Kronespagat etter tollpause: – Sitter med gode kort

5 hours ago 5


Kursene på dollar og euro mot norske kroner peker i ulike retninger etter at handelskrigen tok en ny vending mandag.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Den norske kronen svekket seg rundt 10 øre mot dollar mandag formiddag etter nyheten om tollpause mellom USA og Kina.

Tross svekkelsen, er prisen på den amerikanske valutaen i norsk kroner fortsatt blant de laveste det siste året. I 17-tiden handles en dollar for 10,43 kroner, ifølge Infront.

– I det korte bildet er det åpenbart at dagens nyheter var bedre enn ventet. Nå er man tilbake til start på et vis, sier seniorstrateg Dane Cekov i Sparebank 1 Markets.

Les på E24+

Aksjeeksperter: Dette betyr Trumps tollgrep for børsene

– Ikke noen «done deal»

– At dollaren styrker seg nå, skyldes flere faktorer. Den første handler om en effekt av at man får en form for avklaring, sier Nils Kristian Knudsen, rente- og valutastrateg i Handelsbanken.

Han peker på at dollaren er den valutaen som har tapt mest og potensielt ville kunne bli verst rammet i en situasjon der handelen stopper opp.

Nils Kristian Knudsen, rente- og valutastrateg i Handelsbanken. Foto: Terje Bendiksby, NTB

– Men det er ikke noen «done deal» at den styrker seg videre. Tvilen er nok sådd med hensyn til dollaren fremover. Det handler om tilliten til utenlandske investorer.

– Så skaden har allerede skjedd?

– Ja, jeg vil dreie det dit. Man har blitt klar over at dollaren kan brukes som et forhandlingskort. Markedets forståelse er nok at Trumps regjering ønsker en svak, men ikke for svak dollar, sier Knudsen.

Venter svakere dollar på sikt

Euroen svekket seg også mot dollaren som følge av nyhetene om tollpausen, som skal vare i 90 dager.

Den felleseuropeiske valutaen handles nå for 1,11 dollar. Cekov har lite tro på at dollaren vil styrke seg videre mot euro.

– Oppsiden er ikke så høy som den var for noen uker siden. Selv om dollaren vil hente seg noe inn igjen, har USA fortsatt høyere tollsatser mot en rekke land, sier han.

Dane Cekov er seniorstrateg i Sparebank 1 Markets. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Samtidig mener seniorstrategen at nedsiderisikoen er blitt «klart mindre» – både for dollaren og den amerikanske økonomien.

– På sikt tror jeg likevel vi vil se en svakere dollar, men ikke så svak som den ville vært dersom Trump ikke hadde snudd.

Knudsen i Handelsbanken sier at han tror mye av den positive effekten for dollar versus euro er tatt ut.

– Markedet vil nok holde litt på euro, og den vil kanskje fortsette å spille en større rolle enn hva den har gjort tidligere. Alt annet like tror jeg euroen vil holde seg oppe fremover, sier han.

– Går sterkere mot andre valutaer

Overordnet er dagens nyheter av det gode slaget for den norske kronen, ifølge Cekov.

Den har blant annet styrket seg mot euro i løpet av dagen, som nå handles for 11,58 kroner, ifølge Infront.

– Når vi ser på den importveide kronekursen, er dette viktigere enn at kronen styrker seg mot dollaren.

Årsaken er at euroen vektlegges sterkere i blant annet valutakursindeksen I-44, som ser på kronens verdi opp mot Norges viktigste handelspartnere.

– Det er dollaren som styrker seg, men kronen går sterkere mot andre valutaer, sier Cekov.

Han peker på at tollpausen reduserer risikoen for en global resesjon. Et mer positivt risikosentimentrisikosentimenten oppfatning av hvor risikovillig markedene er på et gitt tidspunkt. Eksperter peker ofte på at den norske kronen blir negativt påvirket av usikkerhet og frykt i internasjonale finansmarkeder. og en oljepris som klatrer gir også en gunstig utvikling for kronen.

Knudsen viser også til stigende råvarepriser som en positiv faktor for kronekursen.

– Det er en oppside for kronen der. Selv om dollarstyrkingen på bred basis stopper opp og euroen holder seg sterk mot dollar, er det ikke nødvendigvis noen brems for at kronen kan gå sterkere mot euro.

Rente- og valutastrategen ser muligheter for at kronen kan komme tilbake til sporet den var på før 2. april, da USAs president kom med en lang rekke tollsatser mot ulike land.

– Da var den jo inne i en fin opptur, egentlig. På relativ basis tenker jeg at kronen sitter med gode kort på hånden, sier Knudsen.

Avblåser ikke «exit USA»

Mandag ettermiddag sier USAs finansminister Scott Bessent til CNBC at han trolig vil møte kinesiske myndigheter i løpet av det neste ukene for «å komme i gang med en mer omfattende avtale».

Nærmere detaljer for et slikt møte er foreløpig ikke bestemt, ifølge Bessent.

– Er «exit USA» avblåst?

– Optimismen er jo tilbake, men det er mye posisjonering i bildet. Det må nok enda bedre nyheter til for å overraske positivt. For å se noe stort rally i dollaren bør nok tollsatsene tilbake til null, sier Cekov.

Han mener diversifiseringendiversifiseringenspre investeringer for å redusere risiko bort fra USA kan komme til å fortsette, men at behovet er blitt mindre akutt.

– Usikkerheten er redusert, men ikke tilbake til null. Trump kan fortsatt overraske. Den kanskje beste nyheten, er at han har vist at han ikke evner å gjennomføre politikken når han ser at han tar feil.

Read Entire Article