I ruinhaugene i Rafah ligger det våpen fra norsk-finske Nammo. Våpenet er produsert i USA. Amerikanerne har sendt akkurat slike våpen til Israel.
Huset og nabolaget er fullstendig ødelagt. Blant store hauger av bygningsmasser og brun sand peker Samer Abu Mohsen på restene av det som var et nybygget hus.
– Det er ingenting igjen, konstaterer han.
For åtte måneder siden flyktet Mohsen fra hjemmet sitt. Nå har han, i likhet med tusenvis av andre, vendt tilbake til Rafah.
Ødeleggelsene som møter dem helt sør på Gazastripen er enorme. I bygningsrestene og kratre ligger våpendeler og udetonerte eksplosiver.
Nylig filmet et lokalt journalistteam da eksplosivteknikere i det Hamas-kontrollerte innenriksdepartementet ryddet bort våpen i bydelen Tal al-Sultan. NRK har i lengre tid samarbeidet med journalistteamet.
Da opptakene ble sendt til Norge, oppdaget NRK en skulderholdt rakett-kaster på bildene. NRKs undersøkelser viser at det er snakk om våpen av type M141, produsert av Nammo Talley i USA. Våpenet har en bruksanvisning på hebraisk.
I tillegg har NRK identifisert et etui til samme våpentype, og flere våpen som ligner M141.
Hovedlærer ved Krigsskolen, Palle Ydstebø, har også studert materialet og kommet med sine vurderinger.
Se mer detaljer i bildeserien under:
Jebril Abu Kmeil / NRK
Våpen 1: Etiketten
Etiketten på våpenet gir mye informasjon. Her står det hva våpenet heter, hvilket kaliber, kontraktsnummer, produsent, tidspunktet for produksjon og serienummeret som for dette våpenet er 16325.
Jebril Abu Kmeil / NRK
Våpen 1: Kontraktsnummer
Informasjon på våpenet viser at det produsert av Nammo Talley i 2010. Det har kontraktsnummer W15QKN-08-D-0422. Nummeret er knyttet til en kontrakt med det amerikanske forsvaret fra 2008.
Jebril Abu Kmeil / NRK
Våpen 1: Ett av flere som ligner
Våpenet NRK har knyttet til Nammo Talley med serienummer 16325 ligger helt til venstre i bildet. NRK har markert våpenet med rød stiplet linje på bildet.
Jebril Abu Kmeil / NRK
Våpendel 2: Serienummer på etui
Delen NRK kan knytte til Nammo Talley er et etui som blir brukt til M141 – med serienummer 13658.
– Det er transportetuiet til M141. Etuiet er en del bredere enn selve våpenet, sier Ydstebø.
Jebril Abu Kmeil / NRK
Uidentifisert 1: Markeringer som ligner
Det grønne røret med gul markering ligner på M141, men serienummeret på våpenet er ikke tydelig.
– Det ser ut til å være den fremre delen av M141, sier Ydstebø ved Krigsskolen.
Jebril Abu Kmeil / NRK
Uidentifisert 2: Skadet etikett
Dette våpenet ligner også på M141, men våpenet og etiketten på våpenet er for ødelagt til å konkludere.
– Den er litt for herpa til at jeg kan være sikker, sier Ydstebø.
Også Ydstebø er sikker på at M141 er blant våpnene som er funnet. Nammo er de eneste som produserer denne typen våpen.
– Jeg er så sikker man kan være uten å holde den i hånda, sier han om raketten under.
VÅPENEKSPERT: Oberstløytnant Palle Ydstebø er hovedlærer ved seksjon for landmakt ved Krigsskolen. Han har militær utdanning fra Luftforsvaret, Krigsskolen og Forsvarets stabsskole.
Foto: Mohammed Alayoubi / NRKNammo-produserte våpen til Israel
Samtidig som dødstallene har steget på Gazastripen, har debatten om salg av Nammo-produserte våpen til Israel rast.
Norsk våpenindustri har ikke lov til å selge våpen til Israel. Men våpenkonsernet Nammo AS, som er eid av den norske stat og det finske selskapet Patria Oyj, har en rekke datterselskap i utlandet.
Blant dem er Nammo Defense Systems Inc., som tidligere het Nammo Talley. Ettersom Nammos datterselskap er lokalisert i USA, følger de amerikansk lov.
USA har ingen forbud mot å selge våpen til Israel.
