De siste årene har prosjektleder Rasmus Larsen og skipsfører Sindre Helmersen planlagt rutekjøring med plass til 12 passasjerer i hurtigbåten «Metro Lekafjord».
Båten har kun ett toalett, men Sjøfartsdirektoratet mener at lovverket krever to. Det kan få konsekvenser for planene om rutekjøring.
Håper på departementet
– Vårt siste håp er en klage til Nærings- og fiskeridepartementet, som skal ta den endelige avgjørelsen, sier Rasmus Larsen til NRK.
«Metro Lekafjord» har altså bare ett toalett. Men det er til gjengjeld stort, og er tilpasset alle behov.
«Metro Lekafjord» ligger foreløpig til kai i Rørvik, i påvente av godkjenning for ordinær rutetrafikk. Det er plass til 12 passasjerer, men kapasiteten kan utvides til 18 passasjerer etter hvert.
Foto: Espen Andreas Sandmo / NRKFartøyet har bare en ansatt om bord, og det betyr at toalettet kun vil bli benyttet av passasjerene når båten er i trafikk.
– Dermed er det jo helt hull i hodet å kreve enda et toalett, sier Sindre Helmersen.
Norges Handikapforbund, Norsk Sjøoffisersforbund, Hurtigbåtforbundet og kommunale utvalg i Nærøysund gir Helmersen og Larsen ros for at de har prioritert en universell utforming av fartøyet.
Her er det lagt til rette for alle typer passasjerer om bord, mener de.
– En forutsetning for godt arbeidsmiljø
Men Sjøfartsdirektoratet mener at et felles toalett vil senke standarden på arbeids- og levevilkårene til besetningen.
– At forskriftsmessige fasiliteter er tilgjengelig om bord, er en forutsetning for et godt arbeidsmiljø, noe som igjen er vesentlig for sikkerheten, skrev de avslaget på søknaden i fjor.
Sjøfartsdirektoratet er positive til at båten har fått en universell utforming. Men:
– Det skal likevel ikke gå på bekostning av påkrevde fasiliteter.
– Det må i tilfelle legges til rette for begge deler. At det ikke er nok plass til påkrevde fasiliteter på et nytt fartøy, er i prinsippet ikke en god grunn. Da det ved prosjektering, design og bygging av nye skip må tas høyde for alle gjeldende krav.
Det skriver senioringeniør Jan Reinert Vestvik.
– Altså at en arbeidsplass med alle forskriftsmessige fasiliteter om bord, vil være en god og sikker arbeidsplass.
Det er flere parter som har uttalt seg i saken om viktigheten av å dedikere et eget toalett til mannskapet. Det opplyser seniorrådgiver Marit Nilsen i Sjøfartsdirektoratet til Namdalsavisa, som først omtalte saken.
– Ettersom vi bare har et besetningsmedlem, kan jo ikke skipsføreren gå på do samtidig som han kjører båten. Hvis vi skulle bygd et ekstra toalett, ville det bety færre passasjerer. Da ville det ikke vært lønnsomt for oss, sier Rasmus Larsen til NRK.
Prosjektleder Rasmus Larsen er oppgitt over at Sjøfartsdirektoratet ikke vil godkjenne «Metro Lekafjords» toalettløsning.
Foto: Espen Andreas Sandmo / NRKSjekkliste på 107 sider
Larsen og Helmersen har hatt en god og tett dialog med Sjøfartsdirektoratet gjennom hele prosessen med bygging av den nye hurtigbåten.
– Vi har egentlig hatt et godt samarbeid, men er helt uenig når det gjelder kravet om ekstra toalett, sier Larsen.
– Vi har gått gjennom et sjekkliste på 107 sider fra direktoratet, og vi innfrir alle kravene der. Derfor mener vi det er meningsløst at dispensasjonen rundt toalett ble avslått.
Skipsfører Sindre Helmersen og prosjektleder Rasmus Larsen ved toalettet om bord i «Metro Lekafjord».
Foto: Espen Andreas Sandmo / NRKNå blir det opp til Nærings- og fiskeridepartementet å avgjøre saken.
Hvis de avslår søknaden om dispensasjon, vil toalettet trolig ikke bli tilgjengelig for passasjerene.
– Det vil jo være veldig synd, all den tid vi har forsøkt å legge til rette for at alle skal kunne reise med oss, sier Larsen.
Kommunikasjonsrådgiver Per Audrey Tenden i Nærings- og fiskeridepartementet bekrefter overfor NRK at de nå behandler klagesaken.
Han kan ikke si noe om når konklusjonen er klar.
Publisert 18.02.2025, kl. 05.37