Lytter til signaler som har reist 13 milliarder lysår: – Et av de viktigste stedene i verden

3 weeks ago 10


– Vi lytter til signaler fra det vi kan kalle det ytre verdensrom. Det er signaler som har reist gjennom universet i inntil 13 milliarder lysår.

Slik forklarer direktør for geodesidivisjonen i Kartverket, Per Erik Opseth, hva deres antenner i Ny-Ålesund på Svalbard gjør.

Men hvorfor lytter de etter signaler som er eldre enn jordkloden?

Banktjenester, fly, forsvar, energiforsyning, beredskap, klimaovervåking, mobiltelefoner og smartklokker – lista over ting som er avhengig av GPS er lang.

Men for at GPS-en skal vise riktig posisjon og klokken riktig tid, må vi vite nøyaktig hvor vi er.

Jordkloden er i konstant bevegelse og roterer rundt sin egen akse, men rotasjonen er ikke alltid helt lik.

Og når den aksen endrer seg, så endrer også tiden på jorda seg. Så vi er nødt for å justere klokkene våre i henhold til rotasjonsaksen til jordkloden, sier Opseth.

Per Erik Opseth

Direktør for geodesidivisjonen i Kartverket, Per Erik Opseth, sier den elektromagnetiske støyen de lytter etter på Svalbard er eldre enn jordkloden.

Foto: Bjørn-Owe Holmberg

– Vi har gjort oss avhengige

Kartverkets stasjon er én av om lag 30 slike stasjoner, som er plassert over hele verden.

Siden alt på jordkloden er i bevegelse, må stasjonene lete langt ute i verdensrommet for å finne punkter de tenker står i ro.

Ved å lytte til elektromagnetisk støy som skapes av sorte hull i en galakse langt, langt borte, kan nettverket av antenner fastslå jordens posisjon ned til millimeteren.

Men dersom disse målingen gjøres feil – eller ikke gjøres – kan for eksempel Vipps eller strømnettet vårt slutte å fungere.

– Målingene blir viktigere og viktigere fordi mer og mer av det vi gjør i samfunnet, er basert på bruk av satellitteknologi, sier Opseth.

– Tidssynkroniseringen vår kommer gjennom GPS, og vi har gjort oss avhengig av tidssynkroniserte ting.

Denne uken signerte Kartverket og FN en avtale for å øke oppmerksomheten og styrke arbeidet med geodesi.

Ny-ålesund

Satellittsystemer, som for eksempel GPS, er avhengig av daglige oppdateringer om jordens rotasjonsmønster for å fungere. Kartverkets antenner i Ny-Ålesund som fanger opp signaler som brukes til å slå fast hvordan jorden roterer.

Foto: Bjørn-Owe Holmberg

– Et av de viktigste stedene i verden

Nicholas Brown er direktør i det internasjonale geodesi-samarbeidet «United Nations Global Geodetic Centre of Excellence» (UN-GGCE).

Han berømmer Norges rolle.

– Uten Norges støtte hadde vi virkelig slitt med å få etablert FNs senter for geodesi. Denne signeringen viser at Norge spiller en nøkkelrolle i det globale samarbeidet.

avtalen signeres av Nicholas Brown og Johnny Welle

Sjef for kartverket, Johnny Welle, og direktør i United Nations Global Geodetic Centre of Excellence, Nicholas Brown, signerer avtalen i Ny-Ålesund.

Til sammen har 40 land og organisasjoner signert avtalen, som Kartverket og FN signerte i Ny-Ålesund.

– Dette markerer et veldig viktig samarbeid om å bidra med kritisk infrastruktur for verden og for Norge, sier sjef for Kartverket, Johnny Welle.

Kartverkets antenn lytter til signaler som har reist 13 milliarder lysår

Bjørn-Owe Holmberg

Brown er klar på at stasjonen på Svalbard er viktig for det globale samarbeidet.

– Norges geodetiske jordobservatorium i Ny-Ålesund er et av de viktigste stedene i verden. Herfra sporer observatoriet signaler fra satellitter og fjerne galakser for å måle endringer i jordas form, akse, rotasjon og dens eksakte posisjon i verdensrommet, sier han.

– Alt fra satellittnavigasjon, flytransport, telekommunikasjon, banksystemer, strømforsyning, moderne økonomier og kritisk infrastruktur er avhengig av nøyaktig, kontinuerlig og stabil informasjon om satellittene og jordas posisjon til alle tider.

Svekket infrastruktur

I 2013 slo FN alarm om sårbarheter i global geodesi, og i 2015 vedtok FNs generalforsamling en resolusjon som skulle styrke dette arbeidet.

I 2023 åpnet FNs globale geodesisenter i Bonn i Tyskland. Da var både den norske og tyske regjeringen til stede.

– Utfordringen vi ser nå, er at den infrastrukturen som observatoriet på Svalbard er en del av, har alvorlige svekkelser, sier kommunikasjonsrådgiver i Kartverket, Anne Jørgensen.

Hun viser til en FN-rapport (ekstern lenke) som ble publisert i fjor sommer. Den peker på at en styringsstruktur basert på dugnad, lav rekruttering, gammel infrastruktur og mangel på forankring hos beslutningstakere, er viktige årsaker til svekkelsene.

Men Kartverket og Norge er klar på at de skal gjøre sin jobb for at nettverket skal fungere.

Kjersti Stenseng. Ny-Ålesund.

Kommunal- og distriktsminister, Kjersti Stenseng (Ap), er klar på at jobben som gjøres i Ny-Ålesund er svært viktig.

Foto: Bjørn-Owe Holmberg

Digitaliserings- og forvaltningsminister, Karianne Tung (Ap), og Kommunal- og distriktsminister, Kjersti Stenseng (Ap), var med til Ny-Ålesund for å overvære at avtalen ble signert.

– Det er helt storslagent å få lov å være her. Jeg har lært mye om observatoriet her, og hvor viktig jobben de gjør er for hverdagen til oss alle, sier Stenseng.

Men det er en ting som bekymrer direktøren for geodesidivisjonen.

– Cruiseskip i nærheten er en stor utfordring. Wifi- og Bluetooth-signaler forstyrrer målingene våre. Det må vi få gjort noe med, sier Opseth.

Publisert 12.04.2025, kl. 16.36

Read Entire Article