Kaos for containerfrakt: – Usikkerheten regjerer

2 days ago 16


Eksperter ser tegn til betydelig mindre frakt av varer mellom USA og Kina.

Den tyske shippinggiganten Hapag-Lloyd melder om store endringer som følge av handelskrigen. Foto: VIVEK PRAKASH / AFP

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

USA har innført skyhøye tollmurer mot Kina på 145 prosent. Dette har ført til store endringer i globale fraktmønstre, med økt shipping fra Sørøst-Asia og redusert frakt fra Kina.

– Usikkerhet er det ene som virkelig regjerer i containermarkedene akkurat nå, i hvert fall de som er koblet til USA. Dette er giftig for langsiktige beslutninger for enhver bedrift, sier sjefanalytiker Peter Sand i shippingdataselskapet XenetaXenetaet norsk tech-selskap som leverer pris- og markedsdata for containerfrakt til E24.

USAs største havn, «Port of Los Angeles», er den viktigste ruten for kinesiske varer inn i USA. De venter nå at antallet planlagte ankomster i neste uke vil være en tredjedel lavere enn på samme tid i fjor, ifølge Financial Times.

Les på E24+

Kommentar: «Tomme butikkhyller truer»

Prisfall på Kina-shipping

Konsekvensene av handelskrigen er allerede tydelige i markedet. Siden 9. april, da de såkalte gjensidige tollsatsene ble satt på pause, har det vært stor interesse for «front loading» – å frakte varer tidligere enn normalt for å unngå at frakten blir dyrere på et senere tidspunkt.

– Vi har sett at fraktratene fra Sørøst-Asia og Vietnam har gått høyere enn ratene fra Kina, som har gått nedover den siste uken, sier Sand på telefon til E24.

Dette er et tydelig tegn på at speditørerspeditørerde som organiserer forsender av varer og last fra en kilde til en annen ber om flere containere fra Sørøst-Asia og færre containere fra Kina.

Les på E24+

Shippingdata-gründer: Tre strategier i møte med Trump

Selv om tollsatsene først og fremst rammer handel mellom USA og Kina, vil effektene spre seg globalt, ifølge analytikeren:

– Det er kanskje ikke direkte identifiserbart for norske selskaper, men ettersom kostnadsnivåene for transportører endres, vil det påvirke prissettingen av transporttjenester over hele linjen, sier Sand.

Peter Sand

Sjefanalytiker

– Vanskelig å se noen oppside

Den London-baserte analytikeren Simon Heaney i analyse- og konsulentselskapet Drewry følger containermarkedet tett. De har nylig senket prognosen for etterspørselen etter containerskip til et fall på 1 prosent globalt i år. Tidligere ventet de en vekst i etterspørselen på 2,3 prosent.

– Det er veldig vanskelig å se noen oppside fra noe av dette for containershipping, sier Heaney på telefon til E24.

Analytikeren understreker at prognosene kommer med store forbehold knyttet til flere usikkerhetsfaktorer, deriblant tollsituasjonen.

– Det samme gjelder hvorvidt Suezkanalen vil bli gjenåpnet og hvorvidt den planlagte avgiften på Kina-bygde skip trer i kraft som forventet i oktober, sier Heaney.

Foto: STR / AFP / NTB

Risiko for tomme butikkhyller

Selv om det foreløpig er begrenset med harde data om volumfall, rapporterer store aktører allerede om endringer.

– Jeg har sett nyhetene fra Hapag-Lloyd, som er en stor tyskbasert transportør. De har rapportert et betydelig fall i bestillinger fra Kina til USA, forteller Heaney.

Simon Heaney

Shippinganalytiker

På spørsmål om risikoen for tomme butikkhyller i USA som følge av handelskonflikten, svarer Heaney at risikoen absolutt er til stede.

– Jeg tror den er større enn null, helt sikkert. Lagernivåene vil være relativt høye, men de vil åpenbart bli tømt over tid og de vil kanskje ikke bli så godt fylt opp igjen hvis tollsatsene forblir på et veldig høyt nivå, sier Heaney.

Torsten Slok, sjeføkonom i Apollo Management, advarte nylig om corona-lignende forstyrrelser med store kutt i bransjer som varehandel, logistikk og lastebiltransport, ifølge Bloomberg.

Heaney avviser sammenligninger med forstyrrelsene under pandemien.

– Jeg tror det er overdrevet å si at det er en lignende situasjon som pandemien. Dette er noe annet. For det første er det menneskeskapt. Det er resultatet av én persons handlinger. Så det kommer absolutt ikke til å være like globalt utbredt. Dette er mye mer isolert når det gjelder regionene det vil påvirke, forklarer han.

Denne artikkelen er laget ved hjelp av AI-verktøy fra Anthropic, og kvalitetssikret av E24s journalister.

Read Entire Article