Mellom­mannen

2 months ago 17


Storbritannia har slitt med å finne sin rolle i verden siden landet forlot EU for fem år siden. «Global Britain» har hittil vært mer slagord enn realitet.

Men nå ser regjeringen i London en mulighet til å tre inn i en viktig posisjon. USA har nylig signalisert en dramatisk endring i sin holdning til europeisk sikkerhet.

Spørsmålet er om et Storbritannia utenfor EU, men med sitt «Special Relationship» til USA, kan bli bindeleddet mellom de to vestlige blokkene.

Fordeler

Donald Trump liker Keir Starmer. Til tross for betydelige politiske forskjeller mellom dem, har Trump rost den britiske statsministerens arbeid.

Starmer, som leder Labour-partiet, har fått signaler om at Storbritannia kan unntas fra eventuelle amerikanske tollmurer.

Trump har en personlig tilknytning til Storbritannia. Han eier golfbaner i Skottland, og hans mor ble født der.

Han har også vist stor interesse for den britiske kongefamilien, noe som kan være en fordel i å opprettholde sterke forbindelser mellom landene.

Ulemper

Men ikke alle er enige. Elon Musk har kritisert Keir Starmer kraftig og bedt ham om å trekke seg.

Den amerikanske visepresidenten J.D. Vance trakk denne uka frem Storbritannia spesielt som et land i Europa der han mener demokratiet er truet.

Han viste til at folk ikke for lov til å be i sine egne hjem, etter at britene innførte et forbud mot å demonstrere utenfor abortklinikker i fjor høst. Han er blitt kritisert for å spre feilinformasjon med denne uttalelsen.

Og som både en fordel og en ulempe: Forholdet mellom britene og EU har vært kjølig og preget av avstand siden brexit. Men nå pågår et arbeid med å bedre samarbeidet.

Brobygger mellom USA og EU

Når den franske presidenten Emmanuel Macron inviterer europeiske ledere til krisemøte i Paris, trolig i morgen, er Keir Starmer med.

– Vi kan spille rollen som bro mellom USA og Europa i det som er en ny æra, sa den britiske handelsministeren Jonathan Reynolds til BBC søndag.

USAs nye holdning til europeisk sikkerhet og transatlantisk samarbeid oppleves altså som så dramatisk som det. En ny æra.

I den ønsker Storbritannia å spille en sentral rolle.

Keir Starmer har nemlig en annen avtale etter krisemøtet i Paris. Før helgen fikk han en telefon fra Donald Trump, og de ble enige om å møtes i Washington i løpet av de neste to ukene.

Starmer var den første europeiske lederen Trump ringte til etter innsettelsen for snart en måned siden. Nå har de altså snakket sammen to ganger og avtalt å møtes.

– I kraft av vårt forsvarsbidrag og vår økonomiske relasjon til USA, tror jeg vi kan spille en konstruktiv rolle, sier Reynolds.

Sikkerhetsalliansen er truet

Forholdet mellom USA og Storbritannia har et eget navn. Det omtales, kanskje særlig fra britisk hold, som «Det spesielle forholdet».

Betegnelsen ble først brukt av den britiske statsministeren Winston Churchill under andre verdenskrig. Den beskriver den nære alliansen mellom de to partene innen handel, forsvar og etterretning.

Nå er det nettopp innen forsvar og handel at forholdet mellom USA og Europa slår sprekker.

De siste dagene har USA signalisert en ny dreining i sin sikkerhetspolitikk:

  • President Donald Trump har holdt samtaler med Vladimir Putin om krigen i Ukraina.
  • Forsvarsminister Pete Hegseth har sagt at USA ikke kan garantere for Europas sikkerhet.
  • Hegseth sa også at det er urealistisk at Ukraina beholder landegrensene sine.
  • USAs spesialutsending for Ukraina har sagt at Europa ikke får være med i fredsforhandlinger om Ukraina.

Donald Trump har lenge ment at europeiske land ikke bidrar nok inn i NATO. Han er lei av at USA skal vare garantisten for europeisk sikkerhet.

Krigen i Ukraina har kostet USA dyrt. Trump gikk til valg på få en slutt på den. Men det bekymrer i både EU og Storbritannia at USA ser ut til å miste interessen for å forsvare europeiske allierte.

– Har trusselen mot Europa økt med USAs nye holdninger, spurte BBC den britiske handelsministeren søndag.

– Uten tvil, svarte Raynolds.

Handelskrig og annerledeshet

Under en internasjonal konferanse om kunstig intelligens denne uka, nektet to land å undertegne en felles erklæring om regulering av kunstig intelligens: Storbritannia og USA

– Vårt syn på sentrale områder for fremtiden, som kunstig intelligens, er annerledes enn det EU har. Vi har en annen rolle. Vi kan spille en viktig rolle for våre nasjonale interesser og i å styrke det vestlige forholdet, mener handelsminister Jonathan Raynolds.

Britene har også forholdt seg annerledes, og mer defensive enn EU til USAs trusler om å innføre toll på varer fra Europa.

EU svarte med trusler om mottiltak. Fra Storbritannia har det foreløpig ikke kommet noe lignende. Kanskje fordi Donald Trump har åpnet for å gi Sorbritannia unntak.

– Vi har ikke det samme handelsunderskuddet med USA som EU og Kina. De ser oss i et annet lys. Det betyr ikke at dette blir enkelt, vi har noen vankelige saker å finne løsninger på. Men det er en annerkjennelse at forholdet er annerledes, sier handelsminister Jonathan Raynolds.

Britene håper den annerledesheten kan gi Keir Starmer handlingsrom som mellommann.

Publisert 16.02.2025, kl. 20.40

Read Entire Article