Nå må Europa stå sammen

3 months ago 17


Det kan ikke inngås en fredsavtale mellom Russland og Ukraina uten at Ukraina sitter i førersetet. Eller uten at Europa er involvert i forhandlingene.

 Donald Trump sier han skal møte Vladimir Putin i Saudi-Arabia. SPILTE UT KORTENE: Donald Trump sier han skal møte Vladimir Putin i Saudi-Arabia.
Fredag 14. februar kl. 13:13

Etter Donald Trumps halvannen times telefonsamtale med Russlands president Vladimir Putin denne uken, tyder alt på at det er dette USAs president legger opp til.

Det er uakseptabelt, både for Ukraina og for resten av Europa.

Og det er skremmende. Brått har Trump trukket Putin inn i varmen, uten å snakke med hverken Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj eller med allierte i Europa på forhånd.

Samtalen, så langt vi kjenner innholdet av den, inneholdt ikke kritikk av Putin, eller plassering av ansvaret for krigen der det hører hjemme: Hos Russland, som invaderte Ukraina, et selvstendig og fritt naboland.

Alle har vært innforstått med at krigen i Ukraina må avsluttes ved forhandlingsbordet.

Fra Vestens side har målet lenge vært at Ukraina må vinne så mye på slagmarken at Zelenskyj og hans folk kan stille sterkest mulig i forhandlinger.

 SPENCER PLATT / AFPMÅ TAS MED: Ukrainas president Zelenskyj. Foto: SPENCER PLATT / AFP

Med enorme tapstall og etter hvert dårlig militært utstyr, har Russland den siste tiden fremstått svakere på slagmarken.

Det har gitt håp om en mulig forhandlingsløsning Ukraina kan leve med, en gang i fremtiden.

Men nå har Trump, før forhandlingene engang startet opp, spilt fra Ukraina noen av de beste forhandlingskortene.

Han har sagt at et fremtidig ukrainsk medlemskap i NATO ikke er tema - tross at Ukraina tidligere har blitt lovet at dette kan skje på et tidspunkt.

Hør Giæver og Gjengen her:

Trump har sagt at amerikanske soldater ikke skal inn i Ukraina for å sikre landets grenser etter en fredsavtale. Og på toppen av det hele har han sagt at europeiske soldater som stiller i en slik situasjon, ikke vil være omfattet av NATOs sikkerhetsgarantier.

Putin har med andre ord fått mye av det han ønsker seg - allerede før forhandlingene er i gang. Det er ikke til å tro.

Ukraina vil aldri godta en slik avtale. Eller at andre skal forhandle på deres vegne, uten at de er involvert. Svaret fra Europa må være krystallklart:

Vi støtter Ukraina. Deres kamp er vår kamp. Mest av alt for Ukrainas egen del.

Bør Norge gi mer økonomisk støtte til Ukraina? aJa, definitivtbNei, nok nåc Vurderer det

Men også fordi at dersom Putin får det han ser som en seier i Ukraina, vil han trolig fortsette med sin aggressive fremferd overfor naboland han anser som del av Russlands interessesfære.

Vi har både et moralsk ansvar overfor Ukraina, og sterke egne sikkerhetsinteresser i å fortsette å støtte Ukraina med alt vi kan.

Politisk og diplomatisk, ved å stå opp mot USAs forsøk på å overkjøre både Ukraina og resten av Europa. Og økonomisk og militært, ved å gi Ukraina alt landet trenger for å styrke seg på slagmarken.

Norge har bedre mulighet enn de fleste til å gi enda mer økonomisk støtte. Tiden for det er nå. Det handler om Europas fremtid.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for VGs holdning. Lederartiklene legger ikke føringer for vår nyhetsdekning.

Read Entire Article