Mener rentepolitikken må holdes stram: – Jobben er ikke fullført

2 months ago 21


Sentralbanksjef Ida Wolden Bache advarer i årstalen om at kampen mot inflasjonen ikke er over. Men «tidspunktet for å lette litt på bremsen» nærmer seg.

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

E24 møter sentralbanksjefen noen timer før hun skal holde årstalen, som tradisjonen tro holdes i Norges Banks lokaler med flere hundre gjester.

I talen understreker Bache, to ganger, at jobben med å få ned prisveksten fortsatt ikke er fullført.

Da Bache holdt årstalen i fjor var den samlede konsumprisveksten 4,7 prosent. Nå er det siste tallet 2,3 prosent, påpeker hun i talen. Det er noen tideler over målet til Norges Bank på 2 prosent.

Les på E24+

Handelskrig: Dette kan skje med spare­pengene dine

– Hva gjenstår?

– Nå har vi sett at prisveksten har kommet mye ned. Det er gledelig, og ikke minst at den har kommet mye ned uten at arbeidsledigheten har økt mye, sier hun.

Bache sier at prisveksten har «nærmet seg målet».

– Men hvis vi ser bort fra energiprisene som svinger mye så er prisveksten høyere. Og vi tror fortsatt at det er noen forhold, blant annet den høye lønnsveksten som tiltok i fjor, som vil bidra til å holde prisveksten oppe fremover.

– Slik at det vil ta tid før prisveksten er helt tilbake på målet. Derfor har vi også ment at det fortsatt er behov for en innstrammende pengepolitikkinnstrammende pengepolitikkPengepolitikken handler blant annet om hvordan Norges Bank setter styringsrenten..

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache holder den tradisjonsrike årstalen torsdag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Ser behov for stram rentepolitikk

I årstalen peker Bache på at «nye tall» viser at lønnsveksten steg i 2024.

Denne uken viste tall fra SSB at lønnsveksten (påløpt årslønn) i 2024 er foreløpig beregnet til 5,7 prosent, opp fra 5,2 prosent i 2023.

I talen sier Bache også at «vi må være forberedt på at rentene ikke skal ned igjen til nivåene vi har vært vant til det siste tiåret».

Bache understreker overfor E24 at det ikke ligger nye signaler om pengepolitikken fremover i talen.

– Det vi mener med det er at prisveksten fortsatt ikke er tilbake på målet. Det er forhold som vil bidra til å holde den oppe fremover. Derfor er det fortsatt behov for en innstrammende pengepolitikk.

Bache viser til Norges Banks siste prognoser fra desember.

– De indikerer at selv om rentene avtar noe de neste årene, så er vi ikke tilbake på de nivåene vi hadde i tiåret vi har bak oss. Det er det store bildet.

Årstalen har tradisjoner tilbake til 1922. I talen kommer sentralbanksjefen med sine vurderinger av de økonomiske utsiktene, og gjerne også med noen advarsler eller spådommer.

– Betyr ikke at jobben er gjort

I årstalen kaller Bache de siste fem årene «turbulente». Først rammet pandemien, deretter steg prisveksten og rentene kraftig.

Bache trekker også frem at prisveksten har bremset mye.

– Men at prisveksten nærmer seg målet vårt, betyr ikke at jobben er gjort. Heller ikke om den i enkeltmåneder skulle bli lavere enn 2 prosent, sier hun.

Siden desember 2023 har Norges Banks styringsrente ligget på 4,5 prosent, mot null for 3,5 år siden. Norges Bank har tidligere sagt at det første rentekuttet trolig kommer i mars.

– Vi nærmer oss tidspunktet for å lette litt på bremsen, men det er fortsatt behov for en innstrammende pengepolitikk, sier Bache i årstalen.

Bache sier at «jobben med å få inflasjonen ned er ikke fullført».

– Og vi må være forberedt på at rentene ikke skal ned igjen til nivåene vi har vært vant til det siste tiåret, sier hun.

Undervurderte prisveksten

Bache bruker også en del av talen til å snakke om lærdommer fra de siste årene.

Hun erkjenner at sentralbanken undervurderte den sterke prisveksten, men minner samtidig om «den store usikkerheten som rådet».

Ifølge Bache har Norges Bank blant annet lært at data og modeller i større grad må fange opp «brå skift i økonomien». Sentralbanken må også kunne snu seg raskt når utsiktene endrer seg.

Bache snakker også om at det har vært noen tøffe år for lommeboken, men det at det nå ser lysere ut.

– I fjor snudde utviklingen. Lønningene økte klart mer enn prisene, slik at reallønnenreallønnenLønn minus prisvekst. kom tilbake til nivået i 2021.

– Vi venter at lønningene vil stige mer enn prisene også i årene fremover, og at de fleste vil få bedre råd, sier hun.

Read Entire Article