Kinesiske myndigheter oppfordrer USA til å ta ned de skyhøye tollbarrierene mot dem.
Publisert: Publisert:
For mindre enn 20 minutter siden
Kortversjonen
- Kinesiske myndigheter oppfordrer USA til å fjerne de høye tollsatsene mot dem, etter at enkelte forbrukerelektronikkprodukter ble unntatt.
- Tollunntakene inkluderer smarttelefoner, bærbare datamaskiner og minnebrikker, noe som kan være positivt for Apple og Nvidia.
- USA bes om å løse uenigheter gjennom dialog og respekt.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Kina sier at USAs beslutning om å unnta noen grupper forbrukerelektronikk fra de skyhøye tollmurene de har innført mot Kina er et steg i riktig retning.
– Dette er et lite skritt fra USA mot å korrigere sine feilaktige handlinger med ensidige «gjensidige tollsatser», heter det i en uttalelse fra det kinesiske handelsdepartementet.
Det melder Bloomberg.
Les på E24+
Børsuro: – Det minst smarte du kan gjøre nå
Ber USA fjerne tollmurene
Lørdag ble det kjent at USA gjør flere tollunntak for noen av de største varegruppene de importerer fra Kina. Blant unntakene er smarttelefoner, bærbare datamaskiner, harddisker, prosessorer og minnebrikker, noe som kan være gode nyheter for store amerikanske selskaper som Apple og Nvidia.
Kina oppfordrer USA til å fullstendig avskaffe tollmurene, og «returnere til å løse uenigheter gjennom likeverdig dialog basert på gjensidig respekt».
USAs president Donald Trump har innført 10 prosent toll mot varer fra mesteparten av verden, men har lagt en 145 prosent toll mot varer fra Kina.
Ifølge den Gerard DiPippo, ved Rand China Research Center, dekker Trumps nyeste unntak 101 milliarder dollar av importen fra Kina. Ifølge amerikansk data importerte USA varer fra Kina verdt 438 milliarder dollar i 2024.
Les også
Handelskrigen: Dette er Kinas og USAs økonomiske våpen
– Forsøker å isolere Kina
E24 har tidligere skrevet om hvordan USA i kampen mot Kina blant annet har tydd til toll, proteksjonisme og subsidier.
– Det ser ut som USA forsøker å isolere Kina. Kina håper på sin side at de kan vende seg mot Europa, land i det globale sør og selv Japan og Sør-Korea, fordi alle disse landene er misfornøyde med USA, sa professor Øystein Tunsjø ved Institutt for forsvarsstudier til E24.
– Men disse landene innser også at det vil kunne føre til at Kina dumper alle sine billige varer hos dem. Og da er de kanskje mer villige til å inngå en avtale med USA.