Hydro forbereder seg på Trump-toll

3 months ago 28


Industrigiganten har dialog med myndigheter i Norge, EU og USA.

Hydro Aluminium Karmøy er et av Europas største aluminiumsverk. Bildet viser innsiden av teknologipiloten som produserer lavkarbonaluminium. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Søndag sa Donald Trump at han vil kunngjøre 25 prosent toll på import av stål og aluminium. Ifølge Bloomberg skjer det mandag.

Dette er det siste i en rekke av Trumps toll-utspill. Presidenten har tidligere varslet toll mot Kina, Canada og Mexico. Tollen mot de to sistnevnte ble forrige uke utsatt.

Industrigiganten Hydro er til stede på alle kontinenter og i 40 land. I USA har selskapet nesten 6.000 ansatte ved et 20-talls fabrikker.

– Vi forbereder oss på ulike scenarioer og mulige utfall, sier Hydros informasjonssjef Anders Vindegg.

Dette gjelder blant annet hvordan selskapet posisjonerer seg og tilpasser produksjonen for å håndtere tariffene og tollsatsene som settes inn i USA.

Han understreker at det er for tidlig å si hvordan Trumps kunngjøring om mulige økte tollsatser på aluminium vil påvirke Hydros virksomhet i USA og i andre deler av verden på sikt.

– Det som er sikkert, er at aluminium er listet som et kritisk materiale i både USA og av EU og også av NATO. Vi følger utviklingen tett og har en dialog med relevante myndigheter, som er kjent med saken og som vi opplever at har den høyt også på sin agenda, sier Vindegg.

– Tariffer og toll i USA, som er et stort marked for aluminium, vil jo igjen kunne påvirke andre markeder. Som en del av dette har vi dialog med myndigheter i Norge, i EU og USA, fortsetter han.

Frankrikes utenriksminister sier EU vil svare på tollen.

Les på E24+

Tollmørket kan gi skadelig tørke

Til stede i Mexico og Canada

Vindegg sier Hydros anlegg i USA leverer aluminiumsløsninger og -produkter til amerikanske kunder, og baserer seg i hovedsak på resirkulering av forbrukerskrap og prosesskrap. Han sier at disse derfor i mindre grad blir påvirket av økte tollsatser.

– Hydro har også ekstruderingsanlegg i Mexico og Canada, samt deleier i et primæraluminiumverk i Canada. Disse kan bli direkte berørt av tollsatser som innføres i USA, fordi disse fabrikkene eksporterer varer til det amerikanske markedet, sier informasjonssjefen.

Selskapets fem norske primæraluminiumsverk produserer rundt 1 million tonn aluminium i året, ifølge selskapet. 95 prosent av dette går til det europeiske markedet.

Det er ikke klart hvordan eventuelle mottiltak fra EU vil se ut, men Vindegg er tydelig:

– I en usikker tid er Hydro og Norge en pålitelig leverandør av aluminium til EU og Europa.

Anders Vindegg

Informasjonssjef Hydro

– Skaper usikkerhet

Det kinesisk-eide norske industrikonsernet Elkem, som produserer silisium og silisiumprodukter, kan også bli påvirket. Behovet for silisium svekkes når aluminiumsverk og stålverk stenges ned eller reduserer kapasiteten.

Samfunnskontakt Marianne Stigset sier det er for tidlig å si noe konkret om hvordan eventuelle nye tollsatser kan påvirke Elkem. Samtidig er hun tydelig på at situasjonen skaper usikkerhet.

– Elkem har jobbet strategisk over lang tid med å etablere en robust forretningsmodell bestående av en geografisk diversifisert portefølje og leverandørkjede. Det meste av det vi kjøper av råvarer, og det vi produserer og selger, skjer innenfor samme region. Således er vi bedre stilt enn mange andre bedrifter, sier hun til E24.

Hun påpeker at både USA og EU har klassifisert silisium som et kritisk og strategisk råmateriale, og begge regionene er avhengige av import fra andre land.

Elkem er en av verdens ledende leverandører av silisiumbaserte materialer. Selskapet har blant annet to gruver i Norge. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

– Men det er klart at varslene som kommer fra USA, skaper usikkerhet. For industrien er det viktig med mest mulig like vilkår i den globale konkurransen og vi ser på handelsavtaler og samarbeid på tvers av landegrensene som et gode.

Read Entire Article