Den mystiske kjøperen vil forbli anonym, men Kittelsen-ikonet er nå på Nasjonalmuseets vegg. Det får tidligere eier, Petter Olsen, til å puste lettet ut.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
I november ble det satt auksjonsrekord på Gamle Logen i Oslo.
Etter en intens auksjon ble det ikoniske maleriet «Kvitebjørn kong Valemon» av Theodor Kittelsen solgt for 36 millioner kroner.
Legger man til omkostningene på 25 prosent, måtte kjøperen ut med en totalsum på hele 45 millioner for «Kvitebjørn».
Les på E24+
Hallgeir Kvadsheim: Slik investerer du i gull
Hvem som kjøpte bildet er fortsatt ukjent, og kjøperen ønsker å forbli anonym, selv om vedkommende nå har valgt å låne bort maleriet til Nasjonalmuseet.
Det er inngått en avtale om utlån i ett år, men intensjonen fra begge parter er at den kan forlenges, skriver Aftenposten.
– Har gitt meg troen igjen
Søndag åpnet Nasjonalmuseet utstillingen med det ikoniske Kittelsen-maleriet på veggen, og lovet folkefest.
Det at maleriet endelig er kommet på veggen får tidligere eier Petter Olsen til å puste lettet ut. Han var også til stede under åpningen søndag.
– Hva tenker du om at bildet nå er kommet på veggen i Nasjonalmuseet?
– Det er jo det som har vært ønsket, sier Olsen til E24 i den nye utstillingen.
Bildet ble solgt av Petter Olsens tre døtre Sofie Henriette Kvaal Olsen, Marie Fredrikke Brat Olsen og Anne Benedikte Brat Olsen, som bestemte seg for å selge bildet etter at shipping-arvingen ble slått personlig konkurs i fjor høst.
Olsen uttalte tidlig at han håpet bildet ville ende på Nasjonalmuseet, og ikke i en privat stue. Han har også kritisert staten for ikke å sikre seg nasjonalikonet når de nå hadde muligheten.
– Jeg hadde jo håpet at staten kunne bidra med å sørge for kulturelt innhold, og har tenkt at «hvilken kulturnasjon er dette?», sier han.
– Det at bildet nå er kommet hit har gitt meg troen igjen på at det fortsatt er noen private i dette landet som har råd til å sørge for kulturelt innhold, legger Olsen raskt til før han må løpe videre til neste avtale.
– Noe helt historisk
Aksjonsprisen på 36 millioner mener Hans Richard Elgheim i Grev Wedels plass Auksjoner er «helt enestående».
Det var han som sto med auksjonshammeren da maleriet ble solgt i november.
– Vi var med på noe helt historisk her, det var vår største aften noensinne, sa Elgheim til E24 etter å ha slått hammeren i bordet under auksjonen.
Han omtalte også salget som et «helt nytt nivå for norsk kunst».
Flere norske aviser har etter auksjonen tatt ringerunden til landets kunstinteresserte rikinger, som Nicolai Tangen, Christian Ringnes, Stein Erik Hagen, Johan H. Andresen og Christen Sveaas for å komme til bunns i hvem den mystiske kjøperen er. Men samtlige har enten avkreftet å ha kjøpt bildet, eller ikke villet kommentere saken.
I 2020 ble Kittelsen-verket «Andersnatten» solgt for 14 millioner kroner. Dette var den tidligere auksjonsrekorden i Norge.