«Er det Postens oppgave å rive unna grunnlaget for butikker over hele landet?», spør Mester Grønn-sjefen retorisk.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Mester Grønn-sjefen kritiserer Postens distribusjonsavtale med Temu, og mener det truer norske handelsbedrifter.
- Han mener Posten burde ha droppet å inngå avtalen.
- Posten svarer at avtalen er kommersiell og uavhengig av statlige subsidier.
- En fersk undersøkelse viser at Temu er populær i Norge på grunn av lave priser, men kvalitetsinntrykket varierer.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Helthjem har hatt det meste av Temu-distribusjon tidligere, men i år sikret Posten seg en del av Temu-kaken. Det skjønner Erling Ølstad, medgründer og toppsjef i blomsterkjeden Mester Grønn, lite av.
– Posten er et statlig selskap. De distribuerer post rundt i landet og får statsstøtte til å gjøre det. Så da lurer jeg på: Er det Postens oppgave å rive unna grunnlaget for butikker i grisgrendte strøk, og for den sakens skyld over hele landet?
Når E24 tidligere har spurt Posten om hvorfor de har ønsket seg avtale med Temu, har Posten svart at dette er en «forretningsmessig kommersiell avtale».
Den har ingenting med statlige subsidier å gjøre, uttaler kommunikasjonssjef Kenneth Pettersen.
– Statlig kjøp er knyttet til ulønnsomme posttjenester. Dette er noe helt annet, det er en kommersielle pakketjeneste som Temu har kjøpt på lik linje med andre nettbutikker.
Les på E24+
Dette er den norske forsvarsindustrien
– Burde vurdert annerledes
Det statseide foretaket opplyser at det ikke har gjort aktsomhetsvurderinger om hvordan Temu-samarbeidet kan bidra til brudd på menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold.
Det er fordi Temu er en kunde, ikke en leverandør. Posten argumenterer med at de bare frakter pakker som allerede er produsert og bestilt.
– Det kan de jo hevde, men det er en annen aktsomhet de ikke har vurdert i det hele tatt, sier Ølstad.
– For hva betyr dette for norske butikker som betaler norske skatter, som har norske ansatte som får norske lønninger? Hva betyr Postens avtale for samfunnet? Det er jo ingen tvil om at distribusjonen av Temu-varer har en påvirkning på butikkhandel i Norge.
– Mener du at Posten burde ha vurdert denne avtalen annerledes?
– Jeg mener helt klart at de burde ha vurdert annerledes. Dette her handler om at man har statsdrevet distribusjon av Temu, til hver krik og krok i Norge.
Det er ikke det at Ølstad ikke unner nordmenn rimelig netthandel, sier han.
– Men det handler om å konkurrere på like vilkår. Temu har fordeler gjennom VOEC-ordningenVOEC-ordningenSørger for at staten får inn MVA fra utenlandske nettbutikker. I retur får disse importere tollfritt opptil 3000 kroner. som gjør at de slipper tekstiltollen. Vi kan ikke konkurrere med hele Kinas produksjonslinje og deres særdeles lite klimavennlige måte i drive på.
Han sammenligner effekten med å skjære ost med en høvel.
– Du tar kun et lite stykke ost hele veien, før det ikke er noe mer igjen. Det er akkurat det som skjer med Temu. Til slutt er det ingen butikker igjen, spesielt på litt mindre steder.
Les på E24+
Temu: – Bruker alle triksene
– Sikrer arbeidsplasser i Norge
Pettersen i Posten sier at «vi har et velfungerende pakkemarked i Norge».
– Posten Bring er en av flere aktører i Norge som håndterer pakker fra Temu. Hva pakkene inneholder vet vi ikke, vi har ikke lov til å åpne pakker fra hverken Temu eller andre aktører.
Han påpeker at det er andre offentlige institusjoner, som politi og toll, som utfører kontroll av innhold i pakker.
– Det er også andre offentlige instanser som setter lover og regler for hva som kan handles og importeres til Norge. Vår jobb er å håndtere pakkene og frakte de fra avsender til mottager.
Kenneth Pettersen
Kommunikasjonsdirektør i Posten.
Posten har i alle år håndtert pakker som sendes internasjonalt, til og fra alle verdens land, sier Pettersen.
– Internasjonal handel skaper og sikrer også arbeidsplasser i Norge. Nordmenns handlevaner er i endring og stadig mer av handelen er løftet over i digitale kanaler. Et utviklingstrekk nå er at mange nordmenn også handler relativt mye fra utenlandske netthandelsplattformer – og Temu er en av driverne bak de store volumene som nå kommer fra Kina.
Les på E24+
Sjur og Martin løper fra de fleste: Dette er hemmeligheten
Mest i Norden
Akkurat på friske blomster er nok ikke Temu den største konkurrenten, men Mester Grønn har likevel merket den kinesiske plattformens popularitetsboom de siste årene.
– Temu har tatt alle flyene våre, sa Ølstad til E24 i fjor høst.
Situasjonen er ikke blitt noe bedre, forteller han.
– Dette er en vedvarende utfordring. Jeg tror ikke antall Temu-fly inn til Norge eller Europa har endret seg noe særlig, Norge er jo på Temu-toppen. Så det er klart vi sliter med å få tak i fly.
Ferske tall bekrefter nordmenns Temu-vaner. Temu har selv bestilt en undersøkelse som viser at én av tre har handlet på plattformen. Det er mest i Norden.
- 15 prosent sier de har handlet «mange ganger», mens 19 prosent sier «én eller to ganger».
- Den største fordelen med Temu er lave priser, mener nordmenn. 53 prosent av respondentene har svart dette.
- 52 prosent har svart at de er fornøyd med handleopplevelsen, mens 40 prosent er misfornøyd.
- 56 prosent mener at Temu ikke gir god kvalitet for pengene.
- 61 prosent er kritiske til «gamification» av netthandel.