LOs boligindeks: – Det blir kamp

3 months ago 18


Boligkrisen må løses for å sikre samfunnskritisk arbeidskraft i storbyene, mener Fagforbundet. LO advarer etter ny rapport.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

– Vi har en bemanningskrise i helsesektoren, og skal vi gjøre noe med den, må vi snakke om hvordan vi skal løse krisen i boligmarkedet, sier Mette Nord leder i Fagforbundet i en pressemelding.

Selv om folk har fått mer å rutte med det siste året, sliter folk med å komme seg inn på boligmarkedet i sentrale strøk. I fjor steg boligprisene med 6,4 prosent på landsbasis. I Oslo steg prisene med 6,8 prosent.

I storbyene Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø faller boligkjøpskraften. Det viser LOLOLandsorganisasjonen i Norge (LO) er Norges største arbeidstakerorganisasjon som jobber for arbeidstakeres rettigheter.s nye boligindeksboligindeksEn boligindeks er en statistisk måling som viser utviklingen i boligpriser og tilgjengelighet i et bestemt område.:

Hvor skal arbeidsfolkene bo?

Det er samfunnsøkonomisk analyse som har utarbeidet boligindeksen for LO og Norges Eiendomsmeglerforbund.

Nå advarer LO:

– Det blir kamp om samfunnskritisk arbeidskraft, sier Nord.

Les på E24+

Her stiger boligprisene mest og minst

Advarer: – Dramatisk

Til E24 utdyper Nord om hva hun mener konsekvensene kan bli hvis ikke det tas grep.

– De kan bli dramatiske. Det betyr at man ikke får rekruttert nødvendig arbeidskraft til viktige stillinger i verferdsstatens arbeid, fordi prisene på boliger er så høye at folk presses ut i distriktene. Arbeidsfolk vil få lang reisevei, og det betyr at de vil bruke mye tid som ikke andre gjør.

Nord mener det er viktig å komme i gang med tiltak.

Hun viser til at Husbanken tidligere bidro med storstilt bygging slik arbeidsfolk fikk råd til å bo i egne hus. Hun etterlyser en statlig tomtepolitikk som gjør at man kommer i gang.

– Vi trenger mer leie til eie, en aktiv og stimulerende boligpolitikk der man får opp volumet. Bolig skal være et velferdstiltak som skal dekke folks behov for standard og trygghet.

Mette Nord, leder for Fagforbundet Foto: Gorm Kallestad / NTB

Råd til 19 prosent av boligene

LO-rapporten tar utgangspunkt i tre ulike husholdninger:

  1. Én husholdning med to barn og to voksne, hvor den ene jobber deltid som helsefagarbeider og den andre jobber fulltid som tømrer.
  2. Den samme husholdningen uten barn; en deltidsarbeidende helsefagarbeider og en tømrer.
  3. Én husholdning med en enslig helsefagarbeider.

Funnene viste at:

  1. En enslig helsefagarbeider kunne kjøpe 6,1 prosent av boligene og 15 prosent av boliger opptil 30 kvm.
  2. Husholdningen med en tømrer og en helsefagarbeider kunne kjøpe 51 prosent av boligene, eller 73 prosent av boliger opptil 50 kvm.
  3. Samme par, men med barn, hadde råd til omtrent 19 prosent av boligene, eller 24 prosent av boliger opptil 70 kvm.

Les på E24+

Tre eksperter: Slik blir boligmarkedet i 2025

– Har ikke råd

Boligindeksen viser at det fortsatt er store forskjeller mellom kommunene. Mens kjøpekraften er uendret i flere sentrale kommuner, synker den i flere av de store byene.

I distriktene er kjøpekraften betydelig høyere enn i de mer sentrale kommunene, ifølge LO. Unntaket er Kristiansand, som skiller seg fra de andre byene. Der er boligprisene lavere og kjøpekraften på nivå med landet som helhet.

– Det betyr at veldig mange yrkesgrupper ikke har råd til å bo der arbeidsplassene er, sier Mette Nord.

Read Entire Article