Prisstigninger og flere konkurser i byggebransjen ligger bak.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Brick, et konsulentselskap innen byggebransjen, har meldt oppbud grunnet motgang, prisstigning og konkurser i sektoren.
- Selskapet har vært med på prosjekter som ASKOs lagerutbygginger og utvikling i Fredrikstad.
- Gjelden er på 8,1 millioner kroner, med coronalån som en betydelig del.
- Brick omsatte for 154 millioner i 2023, med et overskudd før skatt på rett over én million kroner.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Brick har holdt på siden 2001, men styret i selskapet har nå meldt oppbud.
Konsulentselskapet har drevet med prosjektledelse, byggeledelse og CM-entrepriserCM-entrepriserContract Management eller byggherrestyrte entrepriser innebærer at byggherren inngår kontrakter med hver enkelt entreprenør. for private byggherrer. De har holdt til på Gråum i Sarpsborg.
Brick fortalte selv om konkursen i en pressemelding tidligere denne uken.
– Det er med stor sorg og vemod denne avgjørelsen er tatt. Det er en tung men veloverveid avgjørelse og Brick vil for oss alltid være en eventyrhistorie, skriver selskapet.
Les på E24+
Her steg boligprisene mest og minst i januar: – Store forskjeller
Brick har blant annet jobbet med byggingen av flere store industri- og lagerbygg. Selv trekker de frem ASKOs logistikkutbygging for Norgesgruppen flere steder i landet.
Konsulentselskapet har også vært involvert i utvikling av Værste-området i Fredrikstad, samt flere nybygg på brygga og i Fredrikstad sentrum.
Det var ikke drift i selskapet på konkurstidpsunktet, og tre ansatte som ikke er sagt opp, opplyser bostyrer.
E24 har kontaktet daglig leder i Brick for en kommentar, men har foreløpig ikke fått svar. Fredriksstad Blad har tidligere omtalt konkursen.
Byggekonkurser og rettssak
Det har vært dårligere tider i byggebransjen de siste årene, og igangsettingen av nye byggeprosjekter har falt til lave nivåer.
Konkurser i byggebransjen påvirker konsulentselskaper som Brick.
– Motgang, generell prisstigning og flere konkurser i byggebransjen rammet Brick under og etter corona. Med corona ble det også stopp i flere prosjekter over natten og det ble permitteringer for første gang i Brick, skriver selskapet i pressemeldingen.
Det har både vært høy prisvekst i samfunnet generelt de siste årene, og på byggevarer.
Ifølge Brick gjorde prisstigninger blant annet at de måtte ta flere millioner i tap på ett av sine prosjekter. Selskapet opplyser også at de tok opp lån gjennom den statlige ordningen under coronapandemien, «som fortsatt tynger sterkt».
I tillegg har Brick vært i en rettssak etter at et serbisk selskap fremmet krav mot dem. Brick skriver at de vant saken, men at den «kostet mye krefter og ressurser». Det serbiske selskapet skal heller ikke ha «gjort opp for seg i henhold til dommen».
Omsatte for over 100 mill.
Gjelden til Brick var i oppbudsbegjæringen oppgitt til rundt 8,1 millioner kroner. Det opplyser bostyrer, advokat Bente Strømsæther, til E24. Coronalånet stod for 3,4 millioner av gjelden. Verdiene i selskapet er oppgitt til å være 6 millioner.
I tillegg er Brick involvert i to rettstvister, der kravene er oppgitt å være på flere titalls millioner kroner. Ifølge bostyrer synes det her også å være spørsmål knyttet til garantier, som eventuelt vil kunne redusere kravet mot selskapet.
Brick omsatte for 154 millioner kroner i 2023, og hadde et overskudd før skatt på rett over én million kroner.
Med unntak av coronaåret 2020 har selskapet stort sett hatt noen millioner i overskudd. I 2022 var derimot resultatet under millionen. Inntektene har de siste ti årene variert fra rett over 100 millioner til mer enn 400 millioner i 2022.
I 2020 ble det derimot både underskudd og et stort fall i omsetningen til kun 40 millioner.
Brick skriver at styret og eierne nå «tar fatt på nye og andre utfordringer». Flere av de største eierne, inkludert majoritetseier Per-Johan Evensen, har selv jobbet i selskapet.