– Vi har nå et kraftig høytrykk som ligger over Sør-Norge, med senter over Østlandet, sier statsmeteorolog Bente Wahl.
Kombinasjonen av den kommende fullmånen om et par dager og et særlig kraftig høytrykk med nordøstlig fralandsvind gir en svært lav vannstand mandag.
– På denne årstiden er det ikke uvanlig med kraftige høytrykk, men det vi har nå, er absolutt et av de sterkeste, sier Wahl.
Bente Wahl er over gjennomsnittet interessert i høytrykket som akkurat nå preger været i Sør-Norge. Det gir mye pent vær, og altså en ekstra lav vannstand i sjøen.
Foto: MAGNE VELLEDet stabile høytrykket har ligget over oss én ukes tid og kan bli værende et par uker til, ifølge meteorologen.
Høytrykket dekker det sørlige Skandinavia og hadde mandag formiddag sitt senter over Buskerud og Innlandet.
I omfang strekker det seg fra Skottland til Russland og hindrer lavtrykkene rundt i å komme nærmere, et såkalt blokkerende høytrykk.
Drammensfjorden bunner
Særlig i Drammen har det vært ekstra lav vannstand, og ganske nært et nivå som bare oppstår i snitt hvert femte år.
Tidlig i dag var vannstanden i Drammen målt til 69 centimeter under normalen, som bare er tre centimeter over 5 års lavvann.
Men også i Fredrikstad merket folk det i morges da de skulle gå om bord i byfergene som trafikkerer Glomma på tvers av byen. Her var nivået så lavt som det normalt er en gang i året.
Lav sjø ga bratt bakke ned til byferga i sentrum av Fredrikstad mandag.
Foto: Lars Håkon Pedersen / NRKDer var landgangene en god del brattere enn vanlig.
Oda Ravndal er sjefingeniør ved seksjonen for oseanografi hos Kartverket. Hun bekrefter at det i morges var sjeldent lav vannstand, selv om det var en lignende situasjon 9. desember i fjor.
– Dette skjer stort sett én gang i året, men kan også inntreffe oftere hvis været er som nå, sier hun.
Mindre problematisk enn flo
Vanligvis får den motsatte situasjonen mest oppmerksomhet, når det er høyvann og stormflo, siden det kan skape flomsituasjoner mange steder.
Men også lavvann kan by på problemer, særlig for båttrafikken i grunne farvann, og for ferger med av – og påkjøringsramper.
Det var litt mer seilingshøyde enn normalt under gangbrua i Fredrikstad sentrum mandag morgen.
Foto: Lars Håkon Pedersen / NRKNorske sjøkart har et mål for vannstand som kalles sjøkartnull. Dette er en vannstand som kartene måler dybden i sjøen etter, og derfor sjelden må være under slik at ikke båter går på grunn.
Både i Drammen og Fredrikstad var vannstanden under dette målet, slik at sjøen faktisk var grunnere enn det kartene oppgir.
Publisert 10.02.2025, kl. 15.11 Oppdatert 10.02.2025, kl. 15.11