Midt på et jorde langs E6 i Halden er det koblet opp tråder og sensorer. Det er et nytt tiltak for å kunne overvåke en skipsgrav fra vikingtiden.
– Det er for å kunne varsle og rope varsko hvis dette er ferd med å forsvinne før det er for seint, sier seniorrådgiver i Riksantikvaren Christian Løchsen Rødsrud.
Skipsgraven ble oppdaget for 7 år siden.
Christian Løchsen Rødsrud var prosjektleder for utgravingen av Gjellestadskipet i 2020–2021. Nå jobber han som seniorrådgiver for Riksantikvaren.
Foto: Petter Larsson/NRKDe dårlige bevaringsforholdene på stedet var og er stadig en bekymring for arkeologene. Nå ønsker de å vite mer om levetiden til restene av vikingskipet.
– Uten overvåkingsutstyret har vi ikke helt kontroll på hvor fort utviklingen går. Men nå klarer vi å følge det tettere, sier Rødsrud.
19. desember ble det gravd ned overvåkingsutstyr der skipsavtrykket av Gjellestadskipet ligger. Utstyret måler blant annet temperatur og fuktighet i jorda.
Sensorer ble plassert ned i jorden i ulik dybde, på tre forskjellige steder i utkant av selve skipsgraven.
Foto: SILJE HAUGSTEN ELLEFSEN / ØSTFOLD FYLKESKOMMUNEFunnet spiller nemlig en avgjørende rolle for at Norge kan få sin vikingarv inn på verdensarvlisten.
– I motsetning til våre naboland, har vi ingenting på verdensarvlista som er fra vikingtid. Og det er jo litt paradoksalt i en nasjon som bygger mye av sin viten og sin kontakt mot turisme på nettopp vikingtid.
Det er Riksantikvaren som eier utstyret og som ledet arbeidet med installasjonen. Installasjonen ble gjort med hjelp av Vestfold fylkeskommune, som har erfaring fra installasjon av slikt utstyr. I tillegg var arkeologer fra Østfold fylkeskommune og Kulturhistorisk museum i Oslo til stede for å hjelpe til med gravingen.
Foto: Silje Haugsten Ellefsen / Østfold FylkeskommuneEn arkeologisk verdenssensasjon
For å forstå hva som er spesielt med funnet og hvorfor det haster, må vi tilbake i tid.
I 2018 ble en arkeologisk sensasjon oppdaget i Halden. Sporene av et vikingskipet ble funnet rundt en halvmeter under bakken og ble gjort ved hjelp av en georadar.
Året etter startet en prøveundersøkelse.
Da ble en bit av kjølen til vikingskipet tatt ut og analysert. Prøvene viste at treverket i kjølen var fra tidlig vikingtid og utsatt for et ødeleggende soppangrep.
De dårlige bevaringsforholdene i jorda, og frykten for å miste det lille som var igjen, førte til at regjeringen bevilget penger til en storstilt utgraving som startet i 2020.
Det var første gang på over hundre år at en skipsgrav fra vikingtiden ble åpnet i Norge.
Under utgravingen, som pågikk i ti måneder, gjorde arkeologene over tusen funn.
Utgravingen av Gjellestad-skipet var den første i sitt slag i Norge på mer enn 100 år, og ble avsluttet høsten 2021. Den bevarte delen av skipet var litt over 19 meter lang og i overkant av fire meter bredt.
Foto: Martin Tangen Schmidt/NRKNøkkelen til verdensarvstatus
Det som gjør Gjellestadskipet til nøkkelen til å kunne nå verdensarvstatus, er at mesteparten av det som ble gravd ut, kan settes tilbake i skipsavtrykket.
– Det ble gravd på en måte som gjør at delene av skipet kan tilbakeføres på sin opprinnelige plass. Så vi har faktisk hele veien i det utgravningsprosjektet tenkt at en verdensarvstatus kan bli viktig for Gjellestad, sier Rødsrud.
De hvite firkantene i skipsavtrykket er nagler som ble tatt ut under utgravningen.
Naglene ble tatt opp i jordblokker, og konservert inni hver sin egen jordblokk med et middel som gjør at jorda de ligger i blir bevart med et litt hardt skall.