KRATER: Befolkningen har begynt å vende tilbake til Rafah. Ødeleggelsene som møter dem er enorme.
Ahmed Abu Kmeil/NRKKjøper: US Army
Og det er i USA Nammo-våpenet i Rafah er laget.
Informasjonen på etikettene viser at våpenet og etuiet stammer fra en kontrakt mellom Nammo Talley i USA og det amerikanske forsvaret. Kontrakten ble inngått i 2008.
USA har så solgt eller gitt slike rakett-kastere videre til Israel. NRK er ikke kjent med når USA gjorde dette eller hvor mange de sendte.
– Vi henviser dere til Israels regjering for å diskutere innkjøp og bruk av ammunisjon med opprinnelse fra USA, sier en representant for det amerikanske utenriksdepartementet.
Forsvarsdepartementet i Israel har ikke svart på NRKs henvendelse.
SAMLER VÅPEN: Mohammed Miqdad holder rakett-kasteren M141. Han leder avdelingen i innenriksdepartementet som samler inn våpendeler i ruinene i Rafah.
Foto: Jebril Abu Kmeil / NRKNRK har gitt detaljert informasjon om funnene til Nammos hovedkontor på Raufoss og til Nammo Defense Systems i USA.
Kommunikasjonsdirektøren i Nammo AS, Thorstein Korsvold, vil ikke bli intervjuet. Han skriver i en e-post:
– Våpnene det er snakk om, er produsert i USA og underlagt amerikansk lov. Nammo solgte dem til den amerikanske hæren for om lag ti til femten år siden.
Nammo har ikke svart på om det ble gjort en såkalt aktsomhetsvurdering før salget. En aktsomhetsvurdering er en kartlegging av negativ påvirkning eller skade som virksomheten kan påføre.
– Også tilbake i 2008–2010 så kunne man uten store anstrengelser ha funnet ut at disse våpnene kunne havne i Israel. Der har de ikke noe å gjøre, så lenge det er dokumentert at Israel begår omfattende folkerettsbrudd i disse konfliktene, mener folkerettsjurist i Redd Barna, Mads Harlem.
Harlem viser blant annet til en FN-rapport fra 2009. Rapporten konkluderte med at det var sterke bevis for at Israel begikk krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten under Gaza-krigen i 2008 og 2009.
Han mener Nammo AS ikke har gode nok rutiner for å sikre at våpnene konsernet selger ikke blir brukt til å begå slike forbrytelser.
Nammo AS er forelagt kritikken fra Harlem. Kommunikasjonsdirektør Korsvold svarer:
– Det ser ikke ut til at Mads Harlem har forstått det grunnleggende i denne saken: M141 er produsert i USA og solgt til den amerikanske hæren. Hva USA gjør med et slikt våpen 15 år senere bestemmes utelukkende av amerikanske myndigheter.
Harlem mener imidlertid at det ikke er relevant at våpnene ble solgt av Nammos datterselskap. Han står fast på at konsernet har et selvstendig ansvar.
Den norske stat ved Nærings- og fiskeridepartementet eier halvparten av Nammo. Statssekretær Tomas Norvoll uttaler seg på vegne av departementet i en e-post.
– Det som produseres i andre land, også i USA, er underlagt eksportregelverk og andre bestemmelser i de landene, skriver han.
Ønsket seg M141
Over 1200 personer ble drept i det Hamas-ledede terrorangrepet i Israel den 7. oktober 2023. Kun få uker etter sendte Israel en detaljert liste til USA over hvilken våpen og ammunisjon de trengte til krigen på Gazastripen.
3000 M141-raketter var på ønskelisten, ifølge nyhetsbyrået Bloomberg. De mente å vite at nesten 2000 raketter allerede var sendt.
Det israelske forsvaret har tidligere publisert videoer fra Gaza som viser det som ligner på M141. Men bildene NRK viser i dag er trolig første gang det blir dokumentert at M141-våpen produsert av Nammo har havnet på Gazastripen.
NRK har spurt det israelske forsvaret hvor og hvordan våpenet har blitt brukt. IDF har ikke svart på spørsmålene. En talskvinne for IDF sier at de ikke vil kommentere saken.
Bykrig i Rafah
I Rafah har Hamas og IDF kjempet en intens bykrig. Nå er sporene av krigen synlige overalt.
