle si hvor attraktive stemmene var og om de kunne forestille seg et kort eller langt forhold med mannen bak stemmen.
– Vi fant ut at kvinner generelt oppfatter menn med dypere stemmer som mer attraktive. Spesielt i forbindelse med one night stands, men også til lengre forhold, sier Schild.
Det skyldes kanskje at kvinner forbinder en dyp stemme med styrke og sunnhet.
Kommer apehannene i stemmeskiftet?
Forkjærligheten for dype mannsstemmer kan ha røtter tilbake til forfedrene våre – apene. Det er i hvert fall konklusjonen til amerikanske forskere.
De beskriver i en studie fra 2023 hvordan aper med dypere stemmer er mer dominerende i flokken og har lettere for å finne hunner å pare seg med.
Om dyr faktisk kommer i stemmeskiftet slik mennesker gjør, er det vanskelig å si.
– Elefantunger tuter i en lysere tone enn voksne elefanter, og kalver rauter lysere enn voksne kyr, sier Mads Frost Bertelsen, zoologisk direktør ved København Zoo.
Han understreker at det ikke finnes vitenskapelige data på om dyrs lyder går igjennom et stemmeskifte.
– Jeg har all grunn til å tro at mange dyrs «stemmer» endrer seg med alderen, siden stemmebåndene og resonansrommet vokser. Men så vidt jeg vet, finnes det ikke data som bekrefter det.
Så det er uklart om også apehanner opplever at stemmen svikter på pinlige tidspunkter. Men vi vet i hvert fall at det er en klar fysisk årsak til at menneskestemmer endres i puberteten – og at det for gutter og menn faktisk gir fordeler.
© Videnskab.dk. Oversatt av Trine Andreassen for forskning.no. Les originalsaken på videnskab.dk her.

Opptatt av helse, psykologi og kropp?

Mat hjernen med nyheter fra forskning.no om sykdommer, psykologi, kosthold, sex, trening og andre av kroppens mysterier.