Slik kan naglene bli satt tilbake i skipsavtrykket. Det gjør at Gjellestadskipet spiller en viktig rolle i å få vikingarven inn på verdensarvlisten.
Noen av de mest kjente kulturminnene på verdensarvlisten er pyramidene i Egypt, Taj Mahal i India og Stonehenge i Storbritannia.
Men hvorfor er ikke allerede verdens mest bevarte vikingskip, som står utstilt på Bygdøy i Oslo, på den samme listen?
Svaret er at kulturminnet ikke er der det ble funnet.
OSEBERGSKIPET: Er en av de best bevarte vikingskipene i verden. Skipet står ikke på UNESCOS-verdensarvliste.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixForsøk nummer to
Skipsgravhaugene har blitt omtalt som Norges svar på pyramidene.
Store hauger som ruver i landskapet. Noen av de største er 60 meter i diameter.
Bare de mektigste personene ble gravlagt i sine skip inne i haugen med sine eiendeler i vikingtiden. Norge har flest slike store gravhauger.
Et helt vanlig oppdrag på et litt uvanlig jorde. Arkeologene hadde vært og gravd litt i jordekanten tidligere på Gjellestad, fordi området var kjent for kulturminner.
Osebergfunnet er den mest kjente og spektakulære. Det er også den rikest utstyrte graven fra vikingtiden.
Jan Bill er professor i arkeologi fra vikingtiden. Han mener disse gravene er unike og fortjener et langsiktig vern.
Han håper det denne gangen lykkes å få stedene på verdenskulturarvliste.
– Skipsgravene er et fantastisk vindu inn i fortiden. De gjør det mulig for oss å se lenger tilbake i tid enn hva skriftlige kilder kan alene. Det er noen spennende og sentrale historier her for å forstå vikingtiden, sier Bill.
Jan Bill er ansvarlig for vikingskipssamlingen ved Kulturhistorisk Museum.
Foto: Petter SommerI 2015 ble det gjort et forsøk på å nominere skipsgravene til verdensarvlisten, men da ble søknaden avslått. Mye av årsaken er at kulturminnene er tatt ut fra sitt opprinnelige sted, og inn i et museum på Bygdøy.
Nå ser Riksantikvaren på muligheten med et nytt forsøk, med Gjellestadgraven som spydspiss.
– Den har noe som de andre ikke har. Nemlig at avtrykket på stedet er igjen. Det har man ikke for eksempel på Oseberg og Gokstad. Skipene er tatt ut av sin opprinnelige kontekst, sier Christian Løchsen Rødsrud.
Syv skipsgravhauger fra Østfold, Vestfold, Rogaland, Vestland og Trøndelag inngår i Riksantikvarens kartlegging.
Lang prosess
Veien til verdensarvstatus er ikke gjort i en bråvending. I løpet av året skal Riksantikvaren gjennomføre det de kaller en rådgivende befaring med en ekspertgruppe.
Så skal det leveres en ferdig rapport til Klima- og miljødepartementet, som da skal avgjøre om gravhaugene skal på Norges foreløpige liste over verdensarvkandidater.
Før den tid er håpet at det som er igjen av Gjellestadskipet ikke blir borte for alltid.
– Det er derfor vi har overvåkingsutstyret, for å se hvor dramatisk situasjonen egentlig er. Hvor mange ganger i året synker grunnvannet så mye at det er kritisk, og at disse soppene kommer til å spise opp resten.
Sensorene måler temperatur, fuktighet og konduktivitet i jorda. Dataene kan hentes ut med så jevne mellomrom.
Foto: Silje Haugsten Ellefsen / Østfold FylkeskommuneSeniorrådgiveren fra Riksantikvaren mener det ikke er så omfattende å konservere avtrykket, og at det vil la seg gjøre å stabilisere grunnen for å bevare det. Men det handler om politisk vilje og penger.
– Det haster jo mye. Fordi vi så jo allerede i 2019 at dette var under sterk nedbryting, det resterende treverket. Hvis ikke vi gjør noe for å stabilisere situasjonen, så vil det bare forvitre på sikt.
Publisert 09.01.2025, kl. 12.28