Næringslivet møter statsråden etter Trump-sjokket – dette vil de kjempe for

2 months ago 19


Trump varslet nylig ny tollplan. Mandag skal NHO, LO og store selskaper som Equinor og Aker diskutere veien videre med næringsministeren.

 Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) skal møte næringslivet for å diskutere handel med USA. Bildet er fra et lignende møte i november i fjor. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Blant deltagerne er Aker-sjef Øyvind Eriksen. Han sier at de skal diskutere hvordan de nye, varslede tollbarrierene kan påvirke ulike norske bedrifter.

– Vi vil gjenta viktigheten av Europa som eksportmarked for norsk næringsliv, sier Eriksen til E24.

– Det er viktigere enn noen gang å sikre fortsatt fri tilgang til det europeiske markedet og sikre at tollbarrierer ikke får utilsiktede negative konsekvenser for næringslivet, sier Eriksen.

Les på E24+

DNB-forvalter tar Trump-grep: – Dette er mer enn trusler

 Øyvind Eriksen, toppsjef i Kjell Inge Røkkes Aker. Foto: Tore Kristiansen / VG / NTB

NHO-direktør Idar Kreutzer skal også delta på møtet.

– NHO vil argumentere sterkt for at alle tiltak som EU vurderer, også må omfatte Norge, sier Kreutzer til E24.

Kreutzer påpeker at det skjer noe løpende, og at tett dialog derfor er viktig.

– Det som skjedde i går blir helt sikkert et tema, sier han.

Trump varslet torsdag at han vil innføre gjengjeldelsestoller mot andre land, på linje med deres toller mot USA.

Tollene skal innføres land for land, og skal være et forsøk på å skape mer balanse i USAs handel med utlandet.

Disse kan rammes

Kreutzer peker på at det fortsatt er usikkert hva gjengjeldelsestollene innebærer. Han viser til at Trump har varslet en undersøkelse som vil vare frem til 1. april.

– De har sagt at de vil prioritere landene med størst handelsunderskudd først. Norge har en handel som er tilnærmet i balanse med USA og vil ikke stå på toppen av listen. Det er ikke grunn til å tro at dette vil ramme norske eksportører direkte, sier Kreutzer.

Men det er likevel grunn til bekymring, mener Kreutzer.

– Norske bedrifter har produksjon i andre land som kan rammes. Norske bedrifter er leverandører av deler og produkter til verdikjeder i land som kan rammes, som for eksempel leverandører til bilindustrien, sier Kreutzer.

 NHO-direktør Idar Kreutzer Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Norsk selskap: Kan føre til dyrere biler

Bildelprodusenten Kongsberg Automotive har virksomhet i blant annet Mexico og Canada. Aksjen falt kraftig på Oslo Børs dagen etter nyhetene tidligere i februar om straffetoll på import fra de to landene.

Kongsberg Automotive kan til en viss grad skyve kostnader over på kundene, men det kan føre til dyrere biler, har selskapet advart.

Kreutzer sier at situasjonen nå er preget av en allmenn bekymring for utviklingen i internasjonal handel.

– Det er mye usikkerhet hva konkrete tiltak innebærer. Vi sitter ikke på annen informasjon enn det som er kjent om hva EU tenker og skal gjøre.

 Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), daværende finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp), utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) og næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) møtte i januar norske eksportbedrifter på Statsministerens kontor for å diskutere konkurransekraft og marknadstilgang. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

– Vil påvirke energimarkedene

Aker-sjef Eriksen sier det er for tidlig å si noe konkret om hvordan Trumps politikk vil påvirke Aker.

– Den vil påvirke energimarkedene. Aker er forberedt på svingende olje- og gasspriser. På grunn av den lave produksjonskostnaden per fat i Aker BP kan vi håndtere det bedre enn de aller fleste, sier Aker-sjefen.

Trumps politikk har imidlertid ikke bare negative konsekvenser for Aker, ifølge Eriksen.

– En annen del av Trumps politikk handler om å få investeringer og arbeidsplasser i USA. Det passer godt med flyttingen av Cognites Cognites programvareselskap eid av Akerhovedkontor og oppbygging av tilstedeværelsen i USA.

– Usikre markeder

Den beslutningen hadde ikke noe med Trump å gjøre, det var noe som lå i planene våre fra første dag, ifølge Eriksen.

– Men det er også noe som bidrar til at selskapet uten forstyrrelser kan satse videre i det aller mest attraktive markedet for programvare som er Nord-Amerika, sier han.

Eriksen la fredag frem Akers rapport for oktober, november og desember i fjor.

– Utgangspunktet for kvartalet er en annerledes verden og til dels usikre markeder. Globalisering og frihandel som har tjent den vestlige verden i flere tiår er ikke lenger en selvfølge.

Næringsdepartementet opplyser i en melding at formålet med møtet er en samtale om hvordan partene kan jobbe sammen for å kartlegge og fremme Norges handelsinteresser overfor USA for å være best mulig rustet i dagens situasjon.

Fra Equinor deltar myndighetskontakt Trude Måseide, bekrefter selskapet til E24.

LO opplyser at det fortsatt er ikke avklart hvem som deltar fra deres side.

Read Entire Article