– Mange mødre føler et enormt press

2 months ago 12


Influencer Marit Bakkli ble mamma som 18-åring. Det hun opplevde da, har påvirket innholdet hun deler med hundretusener av følgere.

Onsdag 5. mars kl. 20:54

Kortversjonen

  • Tobarnsmamma og influencer Marit Bakkli deler åpent om tøff start på mammalivet med fødselsdepresjon.
  • Med 300.000 følgere på Instagram og virale TikTok-videoer, omfavner hun «det uperfekte perfekte».
  • Åpenhet om utfordringer og rot gjør at mange følgerne kjenner seg igjen, mener hun.
  • Bakkli er også åpen om å ha diagnosen utviklingsmessige språforstyrrelser

Tobarnsmamma og influencer Marit Bakkli (29) fra Trondheim har over 300.000 følgere på Instagram, og har videoer på TikTok sett flere millioner ganger.

Men bak de humoristiske videoene er det et budskap som går tilbake til da hun selv ble mamma for første gang, som 18-åring.

Bilde av

Slik er man vant til å se Bakkli på sosiale medier.

Motivasjonen bak innholdet på sosiale medier bunner nemlig i en tøff start på mammatilværelsen.

– Jeg ble mamma i ung alder, og det var en stor omveltning. Jeg elsket selvfølgelig barnet mitt over alt, men samtidig følte jeg meg overveldet, trist og utmattet, forteller Bakkli.

 PRIVATFoto: PRIVAT

Fødselsdepresjon

Hun forteller at hun fikk fødselsdepresjon etter at hun fikk sitt første barn.

– Det var ikke den lykkeboblen jeg hadde sett for meg, som de ofte frontet på sosiale medier – i stedet slet jeg med fødselsdepresjon, noe jeg ikke helt forsto før lenge etterpå.

Bakkli tilføyer:

– På den tiden var det vanskelig å sette ord på det, for jeg trodde det var noe galt med meg. Men sannheten er at mange mødre opplever dette, og det betyr ikke at man er en dårlig mamma.

Hun fikk hjelp – og ble med tiden bedre.

 Mattis Sandblad / VGMarit Bakkli sammen med kjæresten Gøran Sætervold (32) under årets Vixen Awards. Foto: Mattis Sandblad / VG

– Og i dag brenner jeg for å være åpen om at mammalivet er både fantastisk og skikkelig tøft samtidig – og det er helt normalt!

Bakkli startet sin influenserkarriere på hobbybasis i 2018 da hun ble gravid med sitt andre barn. I 2019 begynte hun å fokusere mer på det hun kaller «det uperfekte perfekte» ved mammarollen.

Mange gjenkjenner henne for den rotete hestehalen, såkalt «mom-bun», og den hvite morgenkåpen. Alt med en god dose selvironi.

Videoen nedenfor er sett 6,5 millioner ganger på TikTok og hele 28,1 millioner ganger på Instagram.

– Det jeg har opplevd som ung mamma, og spesielt det å gå gjennom en fødselsdepresjon, har hatt mye å si for hvordan jeg deler innhold på sosiale medier. Da jeg sto midt oppi det, følte jeg meg alene, og jeg skulle ønske noen hadde snakket høyt om hvor tøft det faktisk kan være.

Hun legger til:

– Og hvor mye rot det faktisk blir hjemme.

– Press

Hun mener ærligheten og humoren er grunnen til at innholdet hennes treffer så godt hos følgerne.

– Det er ekte, relaterbart og ufiltrert. Mange mødre føler et enormt press om å gjøre alt «perfekt», og når de ser noen som bare gir litt mer faen og omfavner rotet, så tror jeg det føles befriende, forklarer hun.

Bakkli er tydelig på hva som motiverer henne til å dele:

– Jeg vil vise et ekte bilde av mammalivet, både det fine og det kaotiske. Da jeg selv ble mamma, følte jeg et enormt press om å ha alt på stell.

Responsen fra følgerne betyr mye.

– Jeg får daglig meldinger fra mødre som tror de må mestre alt og alltid ha kontroll. Når de skriver og sier takk fordi innholdet mitt får dem til å senke skuldrene litt, betyr det enormt mye for meg.

Er åpenhet om «uperfekt liv» viktig? aVeldig viktigbViktigcIkke så viktigdBryr meg ikke

Delvis ufør

Bakkli jobber som influencer ved siden av å være delvis ufør. Dette blant annet på grunn av en diagnose som heter utviklingsmessige språkforstyrrelser (DLD), forteller hun.

Det innebærer blant annet vansker med å snakke, bli forstått og forstå språk.

– Dette har gjort det vanskelig for meg både på skolen, sosialt og i jobbsammenheng, spesielt fordi det fører til mye utmattelse, som jeg sliter en del med.

Hun synes det er viktig å være åpen om det som er «uperfekt» i livet.

– Livet er jo litt morsommere når vi slipper fasaden og bare er oss selv.

Read Entire Article