«Månedens viktigste tall»: – Tollene kan påvirke arbeidsmarkedet negativt

2 months ago 17


Antallet nye jobber i USA ser ut til å stige, men fremtiden forblir likevel usikker.

En anleggsarbeider i Miami. Foto: Lynne Sladky / AP / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Fredag ettermiddag kommer det som omtales som «månedens viktigste tall»: Ferske tall fra det amerikanske arbeidsmarkedet.

Nyhetsbyrået Bloomberg estimerer at jobbtallene for februar vil vise en økning på 160.000 nye jobber, ekskludert landbruket.

Dette selv om 100.000 statlig ansatte har blitt sparket eller tatt sluttpakke under Donald Trump, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

– Vi har sett at førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd har gått litt opp, men dette ser ut til å ha liten effekt på månedstallene for februar, sier Knut A. Magnussen i DNB Markets til E24.

Seniorøkonomen tror imidlertid at vi kommer til å se større utslag når tallene for mars er klare.

– Men selv om det er mange oppsigelser, er dette lite i forhold til alle dem som går inn i ny jobb hver måned, konstaterer han.

Knut A. Magnussen, seniorøkonom i DNB Markets. Foto: Lise Åserud / NTB

Overlapp

Også Deborah Kitchen-Døderlein, førsteamanuensis i amerikansk historie, kultur og politikk ved UiO, UiO, Universitetet i Oslotror at man vil se større utslag med tiden, og mener at tallene for februar må sees som en overlapp mellom Joe Biden og Trump.

Hun hevder at den amerikanske arbeidstakeren går dårlige tider i møte:

– Når så mange blir permittert eller oppsagt på så kort tid, oversvømmer du markedet, og det du oversvømmer et marked med, vil gå ned i verdi, sier Kitchen-Døderlein til E24.

Deborah Kitchen-Døderlein

Førsteamanuensis i amerikansk historie og kultur ved UiO

Sluttpakkene og oppsigelsene er en del av Trumps omfattende gjennomgang av offentlig sektor.

Reuters skriver at det også planlegges å kutte mer enn 80.000 ansatte i The Department of Veterans Affairs, som tar seg av ytelser og tjenester til krigsveteraner. Dette reduserer antallet ansatte i departementet til like under 400.000.

Les på E24+

Kaster på mer usikkerhet

Spår økt inflasjon

Ifølge estimatet vil arbeidsledigheten i USA ligge på 4 prosent, det samme som i januar. Det er også ventet en stabil lønnsvekst på 4,1 prosent.

Om tallene viser seg å stemme, tror ikke Magnussen at dem vil påvirke den amerikanske renten:

– Rentekuttene som sentralbanken leverte i fjor, var fordi de var bekymret for et svekket arbeidsmarked, så viste dette seg å ikke være tilfelle.

– Om tallene fredag bekrefter at det ikke er en svekkelse i arbeidsmarkedet, betyr det at de ikke trenger å kutte mer. De har en inflasjon som er høyere enn målet, og utsikter om at den vil fortsette å stige på grunn av tollene, sier Magnussen.

Les også

Rentekutt kan utebli: – Neimen ikke sikkert det blir flere

Den brede forventningen i markedet, ifølge analyseverktøyet CME FedWatch, er at det ikke blir noe kutt hos den amerikanske sentralbanken ved neste rentemøte senere i mars.

160.000 nye jobber (utenfor landbruket) er 20.000 flere enn i januar, men lavere enn tallet for desember og november. I oktober ble det bare skapt 12.000 nye jobber i USA.

Toll-usikkerhet

Trump har innført 25 prosent toll på varer fra Mexico og Canada, samt 20 prosent på varer fra Kina.

Presidenten har også varslet toll på landbruksprodukter og 25 prosent toll mot EU.

I tillegg har presidenten kommet med flere andre toller, som 25 prosent på alt stål og aluminium.

Både Canada, Mexico og Kina har varslet mottiltak mot USA.

– Etter hvert kan tollene påvirke arbeidsmarkedet negativt, for de skaper en del usikkerhet for bedriftene, som kan bli mer forsiktige med å ansette og investere, sier Magnussen, og legger til:

– En annen effekt er at innvandringen har bremset opp, så tilgangen på arbeidskraft har blitt mindre. Så det blir kanskje færre arbeidssøkende.

Opprydningsarbeid i Altadena i California. Foto: Etienne Laurent / AP / NTB

Kan det bli for mange jobber?

– Det var det under pandemien, og det ga også et kraftig lønnspress. Man kan komme i den situasjonen, men det ligger i så fall lenger frem i tid. USA er fortsatt i en situasjon hvor antall ledige stillinger er på vei oppover, svarer Magnussen.

Les på E24+

Handelskrigen raser: Slik beskytter du sparepengene dine

Trump har tidligere sagt at tollene vil styrke innenlandsk produksjon og skape flere jobber.

Dette tror ikke Kitchen-Døderlein noe på, og hun ser også dystert på økonomiens fremtidsutsikter:

– Mange mister nå jobbene, og uten penger har de ikke kjøpekraft. Da går de lokale bedriftene under, og enda flere mister jobbene, sier Kitchen-Døderlein.

Read Entire Article