Kaller matbaronene inn på teppet: – Totalt urimelig vekst i matprisene

4 hours ago 4


Kortversjonen

  • Statsminister Jonas Gahr Støre har invitert store aktører i matvarebransjen til sitt kontor for å diskutere de høye dagligvareprisene.
  • Støre krever klare svar på hvorfor matvarepriser har steget uakseptabelt mye.
  • Møtet inkluderer Coop, Norgesgruppen, Reitan Retail, Oda, Nortura og Orkla.

– Vi kan ikke sitte rolig og se på at dagligvareprisene stiger så mye som de har gjort. Veksten i matprisene har vært altfor høy. Vi vil ha klare svar, så skal vi handle etter det, sier Støre til VG.

Lenger nede i saken sier han at den handlingen ikke kommer til å bety krav om oppsplitting av enkeltaktører, som matvaregiganten Norgesgruppen, eller å svekke importvernet, som mange mener kan gi lavere matpriser.

Han har innkalt disse til Statsministerens kontor (SMK).

  • Coop
  • NorgesGruppen
  • Reitan Retail (Rema er det sentrale lavprisselskapet)
  • Oda
  • Nortura
  • Orkla

De slipper ikke til sammen. Støre skal sammen med næringsminister Cecilie Myrseth avholde møter på SMK med hvert enkelt selskap, de fleste i løpet av neste uke - hvis planen holder.

– Når vi er ute og møter folk er de urolig over prisutviklingen, hvor det er spesielt ett område de peker på, sier Støre:

– Besøk i butikken, hvor matkurven har blitt dyrere – og at det veldig ofte er uforståelig hvorfor en vare har blitt så mye dyrere.

 Gøran Bohlin / VGStøre og næringsminister Cecilie Myrseth kommer snart med en plan, som har som mål å gi mer stabile dagligvarepriser. Foto: Gøran Bohlin / VG

Han viser til eksempler fra Debatten i NRK tidligere i vår, som viste at First Price fiskeboller og Stabburet leverpostei opplevde en prisvekst på 80 prosent.

– Det fremstår som totalt urimelig og det skal vi få svar på, sier Støre.

Her er to av spørsmålene de vil stille:

  • Dagligvarebransjen har beholdt lønnsomheten selv med høy kostnadsvekst – er dette tegn på sunn konkurranse?
  • Hvordan skal dere få frem de faktiske prisene på en bedre måte?

Flere spørsmål her:

Her er spørsmålene som står i invitasjonen til bransjen, med utdypninger:

Hvordan forklarer dere at matvareprisene øker mer enn prisene ellers i samfunnet?

Tall fra SSB viser at matvareprisene de siste årene har økt mer enn den generelle prisveksten. Hva mener dere er forklaringen på at matvareprisene øker så mye mer enn prisene ellers i samfunnet?

Dagligvarebransjen har beholdt lønnsomheten selv med høy kostnadsvekst – er dette tegn på sunn konkurranse?

Konkurransetilsynets undersøkelser av lønnsomhet og marginer viser at dagligvarebransjen har høy lønnsomhet. Bransjen har klart å opprettholde høy lønnsomhet, selv i en periode med betydelig kostnadsvekst, blant annet på grunn av krig og pandemi. Dette tyder på at kostnadsveksten er veltet over på forbrukerne. Mener dere dette er et tegn på sunn konkurranse?

Hvordan forklarer dere at enkelte varer har økt med over 80 prosent?

Det har kommet frem, for eksempel i NRK Debatten 25. mars, at flere enkeltvarer, inkludert kjedenes egne billigvarer, har økt svært mye i pris. For eksempel hadde First Price fiskeboller og Stabburet leverpostei gått opp over 80 prosent. Mener dere det er rimelig at prisen på disse varene skal øke så mye, og vesentlig mer enn andre varer? Hvilke mekanismer er det som forklarer slike økninger?

Hvordan skal dere få frem de faktiske prisene på en bedre måte?

Forbrukerrådet har klaget inn kjedenes fordelsprogrammer og bonusordninger, og mener de gjør det vanskeligere for forbrukerne å ta gode valg i butikken fordi informasjon om de faktiske prisene blir dårlig tilgjengelig. Hvordan vil dere sørge for at forbrukerne får den informasjonen de trenger for å sammenligne priser og tilbud? (Dette spørsmålet er mest relevant for dagligvarekjedene)

Hva slags ansvar har leverandørene for å sikre god konkurranse og lave priser?

Det er mange som mener at konkurransen mellom dagligvarekjedene ikke er god nok, og at leverandører har en rolle i å legge til rette for konkurranse mellom dagligvaredetaljister. Hvordan arbeider dere for å legge til rette for konkurranse i detaljistleddet? (Dette spørsmålet er mest relevant for leverandørene)

Støre peker på andre forhold:

– Det er uklare debatt-kampanjer, priser som går ned rett før en høytid og så rett opp etterpå. Prisene gikk opp i 2022, i stor grad som følge av at råvareprisene gikk opp, men mange har reagert på prisvekst som ikke bare kan knyttes til det.

