Kortversjonen
- Camilla Hansen (26) fikk føflekkreft og døde.
- Foreldrene vil videreføre hennes budskap om farene ved solarium og overdreven soling.
- Risikoen for hudkreft øker betydelig ved bruk av solarium, spesielt før fylte 35 år.
Camilla (26) satt ute i påskesolen og la planer for sommeren sammen med en venninne. Først en tur til Paris, så en konsert med Kygo.
Kreften hadde spredt seg til hjernen. Legene sa hun aldri kom til å bli frisk. Men Camilla var ved godt mot. Det var så mye hun fortsatt ville gjøre.
– Vi trodde hun hadde masse tid igjen. Minst ett år, kanskje fem, sier mamma Siv Olstad Hansen (55)
Hun sitter hjemme på Nøtterøy, i barndomshjemmet hvor Camilla og lillesøsteren Martine vokste opp.
– Men det gikk så altfor fort.
Bare en uke etter at Camilla satt ute på terrassen og kjøpte konsertbilletter, bare noen dager etter at hun var på kaffe i Oslo, døde hun.
Camilla var 15 år da hun begynte å ta solarium.
– Hun har alltid vært forfengelig. Likte best å være litt brun, sier moren.
Hun tok ikke solarium fast. Før påske og sommerferier for å ha litt grunnlag. Eller til spesielle anledninger, skoleball og slike ting, forteller moren.
– Vi likte det ikke, men siden det ikke var så ofte tenkte vi at det sikkert gikk bra. Jeg holdt jo på sånn selv da jeg var 15 år. Foreldrene mine leide til og med en halvsol som jeg satt foran da jeg kom hjem fra skolen. Den gang skjønte vi ikke hvor farlig solarium er.
I 2019 oppdaget Camilla en føflekk på ryggen.
Da de fjernet den, fant de kreftceller. For å være sikker på at kreften ikke hadde spredt
seg, ble tre lymfeknuter under armen operert ut.– Det satte en skikkelig støkk i oss, sier pappa Trond (56).
Men det gikk bra. Det var ingen spredning. Alle kontrollene var fine.
Camilla kunne fortsette livet sitt i Oslo, hvor hun jobbet i butikk og delte leilighet med to venninner.
Hun elsket bylivet. På Instagram la hun ut små øyeblikk, en bukett blomster i vinduskarmen, frokost på Aker Brygge, kaffe latte og croissant på kaffebar, et nytt antrekk, et glass med gode venner på balkongen.
– Snart tenkte vi ikke mer på den føflekken, sier pappa Trond.
Forskning viser at risikoen for melanom øker med 75 prosent for personer som tar solarium før 35 års alder, ifølge kreftforsker Henrik Jespersen som er fagansvarlig for melanom ved avdeling for kreftbehandling Oslo universitetssykehus.
I en fersk OECD-rapport kommer Norge desidert dårligst ut av alle EU-landene. På verdensbasis er Norge nummer to når det gjelder dødelighet av melanom hudkreft.
Overdreven soling kan være en forklaring.
Foreldrene til Camilla vet ikke med sikkerhet at datteren fikk hudkreft på grunn av overdreven soling.
Kreftforeningen påpeker at hudkreft også kan skyldes genetiske sårbarheter.
– Men Camilla trodde selv at kreften skyldes solingen, sier moren.
– Hun var bekymret for at hun hadde solet seg for mye med for lav faktor.
Hudkreft
- Det er ikke bare solbrent hud som får kreft, men den samlede mengden UV-stråler man utsetter huden for som kan føre til hudkreft, både melanom og andre typer hudkreft som kan dukke opp senere i livet.
- I 2023 ble det registrert 2967 nye tilfeller av føflekkreft og 3059 tilfeller av hudkreft i Norge, noe som er på nivå med rekordåret 2022.
- De siste fem årene har tilfeller av føflekkreft økt med 13 prosent, mens tilfeller av hudkreft har økt med 54 prosent.
- 13 prosent var under 15 år første gang de tok solarium. Syv prosent av de unge anser solarium som ufarlig så lenge man ikke blir solbrent.
Kilde: Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet, Kreftregisteret, Kreftforeningens ungdomsundersøkelse
I fjor skrev VG om bruningstrenden hvor solhungrige unge kun soler seg når UVen er høyest. På TikTok og Snap poseres med bikiniskiller, deles bruningsrutiner for å makse brunfargen og smøres med bruningsforsterkende kremer med betakaroten. Nå er de unge for lengst i gang med å dele UV-videoer på TikTok.
Det finnes ingen trygg nedre grense for hvor mye UV-stråling man kan utsette seg for å unngå kreft, ifølge Kreftregisteret. Et bredt norsk fagmiljø mener at solariebruk er kreftfremkallende.
– Hvis ingen brukte solarium, kunne 1000 færre krefttilfeller unngått årlig, ifølge våre beregninger, sier generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen til VG.
Føflekken på halsen hadde ikke vært der lenge. Kanskje en måned, kanskje to.
