Avinor ba Støre diskutere ny flyrute med kinas president, Xi Jinping. Konkurransevridende og brudd på sanksjoner, freser SAS.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Flyselskapet Hainan Airlines skal fly mellom Oslo og Beijing fra oktober.
Det kinesiske selskapet har tillatelse til å fly korteste rute over Russland, og betaler landet for å bruke luftrommet. Det kan derimot ikke norske selskaper som SAS og Norwegian på grunn av europeiske sanksjoner.
NHH-professor Frode Steen sier til E24 at det hovedsakelig er to ting som skjer for de norske selskapene som må ta en lengre rute mot Asia.
– De betaler minst like mye underveisavgifter der de flyr. Men de må i tillegg betale mer drivstoff, noe som er en enda større kostnadskomponent, sier han.
Samtidig har Avinor en incentivmodell som Hainan vil nyte godt av. Avgiften for å ta av fra Oslo Lufthavn fjernes det første året for nye internasjonale ruter. Og passasjeravgiften reduseres med 90 prosent. Rabattene reduseres gradvis, før de bortfaller etter 5 år. (se tabell i bunn av saken).
Ba Støre snakke med Xi Jinping
For å sikre den nye ruten sendte Avinor et brev til Norges ambassade i Kina, som E24 har fått innsyn i. Der skrev konsernsjef i Avinor, Abraham Foss, at politisk velvilje vil være «helt avgjørende for å se ruten gjenopptatt».
Videre skrev Foss at han på vegne av Avinor ville be om at flyruten «bringes opp som et offisielt agendapunkt i møtet mellom statsminister Støre og president Xi Jinping.»
Nærings- og fiskeridepartementet opplyser at Avinor ikke fikk delta i delegasjonen til Kina. Temaet ble heller ikke tatt opp på møtet mellom Støre og Xi Jinping. Departementet vil ikke svare på hvilke vurderinger som ble gjort
Direktør for trafikkutvikling i Avinor, Gaute Skallerud Riise, sier til E24 at «Hainan Airlines hovedsakelig er et statlig eid selskap, og det er naturlig å løfte det i en slik sammenheng».
– Ruteutvikling handler om å være aktiv i en beinhard internasjonal konkurranse. Vi vurderer det som viktig å ha forbindelser mellom Norge og Kina, slik at vi ikke står tilbake sammenlignet med andre land rundt oss, sier han.
– Brudd på sanksjoner
SAS’ norgessjef, Kjetil Håbjørg, sier til E24 at flytiden til Asia i enkelte tilfeller blir fire timer lengre hver vei fordi selskapet ikke har lov til å fly over Russland.
Kjetil Håbjørg
Norgessjef i SAS
– Dette gir betydelige kostnadsøkninger og påvirker sterkt lønnsomheten til ruter i regionen. SAS har som konsekvens av disse rammebetingelsene lagt ned virksomheten i Kina.
– Hvordan påvirker det konkurransen?
– Det er ikke mulig for oss å konkurrere med selskaper som flyr over Russland, sier han.
Håbjørg reagerer på at Hainan Airlines ikke betaler for å ta av fra Oslo Lufthavn.
– Hvis selskaper som tillates å fly over Russland i tillegg skulle motta incentiver fra Avinor, er dette etter vår oppfatning en forsterkning av de konkurransevridende konsekvensene og i strid med intensjonene bak sanksjonene vi er pålagt å følge.
SAS gjentar budskapet om at de mener skatte- og avgiftsnivået i Norge er for høyt sammenlignet med andre land.
– Offentlige midler burde i alle fall ikke brukes til å incentivere brudd på sanksjoner vi er pålagt å følge, sier Håbjørg.
– Uenig i kritikken
Direktør for trafikkutvikling i Avinor, Gaute Skallerud Riise, sier at Avinor sine incentivsøknader er tilgjengelig for alle flyselskaper som oppfyller kriteriene.
– Hver søknad vurderes særskilt og det legges vekt på prosjektets lønnsomhet for Avinor og søker, og like søknader behandles likt. Hvorvidt et flyselskap oppfyller kriteriene eller ikke avgjøres basert på objektive kriterier som type flyging, antall avganger og varighet, sier han.
– Hva synes Avinor om kritikken fra SAS?
– Vi er uenig i denne kritikken. Sanksjonene som omtales omhandler europeiske selskaper. Hvilke sanksjoner andre land har valgt å pålegge sine bedrifter er ikke noe Avinor kan mene noe om, sier han.
– I tråd med avtalen
Til E24 skriver Samferdselsdepartementet, som Avinor er underlagt, at flyginger mellom Norge og Kina reguleres av luftfartsavtalen mellom landende, og at Hainans flyginger er i tråd med avtalen.
«Eventuelle rabatter på avgifter som Hainan Airlines betaler til Avinor er i tråd med de generelle og likebehandlende incentivordningene Avinor har fastsatt for alle sine (potensielle) kunder, i tråd med avgiftsforskriften fastsatt av Samferdselsdepartementet.»
Konfrontert med SAS’ uttalelser om at Avinor gjennom rabattordningen strider med sanksjonene flyselskapene er pålagt å følge, skriver departementet:
«Russisk luftrom er stengt for europeiske flyselskaper på grunn av sanksjonene som Europa, inkludert Norge, har innført mot Russland etter deres invasjon av Ukraina. Kina har ikke tilsvarende sanksjoner mot Russland, og kinesiske flyselskaper, herunder Hainan Airlines, kan fly gjennom russisk luftrom, inkludert Sibir.»