Klimaaktivister vant mot Equinor - britisk oljefelt erklært ulovlig

3 months ago 21


Skotsk Høyesterett har erklært Equinors gigantiske olje- og gassprosjekt for ulovlig. Greenpeace jubler, Equinor ønsker dommen velkommen.

Equinors Rosebank-prosjekt har fått massiv motstand blant klimaaktivister i Storbritannia. Foto: Andrew Milligan / Pa Photos / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Equinor tapte saken mot klimaorganisasjonene Greenpeace og Uplift i skotsk høyesterett. Dommen ble offentliggjort torsdag.

Rosebank, som etter planen skal bli Storbritannias største oljefelt, er drevet av Equinor. Oljefeltet har planer om oppstart i 2026–2027, men har møtt massiv motstand blant klimaaktivister i Storbritannia.

Skotsk høyesterett har gjort godkjenningen av oljefeltet ugyldig, de har kommet til at den ble gitt ulovlig. Equinor må levere en ny søknad hvis de skal starte produksjon på oljefeltet.

– Wow! Dette er helt vilt bra! Dommen må bli spikeren i kista for Storbritannias største oljefelt, sier Greenpeacce-leder Frode Pleym.

Frode Pleym

leder, Greenpeace Norge

Skotsk høyesterett slår fast at den britiske regjeringen ikke gjorde en god nok vurdering av klimaeffektene, før de ga selskapene Equinor og Ithaca Energy tillatelse til å bygge ut Rosebank-feltet.

Dommen slår også fast at utvinning av olje fra feltet vil være ulovlig.

Men: Selv om tillatelsen som ble gitt nå er erklært ugyldig, har ikke retten satt opp forbud mot videre utbygging.

Dette er Equinor tydelige på i sin kommentar til dommen.

Equinor: Ønsker dommen velkommen

– Vi ønsker dommen velkommen og er glade for utfallet som tillater oss å fortsette med arbeidet på Rosebank-prosjektet mens vi venter på nye tillatelser, skriver pressetalsperson Ola Morten Aanestad i Equinor.

Ola Morten Aanestad

pressetalsperson, Equinor

Rosebank har utløst enorme protester over hele Storbritannia – foran Equinors kontorer, på konferanser og i gatene. Over en halv million mennesker har signert opprop for å stoppe prosjektet, og klimaaktivister har aksjonert mot feltet både i Storbritannia og i Norge.

I retten argumenterte saksøkerne med at feltet samlet kan slippe ut 200 millioner tonn CO2. Det tilsvarer mer enn de årlige utslippene til de 28 fattigste landene i verden.

Samtidig argumenterer Equinor med at Rosebank er viktig for Storbritannias økonomiske vekst og at en fullstendig stopp vil føre til at flere tusen arbeidsplasser vil bli tapt.

Rosebank er ventet å generere rundt 2000 arbeidsplasser.

– Vi vil fortsette å jobbe tett med regulatorene og avdelingen for energisikkerhet og netto null (DESNZ) for å komme videre med Rosebank-prosjektet, sier Aanestad.

Koblinger til Israel

Equinors samarbeidspartner, Ithaca Energy, har også fått massiv motstand. Selskapet er majoritetseid av Delek Group, som er et av Israels største energiselskaper.

Delek Group er oppført på FNs liste over selskapere som opererer i okkupperte områder på Vestbredden.

Derfor mener flere sivilorganisasjoner, blant dem Greenpeace, at Equinors partnerskap bidrar til brudd på folkeretten.

– Rosebank ville vært en katastrofe for natur og klima. Som om ikke det var nok, eies Equinors samarbeidspartner på feltet av et isrealsk selskap som bidrar til grove menneskerettighetsbrudd og den blodige okkupasjonen av Palestina. Det eneste rette er å skrinlegge Rosebank-prosjektet for godt, sier Pleym i Greenpeace.

Rosebank ble godkjent i september 2023. Men året etter sa den ferske Labour-regjeringen at de ikke lenger ville forsvare utbyggingen av prosjektet.

Det kom etter en tidligere dom som pålegger myndighetene å utrede klimautslipp fra olje også i forbrenningsfasen.

Pleym mener søksmålet i Storbritannia også vil få spillovereffekter til det norske klimasøksmålet. I motsetning til i det britiske søksmålet, har staten her hjemme fullt ut støttet oljeprosjektene de har blitt saksøkt for.

– Seieren vår i Storbritannia styrker klimasøksmålet her i Norge. Staten må handle i tråd med norsk og britisk høyesterett, samt den skotske domstolen. Loven er mer oppklart enn noensinne - klimakonsekvensen av nye oljeprosjekter må selvsagt konsekvensutredes, sier Pleym.

Read Entire Article