Hydro-utbyttet skuffer stort

2 months ago 16


Aluminiumsgiganten Hydro leverer et betydelig bedre fjerde kvartal enn året før, men senker utbyttet for 2024.

Hydro-sjef Eivind Kallevik (t.v.), her med kollega Mikal Hindal ved Hydro Karmøy, i 2019. Foto: Nils Vibe-Rheymer

Publisert:

Oppdatert nå nettopp

Kortversjonen

Norsk Hydro leverer et mer enn dobbelt så sterkt justert driftsresultat i fjerde kvartal, sammenlignet med foregående år, drevet av fortsatt sterke aluminiumspriser.

Selskapet skuffer med å ta ned utbyttet for 2024, som er betydelig svakere enn ventet.

– Vi er på vei inn i et år med økende geopolitisk uforutsigbarhet, men ved å fortsette forbedringsarbeidet vil Hydro kunne jobbe videre med vår strategi mot 2030 og redusere utslippene våre, samtidig som vi gir en attraktiv avkastning til aksjonærene, sier Hydro-sjef Eivind Kallevik.

Hydros resultater for fjerde kvartal i fjor som lagt frem fredag morgen:

  • Justert ebitda endte på 7,7 milliarder kroner, opp fra 3,7 milliarder i samme kvartal året før
  • Justert resultat før skatt var på 3,9 milliarder kroner, opp fra −2,5 milliarder kroner i samme periode året før
  • Driftsinntektene var på 55 milliarder kroner, opp fra 46,8 milliarder kroner i fjerde kvartal året før

På forhånd var det ventet justert ebitda på rundt 8,3 milliarder kroner og et justert resultat før skatt på 5,3 milliarder kroner av inntekter på 53 milliarder kroner i fjerde kvartal, ifølge konsensusanslag fra 14 meglerhus som Norsk Hydro selv har publisert på sine nettsider.

For året 2024 som helhet var justert EBITDA 26,3 milliarder kroner, sammenlignet med noe over 22,3 milliarder kroner i 2023.

Les også

USA-eksperten er ikke i tvil: – Dette er handelskrig

Reduserer utbyttet

Hydro-styret foreslår et kontantutbytte på 50 prosent av justert resultat etter skatt (2,25 kroner per aksje), tilsvarende 4,5 milliarder kroner.

For 2023 var kontantutbytte på 2,5 kroner per aksje, tilsvarende 59 prosent.

Det er i snitt ventet et utbytte på rundt 4,7 kroner per aksje for 2024, varierende fra 2,5 til 5,8 kroner.

«Forslaget til utdeling prioriterer aksjonærutbetaling ved å utnytte fleksibilitet i justert netto gjeld over forretningssyklusen», heter det.

I tiden framover vil målet i Hydros kapitalstruktur om å opprettholde en justert netto gjeld over forretningssyklusen på rundt 25 milliarder kroner, inkludert utdeling til aksjonærene, forbli uendret, påpeker Hydro.

Høye priser

Aluminiumsprisene har styrket seg ytterligere i fjerde kvartal, etter betydelig prisøkning i tredje kvartal som følge av kunngjøringen av en kinesisk hjelpepakke.

I tredje kvartal lå aluminiumsprisen på om lag 2.400 dollar per tonn (3-måneders LME snitt), mens prisen økte til rundt 2600 dollar per tonn i fjerde kvartal, ifølge kvartalsrapporten.

Dette er Norsk Hydros andre hele kvartal etter at Eivind Kallevik tok over for Hilde Merete Aasheim som konsernsjef i Hydro i fjor.

Les også

Støre om Trump-toll: – Vil være alvorlig for norsk eksport

– Priset inn

Hydro bemerker at USA-president Donald Trump i10. februar nnførte 25 prosent toll på alt importert stål og aluminium, samtidig som eksisterende unntak oppheves med virkning fra 12. mars.

Siden USA er en stor netto-importør av aluminium, vil tollsatsene sannsynligvis føre til økte premier med dertil hørende økte kostnader i verdikjeden, ifølge Hydro.

«Mye er allerede priset inn av markedet som følge av signaler fra administrasjonen siden den tiltrådte, og Midwest-premiene har nådd sitt høyeste nivå siden april 2023», skriver selskapet.

