Meldte om tusener i rabatt: – Ulovlig

5 hours ago 3


Trademax annonserte solseng med 4300 kroner i rabatt. Men tilbudet var villedende: – Har gjort en feil, sier selskapet.

Trademax er en stor aktør for møbelhandel på nett. Foto: Skjermdump

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

«Akkurat nå» er det «KUPPSJANSE på mengder av møbler». Det meldte nettaktørene Trademax og Chilli denne uken. Begge drives av svenske BHG Group, én av Nordens største netthandelsgrupper, med blant annet Ferd på eiersiden.

Her kan man få sofa med 36 prosent rabatt, solseng som har blitt satt ned med 45 prosent, og seng som har fått prisen kuttet med 20 prosent. Det er tusener å spare. Tilsynelatende.

For når man går inn på et produkt, eksempelvis solsengen «Florens», er det ikke like klart hvor godt tilbudet er.

Solsengen var på tilbud, men prisen var ikke lavere enn laveste pris siste 30 dager. Foto: Skjermdump

Prisen på 5199 er ifølge kampanjen en besparelse på 4300 kroner, målt opp mot «ordinær pris» på 9499 kroner. Samtidig står det at laveste pris siste 30 dager er den samme som kampanjeprisen.

– Ordinær pris er ofte høyere enn førpris, og vi antar derfor at næringsdrivende viser denne prisen for at tilbudsprisen skal fremstå så gunstig som mulig, uttaler underdirektør Marit Evensen i Forbrukertilsynet på generelt grunnlag.

Vil fraråde det

Etter at EUs nye prisregler trådte i kraft for halvannet år siden, har Forbrukertilsynet sett at flere oppgir tre priser i markedsføringen.

Det er tilbudsprisen, ordinær pris og den lovpålagte førprisen. Den skal vise den laveste prisen et produkt har hatt de siste 30 dagene før den havnet på tilbud.

Det er ikke forbudt å oppgi ordinær pris i tillegg, forteller Evensen.

Hun vil likevel fraråde det.

– Grunnen er at flere priser kan gjøre at forbrukerne misforstår markedsføringen og dermed blir villedet med hensyn til hvilken prisfordel de kan oppnå. I så fall vil markedsføringen lett være forbudt.

Marit Evensen

Underdirektør i Forbrukertilsynet.

Det er noen absolutte krav ved bruk av «ordinær pris» som én av tre priser, ifølge Forbrukertilsynet:

  • Førprisen må fremgå tydelig.
  • Rabatten i tilbudet skal beregnes ut fra førpris.
  • Den ordinære prisen kan ikke være dominerende i markedsføringen.
  • Forbrukerne må forstå hva de ulike prisene er.

Dersom rabatten beregnes ut ifra «ordinær pris» som er høyere enn laveste pris siste 30 dager, er det ingen tvil.

– Det er ulovlig, bekrefter Evensen.

Skylder på teamet

E24 har sendt en e-post-henvendelse til Trademax- og Chilli-sjef David Ohled om bruken av «ordinær pris».

Han skriver at «tanken med ordinærprisen er at kunden skal forstå hva produktet vanligvis koster når det ikke er på kampanje».

Sammen med førprisen skal kunden få et bilde av hvor sterk kampanjen er. «Full transparens», ifølge Ohled.

David Ohled

Sjef for Trademax og Chilli.

Men Forbrukertilsynet er tydelige på at det er ulovlig å vise til ordinær pris når man har tilbud.

Ohled svarer:

«Jeg har nettopp fått bekreftet fra teamet at det faktisk er de som har gjort en feil. Rabatten som vises i listingen skal være i forhold til 30-dagers laveste pris, og når man klikker seg inn på produktet skal man i tillegg kunne se rabatten i forhold til ordinærprisen. Du har helt rett i at det er omvendt nå, og dette er en av tingene som vår kommende fiks skal rette opp.»

Dette vil ta opptil to døgn, opplyser han onsdag.

– Hvordan har denne feilen skjedd?

– Vi gjør mange oppdateringer av priser og endringer på plattformen, noe som noen ganger fører til at det oppstår bugsbugsen feil eller svakhet i programvare eller datasystem som fører til at det ikke fungerer som forventet.. Men vi prøver å rette opp alt så raskt som mulig når slike feil dukker opp.

Har endret

E24 har brukt nettverktøyet Wayback MachineWayback Machineet digitalt arkiv av sider på internett for å sjekke hvordan Trademax markedsførte tilbudsvarer litt tilbake i tid. Alt vi fant var tilbud med overstrøket pris, ingen spesifisering om «ordinær pris» eller «laveste pris siste 30 dager».

Ohled opplyser at de ikke loggfører priser. Derfor kan han ikke gå tilbake og se hva rabatten var basert på.

– Men det skal baseres på 30-dagersprisen, så jeg antar at det var riktig.

Torsdag er kampanjene byttet ut. Nå er det «opptil 60 prosent på sofaer og senger». Produktene har ikke lenger tre forskjellige priser, kun tilbudspris og en overstrøket pris.

Ohled forklarer at «den raske løsningen ble å fjerne ordinærprisen og kun vise rabatten i forhold til laveste pris siste 30 dager, inntil vi har fått alt til å fungere slik vi ønsker».

Han opplyser at hele flyten for prisinformasjon må bygges om og testes, slik at selskapet unngår lignende feil i fremtiden.

– Vi prøver å automatisere prosessen så mye som mulig for å redusere menneskelige feil, noe som lett kan oppstå når man håndterer hundretusenvis av produkter fra mange ulike produsenter.

Read Entire Article