Kun 24 av 27.000 laks som rømte fra Mowi er fanget

2 months ago 19


Så langt er 2025 den verste starten på året for rømming av oppdrettslaks siden 2018.

KREVENDE VÆR og fisk som sprer seg fort, er årsaken til at gjenfangsten ikke har vært større, til tross for innleid fiskebistand og dusør. Bildet viser kystvaktskipet KV Svalbard og servicebåten Mimmi, som bistår i Tranøyfjorden sør for Senja etter lakserømmingen. Foto: Helge N. Nilssen

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

I helgen meldte Norges største oppdretter Mowi at 27.000 laks hadde rømt fra anlegget i Storvika V i Dyrøy kommune i Troms.

Fiskeridepartementet har pålagt selskapet å forsøke å fange den rømte fisken, og dette er nå i full gang.

– All gjenfangsten er fremdeles ikke registrert. Vi har bekreftet 24 fisk nå, men tallet stiger nok utover dagen når vi får inn rapporter fra fiskerne, skriver Mowis kommunikasjonsdirektør Ola Helge Hjetland på e-post torsdag ettermiddag.

Mowi har hyret inn fiskere som driver gjenfangst på selskapets vegne. I tillegg betaler selskapet en dusør på 500 kroner per fisk som andre fanger. Per torsdag var 5 laks tatt i dusørfisket, ifølge direktoratet.

Vanskelig å fange

Hjetland i Mowi forklarer at det var svært krevende vær i området som gjorde gjenfangstfisket vanskelig de første dagene.

– Erfaringsvis sprer fisken seg fort, så det er vanskeligere å fange mye når vi ligger noen dager bak. Forhåpentligvis vil tallet på gjenfanget fisk likevel øke de kommende dagene, skriver han.

Ola Helge Hjetland

Kommunikasjonsdirektør i Mowi

Foreløpig viser Fiskeridirektoratets statistikk bare at det har rømt over 10.000 fisk, men direktoratets talsmann Vegard Oen Hatten bekrefter at det presise tallet er 27.000.

– Får Mowi noen bot eller annen straffereaksjon for en slik rømming?

– Dersom regelverket er brutt, kan Fiskeridirektoratet reagere med pålegg om retting av avvik, og i alvorlige saker gi overtredelser, sier Hatten til E24.

Hvis rømmingen har skjedd som følge av en ulykke, vil det normalt sett bety at selskapet ikke straffes, ifølge Hatten.

Underrapportert

Historisk sett er mengden gjenfangst mye lavere enn rømmingstallene. I hele 2024 anslås det nå at det rømte 95.586 laks og at 5.318 ble fanget igjen.

Fjorårets rømmingstall var de høyeste siden toppåret 2019, da 286.662 laks stakk av fra oppdrettsanlegg. I årene etter 2019 falt rømningshendelsene kraftig, før de nå stiger igjen.

Siden nyttår har det rømt 42.000 oppdrettslaks fra norske anlegg eid av Mowi og Lerøy, anslår Fiskeridirektoratet. Det har også vært 14 hendelser med rømminger i år der man ennå ikke vet antallet rømlinger.

Direktoratet understreker at tallene er usikre, og at det er selskapene selv som har ansvar for å rapportere inn anslag på hvor mange som har rømt. Tidspunktet for dette varierer, fra få dager etter hendelsen til rundt et år etter.

«Det er grunn til å tro at antall hendelser er noe høyere enn det som blir innrapportert», skriver direktoratet på sine nettsider.

Oppdrettsfisk på rømmen er en trussel for bestanden av vill laks, som ble rødlistet i 2021. Det er fordi rømt oppdrettslaks kan blande seg med villaksen, slik at genetikken endres.

«Innkryssing av rømt oppdrettslaks og lakselus er vurdert som de største truslene mot laksen, infeksjoner knyttet til lakseoppdrett er også en betydelig trussel», heter i Artsdatabanken.

I sommer ble laksefisket i flere elver stanset på grunn av lite villaks.

Les også

Tusenvis av syke laks på frifot: – Må bli siste spiker i kista

Les også

93.256 oppdrettslaks på rømmen – høyeste på 5 år

Read Entire Article