 Hanna Johre / VGFryktelige priser. Foto: Hanna Johre / VG

Han legger til:

– Forklaringene som gis på dette har ennå ikke vært gode nok.

– Svak konkurranse i en bransje med få aktører: Det har vært på politikernes bord i mange år uten at noe har skjedd?

– Vi har hatt en tipunktsplan for dagligvare fra 2023. Næringsministeren har jobbet frem en ny plan som vi skal fremme om ikke så lenge. Men først vil vi ha svar fra kjedene, rett over bordet.

 Gøran Bohlin / VGFoto: Gøran Bohlin / VG

– Du skal ikke være rakettforsker for å skjønne at konkurransen i dagligvaremarkedet er for dårlig. Når prisveksten har vært så stor, sier hun.

– Så internasjonale prisøkningene på råvareprisene internasjonalt kan ikke forklare prisveksten i norske dagligvarebutikker?

– Ikke alt, sier Støre.

Næringsministeren fortsetter.

– Den forklaringen er ikke god nok. Derfor kaller vi dem inn til et møte. Næringen må forklare oss hva som skjer, de må ta sitt ansvar og komme med forslag til løsninger.

Test deg selvHva koster en liter lettmelk i dag? a18,90 krb17,20 krc16,50 krd19,80 kr e20,40 kr

– Det er en gigant, Norgesgruppen, som er mye større enn de to andre store: Coop og Rema. Finnes det grenser for hvor store Norgesgruppen kan bli?

– Konkurransetilsynet følger med på slike forhold, men det å bryte opp et lovlig selskap i Norge ville vært veldig drastisk. Og vi er ikke der nå, selv om andre er det. Det er et komplisert bilde som det ikke finnes noen quick fix for. Vi skal komme med riktige tiltak, sier Myrseth.

 Gøran Bohlin / VGVi sitter sammen med Støre og næringsminister Cecilie Myrseth i statsrådssalen i 3. etasje på Stortinget. Foto: Gøran Bohlin / VG

Støre sier det slik:

– Ja, det er drastisk å bryte opp selskaper, men når det er sagt, så er hovedmålet her at vi skal ha et velfungerende dagligvaremarked.

– De vil vise til at det er beinhard konkurranse mellom de få dagligvarekjedene som er der og at marginene deres er relativt små?

– Marginene er ikke veldig store, det er riktig, men det er noe ved prissettingen som ikke rimer, sier næringsministeren.

Selv om marginene er relativt små, selges det dagligvarer i Norge for godt over 200 milliarder, som har gjort at Norgesgruppens storeier Johannson-familien og Rema-familien Reitan er blant Norges rikeste, slik storeier i dagligvareprodusenten Orkla, Stein Erik Hagen og hans familie er blitt.

Myrseth sier at bransjen har opprettholdt høy lønnsomhet selv i en periode med
betydelig kostnadsvekst.

– De har så det klarer seg, sier hun, lettere ironisk.

– Nå som Senterpartiet er ute av regjering; er det lettere for dere å lempe på importvernet, som vil kunne gi import av utenlandske landbruksvarer?

– Vi står samlet om importvernet. Ap er også opptatt av at det skal skje matproduksjon her i landet. Jeg er for eksempel opptatt av at vi skal ha matproduksjon i Nord-Norge, sier hun.

Støre sier han i mange år ledet tollforhandlingene på vegne av Norge i WTO, Verdens handelsorganisasjon.

– Jeg var WTO-minister i syv år og satt i internasjonale forhandlinger og forsvarte det norske tollvernet.

 Gøran Bohlin / VGFoto: Gøran Bohlin / VG

– Lytte og handle

Han sier at veldig mange land har importvern, med ulik begrunnelse.

– Norge har et sterkt tollvern fordi vi på mange måter har et arktisk landbruk. EU er den aktøren som sto nærmest Norge i forhandlingene i WTO som vi hadde nytte av i arbeidet med å forsvare vårt importvern.

– Dere skal ikke gjøre noe med å bryte opp dagens dagligvare-struktur med noen få giganter og dere vil ikke gjøre noe med tollvernet: Da er det få store grep som kan bidra til lavere priser?

– Det er mye annet vi kan gjøre enn å dele opp selskaper og ødelegge for norsk matproduksjon. Den planen skal vi komme med om ikke så lenge, sier Myrseth.

 Gøran Bohlin / VGEtter intervjuet begynte de å spille inn en video. Foto: Gøran Bohlin / VG

Den største kjeden, Norgesgruppen, svarer slik på utfordringen og invitasjonen:

Bilde av

Gultvedt i Norgesgruppen.

– Den internasjonale kostnadsveksten som har preget hele verdikjeden for mat den siste tiden har bidratt til en tilspisset debatt. Vi setter pris på invitasjonen fra Statsministerens kontor, og vi ser fram til å bidra med det vi har av kunnskap og erfaringer, sier Bård Gultvedt, direktør for næringspolitikk og myndighetskontakt i Norgesgruppen.

Read Entire Article