Den ble oppdaget på en kontroll, to år etter at Camilla fjernet føflekken på ryggen. Hun ble umiddelbart satt på immunterapi
, forteller foreldrene.– Håpet var at behandlingen skulle ta knekken på kreftcellene, sier Trond.
Utpå sommeren begynte Camilla å få smerter i nakken.
– Hun tenkte at det kanskje var hjemmekontor med mye stillesitting under pandemien som hadde tatt på kroppen, og oppsøkte fysioterapeut.
Camilla ble ikke bedre, men dro på jobb, møtte venninner på kafé.
Under en venninnetur til Ålesund, klarte hun plutselig ikke å se med det ene øyet. Hun måtte avbryte turen, fly hjem og ble sendt rett på sykehus.
– Legene trodde først at øyeproblemene var en bivirkning av immunterapien, og Camilla ble tatt av behandlingen. I stedet fikk hun en kraftig kortisonkur.
Hun mistet mye hår og hovnet opp i ansiktet.
– Det var tøft for Camilla. Hun følte seg stygg, sa hun.
Det tok lag tid før hun orket å legge ut bilder på Instagram. Etter hvert skaffet hun seg flere parykker.
Mamma Siv var på jobb da telefonen ringte fra Lovisenberg sykehus i Oslo.
«Er du alene? Sitter du ned?» sa kreftlegen. Camilla orket ikke å ringe foreldrene selv:
De hadde funnet to svulster. Én i hodet som presset på hypofysen,
og én på den fjerde nakkevirvelen, som nesten var spist opp av kreften.Svulsten i hodet ble fjernet så godt det lot seg gjøre og Camilla fikk forsterket nakken med plater mellom nakkevirvlene. Samtidig fikk hun strålebehandling og nye medisiner.
– De sa det var alvorlig. At vi måtte forberede oss på at Camilla aldri ville bli frisk.
Mens Camilla lå på Radiumhospitalet i Oslo, flyttet foreldrene inn på rommet hennes i kollektivet i Oslo så de kunne være nær datteren.
– Vi besøkte henne hver dag.
Etter to måneder på sykehus flyttet Camilla hjem til foreldrene, i barndomshjemmet.
– Vi hadde akkurat begynt å venne oss til tomheten etter at jentene hadde flyttet ut, at det bare var Trond og meg igjen i huset. Plutselig fikk vi et alvorlig sykt og pleietrengende barn hjem. Det var krevende. Og utrolig fint, sier Siv.
De tok en dag av gangen. På dårlige dager satt mor og datter på sofaen og nettshoppet.
Selv om hun var alvorlig syk, og hadde tøffe dager, hadde hun stadig nye planer og avtaler. Dro på bilturer med venninner, var på shopping i Oslo, gikk på kaffebar.
Hun klaget aldri, sier foreldrene.
– Det er nesten ikke til å forstå nå, men det virket som Camilla hadde forsonet seg med at hun ikke kom til å bli gammel.
Mamma Siv har plaget seg selv med skyld.
– Jentene våre har vokst opp ved sjøen, vært mye på stranden, vi har tilbrakt mange somre i båt. Da de var små var vi på reise i Thailand. Vi smurte henne inn med faktor 30, det høyeste man fikk tak i den gang, kledde på dem bluser og caps. Likevel ble Camilla brent.
Kan det være det være årsaken til at hun fikk hudkreft? har moren spurt seg mange ganger.
– Etter at Camilla ble syk oppfordret hun alle til å begrense tiden i de sterkeste solstrålene, bruke høy faktor og klær og skygge som beskyttelse, og ikke ta solarium. Camilla hadde faktisk avtalt et intervju med en journalist for å snakke om farene ved soling, sier moren.
Hun rakk aldri å gi intervjuet.
Rett over påske i 2022, bare noen dager etter at Camilla og venninnen hadde bestilt tur til Paris, ble hun dårlig. Hun var blek og orket ikke spise.
Men datteren nektet å dra på sykehus, ville heller være med på butikken.
Da hun ble lagt inn var blodprosenten på 3,5.
Camilla kom aldri hjem igjen.
Etter en uke på sykehus måtte foreldrene ringe rundt til familie og venner. De som ville ta farvel med Camilla måtte komme nå.
Fredag 6. mai 2022 døde hun på sykehuset i Tønsberg. Med fem venninner rundt seg.
– Vi rakk aldri å snakke om døden, sier Trond.
Hver fredag på vei hjem fra jobb som glassmester kjører han innom kirkegården.
– Der kan jeg prate med henne. Fortelle hva vi skal gjøre i helgen, at det er like før bjørka spretter, at en venninne av henne stakk innom for en kaffeprat. At jeg tenker på henne og savner henne. Hver eneste dag.
SOLARIUM
IARC (International Agency for Research on Cancer- WHOs internasjonale kreftforskningsinstitutt) publiserte i 2007 en oversiktsartikkel som konkluderer med at risikoen for melanom øker med 75 prosent for personer som benytter solarium før 35-års alder.