Et havvindprosjekt utenfor Hammerfest kan realiseres innen 2030, mener styreleder.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
– Vi er nærmest de eneste som kan levere deler av det Melkøya trenger før 2030, sier Gunnar Birkeland.
Han er administrerende direktør for Source Galileo Norge og styreleder i Goliatvind.
Neste måned leverer han en søknad til Energidepartementet for å få grønt lys til et havvindprosjekt utenfor Hammerfest i Finnmark.
Les på E24+
Yngve Slyngstad om havvind: – Vi kunne tjent penger
Det er snakk om fire 300 meter høye havvindturbiner som skal spinne i nærheten av oljefeltet Goliat.
Prosjektet kan levere ti prosent av strømmen Equinor trenger for å elektrifisere gasskraftanlegget på Melkøya.
Vil dra ned kostnader
Fredag meldte Kjell Inge Røkke at hans grønne spydspiss Aker Horizons vil bli slukt av moderselskapet Aker. Den kjente forretningsmannen sier det ikke er mulig å tjene penger på havvind.
Birkeland i Goliatvind sier at prosjektet utenfor Hammerfest vil kunne ta kostnadsstøyten for kommende prosjekter innen flytende havvind.
Regjeringen har store ambisjoner om å utvikle energiformen – men foreløpig har satsingen gått trått.
– Norge trenger dette prosjektet for å redusere kostnadene for flytende havvind, sier Birkeland.
De flytende turbinene som finnes til havs i dag, er bygget av Equinor. De utgjør omtrent halvparten av størrelsen Goliatvind planlegger for.
– Du vil gå fra å spille minigolf til golf på stor bane. Dette er en helt annen teknologi, og vi må demonstrere alt det nye, sier Birkeland.
Han sier Goliatvind-prosjektet har investorer med «dype lommer», men at det er nødt til å bli et spleiselag mellom selskaper og stat dersom vindturbinene skal bli en realitet.
Prosjektet har fått tilsagn om 2 milliarder kroner fra statlige Enova, men det er ikke nok, ifølge Birkeland.
Dyr strøm
Strømmen som turbinene vil produsere vil bli svært dyr på grunn av kostnadene i prosjektet, og dermed er man nødt til å «hjelpe» kjøperne.
Birkeland har foreslått for regjeringen at Equinor bør få et ekstra fradrag på skatt, dersom de tegner en avtale om strøm fra flytende havvind til Melkøya.
Nylig viste en aksjon på flytende havvind i Storbritannia at man kan være villig til å betale 2,72 kr per kilowattime for strøm.
Prisen Goliatvind legger seg på er 2,62 øre per kilowattime.
Les også
Dette er Melkøya-saken
– Da kan dette gå. Og så er vi i forhandlinger med leverandørkjeden nå.
Birkeland mener det er fint å se at Melkøya-prosjektet består, men at man ikke bare kan diskutere hva kraften i Norge skal gå til.
Mens køen over bedrifter som ønsker kraft, vokser, blir det bygget svært lite ny fornybar kraft.
– Vi må også diskutere hva vi skal gjøre for å få opp kraftproduksjonen.
Birkeland opplyser om at selskaper har vært gjennom en høringsprosess og at det så langt er ingenting som tilsier at prosessen bør stoppes.
– Det er langt ute til havs og ute av syne, sier han.
Avventer av behandlingstid
To ting er derimot krevende: Det ene er å få tak i selve turbinene. Fortsatt er teknologien knalldyr. Kina har de rimeligste alternativene, men da handler det om en geopolitisk risiko, mener Birkeland.
Dette er et tema som styret i Goliatvind behandler nå.
Det andre handler om saksbehandling. Dersom Energidepartementet gir prosjektet grønt lys, er det videre opp til NVE å behandle saken. Men NVE har ikke en konkret tidsfrist, og det er dermed usikkert når prosjektet kan gå videre.
På spørsmål om det ikke er klare utfordringer med vindturbiner så langt til havs, sier Birkeland at infrastrukturen ute ved oljefeltet Goliat gjør det lettere for selskapet å bygge og drifte prosjektet.
– Det finnes også vindturbiner på land i arktiske strøk. Isproblematikk kan være verre i sjøen, men man har masse erfaring med dette på oljeplattformer.
Får Goliatvind ja, blir det det første havvindprosjektet som får grønt lys gjennom havenergiloven.