Drapene i Washington er et varsko om medienes ansvar.
podkast-vert og samfunnsdebattant
Medienes makt til å påvirke opinionen medfører en plikt til å rapportere sannferdig og nøyaktig.
Etter mitt syn har mange norske medier sviktet i denne plikten hva gjelder Israel, og resultatet er en farlig spiral av antisemittisme og vold. Drapene på Yaron Lischinsky og Sarah Milgrim bør være en vekker.
Det er på tide at mediene reflekterer over sin praksis, innrømmer sine skjevheter og forplikter seg til mer ansvarlig journalistikk.
Israels utenriksminister, Gideon Sa’ar uttalte i dag at drapene på Lischinsky og Milgrim var et «direkte resultat av giftig antisemittisk oppfordring mot Israel og jøder verden over».
En av ti nordmenn mener at vold mot jøder kan forsvares, ifølge HL-senterets rapport fra 2022.
Og som Ervin Kohn sa på Politisk Kvarter: «Jeg er veldig bekymret for den alminneliggjøringen av Israel-hatet som vi opplever, fordi vi vet at det er en sammenheng mellom holdningene til Israel og antisemittisme i Norge.»
Anti-israelske holdninger er nært forbundet med antisemittisme. En rapport fra American Jewish Committee (AJC) i 2021 viste at negativ mediedekning av Israel korrelerer med bølgetopper i antisemittiske hendelser.
På samme måte fant Institute for Jewish Policy Research i Storbritannia i 2017, at skjev rapportering om Israel betydelig styrker antisemittiske holdninger blant folk flest.
I Europa har situasjonen nå blitt så alvorlig at European Jewish Association (EJA) nylig utstedte en nødresolusjon, signert av 150 jødiske ledere, som advarer om krisetilstander for jøder i Europa.
Norske medier som NRK, VG, Aftenposten, TV2 Nyheter, Nettavisen og NTB har over lang tid vist en skjev dekning av Israel-relaterte temaer.
Denne skjevheten handler ikke bare om perspektiv, men også om spredning av direkte feilaktig eller misledende informasjon.
Et ferskt eksempel er NTBs melding om at 14 000 spedbarn risikerte å dø innen 48 timer på grunn av situasjonen i Gaza. Denne alarmerende påstanden ble senere trukket tilbake da den viste seg å være usann.
Er mediedekning av Israel skjev? aJabNeicUsikkerI september 2024 publiserte Asserson Law Offices en rapport som konstaterte at BBC brøt sine egne redaksjonelle retningslinjer 1553 ganger i sin dekning av Israel-Hamas-krigen etter 7. oktober 2023.
Rapporten analyserte ni millioner ord fra BBCs innhold ved hjelp av kunstig intelligens og et team på rundt 20 advokater og 20 dataforskere
Rapporten fant «et dypt bekymringsfullt mønster av skjevhet mot Israel». Den slo fast at BBC assosierte Israel med folkemord 14 ganger oftere enn Hamas, krigsforbrytelser fire ganger oftere, og brudd på internasjonal lov seks ganger oftere.
Rapporten kritiserte også BBC for å nedtone Hamas’ terrorisme og fremstille Israel som en militaristisk og aggressiv nasjon.
Hvorfor har ikke NRK, som Norges statskanal, blitt gjenstand for samme gjennomgang?
Skulle en lignende voldshendelse som drapene i Washington DC skje i Norge, vil de norske mediene – etter mitt syn – bære et moralsk medansvar for å ha skapt et miljø der slike handlinger blir mer sannsynlige.
Det er på høy tid at norske medier erkjenner sin rolle og tar grep for å sikre en mer balansert og ansvarlig dekning.