Les også

Dette er Trumps nye tollplan

Sendes til kundene

Hydro gjentar at en direkte påvirkningen på selskapets virksomhet er begrenset, ettersom Extrusions-virksomheten hovedsakelig baserer seg på innenlandske råmaterialer med begrenset eksponering mot grensekryssende handel.

«Erfaringsmessig har høyere LME-priser og premier blitt overført til kundene, og trolig vil det samme gjelde økte kostnader som følge av nye tollsatser», heter det.

Det legges til at Hydros resirkuleringsvirksomhet i USA har noe grensekryssende
skraphandel i begrenset omfang, men kan potensielt dra nytte av økte premier.

«Hydro vil fortsette å overvåke og evaluere tiltak for å håndtere eksponering knyttet til grensekryssende handelsstrømmer til og fra USA», skriver selskapet.

Les også

Bache advarer mot handelskrig: – Grunn til bekymring

Lavere tysk bilsalg

Hydro bemerker også at markedet nedstrøms for aluminium preget av svak etterspørsel og stramme resirkuleringsmarginer i Europa og Nord-Amerika.

Det til tross for at det globale forbruket av primæraluminium gikk opp i fjerde kvartal, drevet av en økning i verden utenom Kina.

«Lavt salg av elbiler, særlig i Tyskland, påvirker etterspørselen i bilsegmentet negativt, mens utviklingen i bygg- og industrisegmentet er mer moderat, med mulig støtte fra et lavere rentenivå i 2025», skriver Hydro.

Les også

Tysk sjeføkonom om Trump-toll: – En krig Europa ikke kan vinne

Over 900 har måtte gå

Begrenset aktivitet i markedet fører fortsatt også til begrenset tilgang på skrap, noe som legger press på resirkuleringsmarginer og reduserer omsmelteproduksjonen i Hydro Extrusions og Metal Markets.

«For å tilpasse seg de fortsatt svake markedsforholdene, har Hydro Extrusions tatt aktivt grep for å styrke effektiviteten i driften, og investert 350 millioner kroner i omstrukturering i løpet av 2024», heter det.

Dette omfatter en samlet bemanningsreduksjon på mer enn 900 heltidsstillinger gjennom å stenge flere resirkulerings- og ekstruderingsanlegg i Europa og USA, i tillegg til
kostnadsbesparende tiltak og effektivitetsforbedringer.

Forbedringsprogram

Hydro la så sent som i november i fjor frem et nytt forbedringsprogram som skal gi i 6,5 milliarder kroner i besparelser innen 2030.

På selskapets kapitalmarkedsdag ble det også kommunisert at selskapet ikke vil dytte mer penger inn i batteri og grønt hydrogen.

«For å rendyrke satsingen på Hydros strategi fram mot 2030, og på bakgrunn av krevende markedsforhold for batterier og grønt hydrogen, vil batterimaterialer og grønt hydrogen ikke lenger være strategiske vekstområder for Hydro, og det vil ikke allokeres mer kapital til disse virksomhetene», het det da.

Les også

Hydro setter på bremsen: Vil ikke dytte mer penger inn i batteri og grønt hydrogen

Fast utbyttepolitikk

Hydro vil også utfase forretningsenhetene Battery og Havrand, men støtte Hydrovolt som industriell eier.

Aluminiumsprodusenten opprettholdt sitt investeringsmålet på 15 milliarder kroner årlig for 2025 og 2026–2029, i faste 2024-priser.

Det ble også påpekt at utdeling til aksjonærene ville være i tråd med utbyttepolitikken og målet i kapitalstrukturen.

Hydros netto gjeld økte fra 14,7 milliarder kroner til 16 milliarder kroner i løpet av fjerde kvartal 2024, ifølge kvartalsrapporten fredag morgen.

«Økningen i netto gjeld skyldtes i hovedsak at tilført EBTIDA ble mer enn utliknet av investeringer, oppbygging av driftskapital, tilbakekjøp av aksjer og omregningseffekter», heter det.

Les også

Hydro kjøper resten av aksjene i Hydrovolt fra kriserammede svenske Northvolt

Les også

Tredje kvartal: sterkere tall fra Norsk Hydro

Les også

Dyr strøm kan ramme industri: – Noen vil nok slite

Les også

Norske storselskaper er forberedt: – Trump snakker jo med utestemme

Read Entire Article