Kommer Putin? - Ikke sannsynlig, men heller ikke helt utenkelig

4 hours ago 3


Espen Barth Eide og Natos øvrige utenriksministere sitter nå sammen i den tyriske byen Antalya og venter i spenning på et mulig toppmøte i Istanbul.

Onsdag 14. mai kl. 18:45

Kortversjonen

  • Espen Barth Eide deltar på NATO-møte i Tyrkia, vertslandet for et mulig toppmøte med Putin og Zelenskyj torsdag.
  • Utenriksministeren tviler på at Putin kommer, men sier det øker sannsynligheten for harde sanksjoner mot Russland.
  • Om Putin ikke kommer, har Zelenskyj likevel gjort et tøft, men smart valg, mener Eide.

Kommer Putin til Istanbul torsdag?

– Vi vet ikke, sier Eide til VG.

Og legger til:

– Ikke sannsynlig, men heller ikke helt utenkelig.

Ifølge den norske utenriksministeren er det mye oppmerksomhet og spenning knyttet til om det blir - eller ikke blir - et toppmøte mellom Russlands president og den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj i Istanbul.

Blir det et møte, kommer trolig også USAs president Donald Trump, og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, til Istanbul torsdag.

Onsdag ettermiddag har VG har snakket med Espen Barth Eide om begge mulighetene.

 Terje Pedersen / NTBUkrainas president Volodymyr Zelenskyj var i Oslo i mars. Foto: Terje Pedersen / NTB

Om Putin ikke kommer?

– Det er et samlet syn blant vestlige land om at Zelenskyj har gjort et tøft, men smart valg om å utfordre Putin til et personlig møte mellom dem. Jeg vil si at den ukrainske presidenten har innkassert en diplomatisk seier uansett. Med støtte fra Trump har han tatt en sjanse og gitt Putin en mulighet som han i så fall ikke tok, sier utenriksministeren.

– Da blir det hardere sanksjoner mot Russland?

– Det øker muligheten og styrker argumentene for en stor sanksjons-pakke mot Russland. Det kan være nye tiltak mot den såkalte skyggeflåten som frakter russisk olje ut. Det kan også være tiltak mot andre varer som Russland eksporterer, og eventuelle finansielle tiltak, sier Eide.

 ALEXANDER NEMENOV / POOL / EPA / NTBRusslands president Vladimir Putin tok onsdag imot Malaysias statsminister Anwar Ibrahim i Kreml. Foto: ALEXANDER NEMENOV / POOL / EPA / NTB

Om Putin likevel reiser til Tyrkia?

– Jeg tror ikke det er veldig sannsynlig. Men om det skulle skje, kan vi nok ikke vente noe gjennombrudd. Uansett vil det kunne være positivt at kontakt blir etablert mellom landene.

Espen Barth Eide har tidligere sagt til VG at han mener Donald Trump har korrigert sin oppfatning av Ukraina-krigen. Og at det er til fordel for Ukraina.

– Det er et samlet vestlig budskap herfra til Ukraina: Vi skal være gode støttespillere for Ukrainas røde linjer. Det betyr ingen anerkjennelse av at Russland får overta deler av Ukrainas territorium. At en fredsavtale blir troverdig og være varig, og at Ukraina beholder sin frihet til å ta egne valg nå og i fremtiden, sier Eide.

– Hvilken rolle kan Tyrkia spille i en fredsprosess?

– Alle her er glade for at Tyrkia legger til rette for et mulig toppmøte. Jeg oppfatter at Tyrkia er samstemte med oss om de røde linjene, men at landet samtidig kan være et sted hvor Putin kan komme og ha direkte kontakt med Ukraina, sier Eide.

 Alf Bjarne Johnsen / VGI NATO: Espen Barth Eide og politisk rådgiver Milla Skaug Ødegaard på Natos forrige utenriksministermøte, i Brussel i april. Foto: Alf Bjarne Johnsen / VG

Trumps fem prosent-krav

I Antalya skal utenriksministrene fortsette arbeidet med å samordne Nato-landene foran Haag-toppmøtet i juni, som skal prøve å sette et nytt mål for forsvarsutgifter.

Trump-administrasjonen ønsker å gå fra dagens to prosent mål til fem prosent av BNP.

Natos generalsekretær Mark Rutte har foreslått at målet i så fall kan deles i to: opp til 3,5 prosent til forsvar og 1,5 prosent til annen form for beredskap.

– Å bruke fem prosent på forsvar er svært vanskelig for mange land, sier Eide.

Norge ligger nå i overkant av tre prosent - takket være store overføringer til Ukrainas eget forsvar.

– Et delt mål etter Ruttes skisse kan være mindre vanskelig for mange, sier utenriksministeren.

– Hva mener den norske regjeringen?

– Dette skal avgjøres på toppmøtet. Men jeg kan si for vår del at dette er en skisse som går i riktig retning, og som jeg mener er positivt, sier Espen Barth Eide.

Read Entire Article