– Dette er nøyaktig det samfunnet trenger å høre! Det er greit å være uenig, men det er også viktig å reflektere og forstå poengene de kommer med.
Dette er bare en av nesten 500 kommentarer under Youtube-videoen Baris vs. Marstein på YouTube. En video som er sett av over 200.000 på to døgn.
Påvirker Sebastian «Baris» Brevik møtte artist Jo Almaas Marstein, to personer som har helt forskjellige meninger. I over 40 minutter diskuterte de blant annet innvandring, likestilling, klima og kulturstøtte. Og publikum elsker det.
«Takk Marstein for at du ble med på debatten, håper dette hjelper flere unge ved å stemme på valget!»
«Alt i alt, takk til Baris og spesielt Marstein for å møte opp på bortebane å tørre å ha DIALOG! Herlig»
– Det er de rike som skaper verdiene
Skatt for de rike var et av temaene der Brevik og Marstein var uenige.
– Jeg vil heller skatte rikdom enn arbeid. Hvis du tjener gjennomsnittlig i dette landet, går det mer og mer mot at du ikke kan eie en bolig. Det kan ha med skattetrykket å gjøre, men det har også med at man ikke skatter de rike nok. Det fører til at forskjellene øker, sier Marstein.
Brevik er uenig.
– Det er de rike som skaper verdiene. Og hvis de rike ikke har riktig insentiv, så vil de fattigste få det verre.
På hvilken måte, spør Marstein.
– De flytter til andre land, skaper verdiene sine der og skatter dit i stedet for. Arbeidsplassene går dit og som en helhet så vil de som har det verst få det verre.
Vil unngå polarisering
10 prosent av de som har sett videoen er under 18 år, halvparten er mellom 18 og 24.
– Samtalen gikk helt fint. Jeg fikk si det jeg hadde på hjertet, sier Marstein.
Han mener det er viktig å vise at unge mennesker har forskjellige meninger om ting, og at det er viktig å diskutere på en saklig måte.
– Det verste som kunne skje var at det ble mer polarisering ut av det. Vi fikk til det motsatte, og det er litt det jeg føler «Undergrunn» har ment hele vegen. Du kan mene noe selv om de rundt deg ikke er enig med deg, og det går helt fint så lenge dere klarer å snakke sammen om det.
Marstein vant årets spellemann under prisutdeling for kort tid siden, og er kjent for å engasjere seg.
Foto: Christian Ziegler Remme / NRKNår ungt
Marstein mener også at var et viktig å møte Brevik på hans egen plattform.
– Det er en plattform som når mange unge. Skal du boikotte det, så boikotter du også mange unge mennesker.
– Disse folka ser ikke på Debatten. Det blir for tungt, og det når ikke dem. De ser på disse greiene i stedet.
Marstein håper videoen gjør at flere unge engasjerer seg i politikk.
– Jeg er artist og har en stemme. Så vet jeg ikke hva jeg skal gjøre om jeg ikke skal bruke den stemmen til å si hva jeg føler.
– Noen skriver: Det var en sunn og god diskusjon, vi har altfor få arenaer for å ta de diskusjonene. Hva tenker du om det?
– Jeg føler et vorspiel eller skolelunsj også kan være arena for disse diskusjonene. Problemet er når de bare foregår anonymt på internett. Men for all del, hadde sikkert vært fint med flere arenaer for det.
Kontroversielle
Det er «Gutta» som har publisert videoen, en gjeng som sammen skaper innhold til flere plattformer.
De har ved flere anledninger fått kritikk for innhold de har laget.
For kort tid siden hadde Brevik en lignende debatt med mange unge.
Naomi Oseki var en av dem som bidro den gangen, og som i ettertid fortalte at hun hadde mottatt mye hets for å stille opp.
Kaja Stenmoe Andersen som NRK møter på gata sier at hun har sett debatter fra «Gutta» tidligere, og at disse har vært mer oppheta.
– Men jeg synes dette var en fin prat.
– Jeg synes det er spennende at vi har to så store profiler blant unge, som kan diskutere en sånn problematikk fra to forskjellige sider, sier Vilde Try Sporsheim.
Enorm respons
Sebastian Brevik har ikke hatt anledning til å svare NRK, men det har Snorre Klanderud som også er en av del av «Gutta»
– Jeg tror at unge er mer politisk engasjerte enn det mange tror.
Han mener konseptet er med å unngå ekkokamre, og at det er fint at to mennesker som er uenig kan møtes på en offentlig arena.
– Vi regna med at det kom til å være bra respons, men at det skulle være så bra det trodde vi nok ikke.
– Hvorfor?
– Du har «Baris» som er frontfigur for det mange kaller «Baris sine soldater» – som mange tenker er veldig kontroversielle. Og så har du Marstein som er en kjent kulturprofil som er litt på andre sida av det politiske spekteret. Når de møtes og har veldig uenige meninger, men samtidig klarer å ha en ryddig debatt – setter folk pris på det.
– Tenker dere at det mangler arenaer?
– Det er ikke så mange arenaer hvor de unge møtes og diskuterer. Det er mest de voksne som holder på med det. Om de unge diskuterer er det i kommentarfelt på TikTok, hvor det er om å gjøre å spre mest dritt.
Snorre Klanderud er en av del av konseptet «Gutta»
Foto: NRK / NRKØnsker sunnere debattklima
– Vi tenker at det er viktig å få opp valgdeltakelsen blant de unge. Det er viktig at folk stemmer, at de diskuterer og er mer saklige med hverandre og ikke bare slenger dritt på sosiale medier. Og det føler vi at vi har bidratt med.
Det kommer også flere liknende videoer fra «Gutta» framover, røper Klanderud. De har allerede spilt inn episoder med blant andre Mímir Kristjánsson og Simen Velle.
– Vi merker at folk er interesserte i debatter og at de setter pris på innholdet. Forhåpentligvis skaper det sunnere debattklima blant unge.
– Bra at de bruker innflytelsen sin
– Det er absolutt vanskelig for partiene og politikerne å nå de aller yngste velgerne.
Det sier Johannes Bergh som er forskningsleder for Politikk, demokrati og sivilsamfunn og leder av Stortingsvalgundersøkelsen ved Institutt for samfunnsforskning.
Han har sett ikke sett debatten, men mener likevel at dette er et positivt bidrag.
– At det er diskusjoner om politikk og meningsbrytninger på andre plattformer enn de tradisjonelle, er veldig positivt. Demokratiet er for alle, ikke bare for de som er veldig interessert i politikk. Det er bra at de bruker innflytelsen sin.
Bergh mener også noe annet fint kommer ut av en slik debatt.
– Det er viktig å lære at det er helt ok å være uenig. Det er problematisk i mange andre land, USA for eksempel, at man ender opp med å hate hverandre fordi man har forskjellige meninger.
Valgforsker Johannes Bergh.
Foto: NTBPublisert 01.05.2025, kl. 08.46