Kronen til værs mot dollar: – Kan ha mer å gå på

1 month ago 16


Kronen er blitt rundt fem prosent sterkere mot dollar i år. – Kan potensielt gå enda sterkere, sier sjeføkonom.

Illustrasjonsbilde. Foto: Dado Ruvic / Reuters / NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

Kortversjonen

Overraskende kraftig prisvekst i februar fører til at flere økonomer sår tvil ved om det blir rentekutt i mars.

Etter tallene styrket kronekursen seg betraktelig mot dollar og euro.

Særlig har dollaren svekket seg mye i år. Den har blitt over fem prosent svakere mot den norske kronen siden nyttår. En dollar er verdt 10,72 kroner.

– Hva er bakgrunnen?

– Den siste prosenten kommer som følge av dagens sterke inflasjonstall. De fire første prosentene skyldes bevegelser i euroens styrke mot dollar, sier sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management til E24.

– Jeg tror dollarsvekkelsen kan ha mer å gå på. Bremser veksten i USA, kan den norske kronen potensielt gå enda sterkere mot dollar enn det vi ser nå, sier Wilhelmsen.

Mandag styrket kronen seg også mot euro. En euro koster 11,64 kroner, fra 11,77 kroner ved nyttår.

Les også

Prisveksten steg til 3,6 prosent i februar – høyere enn ventet

Kraftig styrking av euroen

Euroen har styrket seg mye mot dollar i år. En euro er verdt 1,08 dollar, en styrking på om lag fem prosent siden nyttår.

– Det henger sammen med en veldig stor endring i utsiktene for finanspolitikken i Europa, sier Wilhelmsen.

– Europeiske ledere har vært konservative når det gjelder å bruke det finanspolitiske rommet, og vært forsiktige med pengebruken. Nå endrer dette seg totalt, fordi det er stort behov for å ruste opp forsvaret i Europa knyttet til geopolitiske forhold og holdningene i den nye regjeringen i USA, sier han.

Sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management. Foto: Torstein Bøe / NTB

Men det er ikke bare det at euroen er sterk. Dollaren svekkes på grunn av svakere vekstutsikter i USA, ifølge Wilhelmsen.

– Vi har sett noe svakere makrotall fra USA, og det er frykt for at importtoller vil dempe veksten, sier han.

Amerikanske renter har falt, mens europeiske renter har kommet mye opp på bakteppe av Europas planer om å investere mye i forsvar. Det drar opp vekstutsiktene og rentene i Europa, mener han.

Les også

DNB snur – tror ikke lenger på marskutt

Kan knive med svenskekronen

I det siste har også svenskekronen vært sterk, med en verdi på 1,06–1,07 norske kroner.

– Det den norske kronen har tapt mot svenskekronen kan potensielt reverseres etter hvert, og kronen kan til og med styrke seg videre mot euro. Det kan for eksempel skje hvis veksten i norsk økonomi tar seg opp sammen med veksten i Europa, sier sjeføkonomen.

Han peker på at Den europeiske sentralbanken har senket sin rente videre, mens økt inflasjon kan gjøre det vanskelig for Norges Bank å kutte rentene noe særlig fremover.

– Færre rentekutt i Norge fremover kan også bidra til at kronen styrker seg mer mot euro. Det gjør kronen mer attraktiv kontra euroen, sier han.

Les også

Dollarsmell for bilimportør: – En smertegrense for alt

– Usikkert om det kommer et kutt

Mandag kom norske inflasjonstall for februar, og de var mye høyere enn ventet. Kjerneinflasjonen var på hele 3,4 prosent, mens Norges Banks mål er to prosent.

– Inflasjonen er en god del høyere enn det Norges Bank er komfortabel med. Det er usikkerhet om retningen videre. Det blir ikke så mange rentekutt som det Norges Bank har anslått, sier Wilhelmsen.

– Det er også usikkert om det kommer et kutt nå i mars i det hele tatt.

På den andre siden så utelukker ikke USAs president at de mange grepene hans rundt blant annet toll vil kunne føre til resesjon i USA. Det vil potensielt kunne føre til rentekutt i USA, som igjen kan gi rom for norske rentekutt.

– Tollsatsene har økt, og det kan gi økt inflasjon og høyere renter i USA. Men markedet tenker at høyere priser kan gi svakere vekst og føre til at Fed kutter renten. Det er veldig mange faktorer som spiller inn her nå, sier Wilhelmsen.

Les også

Årets sterkeste krone mot dollar

Read Entire Article