DISKUTERER NORGE: Rafat al-Dehrwai (til høyre) ser på Norge som et vennlig land som gir bistand til det palestinske folket. – Samtidig må ikke Norge la fabrikkene som produserer våpen, sende dem til Israel hvor de eksploderer over hodene våre.
Ahmed Abu Kmeil/NRKHusene til sivile har blitt brukt som stridsstillinger av både IDF og Hamas, sier oberstløytnant Gunnar Gabrielsen. Han har lang erfaring fra Forsvaret og Midtøsten.
På Gazastripen er de fleste husene bygd av betong. Vanlige håndvåpen som gevær og maskingevær klarer ikke å trenge gjennom slike hus. Da er M141 et foretrukket våpen for IDF, sier Gabrielsen.
– Ved beskytning kan soldatene benytte M141 for å bekjempe den som angriper. Vet man noenlunde hvor skytteren oppholder seg, vil man med stor grad av sannsynlighet kunne slå ut denne skytteren.
Det er i en slik kontekst – bakkekrig i et tett bebygd område – at IDF bruker M141, sier Gabrielsen.
– Hva gjelder M141, så skulle jeg anta dette har vært et svært viktig våpen på Gaza. Systemet gir maksimal sprengkraft med tanke på at det kan bæres av fotsoldater og er enkel i bruk. Jeg har ikke tallgrunnlag for hvor mange av disse som har blitt brukt, men jeg skulle formode svært mange, sier Gabrielsen.
– I hvilken grad er M141 et våpen som fører til skader eller drap på sivile?
– Ettersom dødelig sone er fem meter, så vil enhver som oppholder seg innenfor denne eksplosjonssonen sannsynligvis bli drept, svarer oberstløytnanten.
Videoen publisert av IDF viser avfyringen av et våpen som ligner M141. Det er ikke bekreftet av IDF eller andre at våpenet faktisk er det Nammo-produserte våpenet.
– Fant en liten jente
Over 48.000 mennesker er drept på Gazastripen siden krigen startet, ifølge tall fra lokale helsemyndigheter.
Da Gadah al-Bushli og barna hennes kom tilbake til Rafah var huset deres borte. Nå har de satt opp et telt i ruinene.
– Da vi kom hit fant vi en liten kropp, en liten jente. Min sønn fant en stor granat. Jeg frykter at vi skal finne flere bomber, sier al-Bushli.
Hun ber Norge og andre land om å stoppe våpeneksport til Israel.
– Jeg forstår ikke hvorfor de støtter Israel med våpen mens vi lever i ruiner.
NRK har spurt IDF om sivile har blitt drept eller skadet som følge av M141-våpenet, men det israelske forsvaret har ikke svart på spørsmålet.
Oberstløytnant Palle Ydstebø sier M141 typisk ikke er det dødeligste våpenet for sivile.
– Hva er risikoen for at dette våpenet har kostet mange sivile liv på Gazastripen?
– Det kommer an på hvordan Israel har brukt det. Hvis det ikke var sivile som befant seg ved Hamas-krigerne som ble angrepet, eller i umiddelbar nærhet, så ville det ikke være følgeskader av den typen våpen.
Ydstebø sier altså antall drepte eller skadde vil avhenge av hvor nærme man befinner seg.
– Vi snakker om meter, ikke om de store skadene som vi ser av flybomber og slike ting, sier oberstløytnanten.
Store ødeleggelser
Bygningsmassene i Rafah er svært hardt rammet av krigen.
Analyser gjort av FNs satellittbyrå viser at 26.521 bygninger har blitt ødelagt eller skadet.
Dette tilsvarer over halvparten av byggene i området (56%).
Nabolaget der rakettkasterne ble funnet var forholdsvis nybygd med boliger for familier som mistet husene sine i tidligere kriger.
I krigen etter terrorangrepet 7. oktober har hele kvartaler blitt jevnet med jorden.
Det er vanskelig å fastslå sikkert hva som har ført til de største skadene i Rafah.
Det finnes imidlertid tall for krigshandlinger som kan indikere hva som har ført til de største skadene.
Organisasjonen ACLED har registrert 2500 hendelser i området siden 7. oktober 2023. 1100 av disse er luftangrep fra IDF. Nesten 200 er kontrollerte sprengninger gjort av IDF. 900 er registreringer av missil- og artilleriangrep, utført av flere parter.
Store betongbiter dekker det som en gang var gulvet i huset til Salah al-Din Uwedah.
I restene av huset hans ligger det pensum fra universitetsstudiene, men også udetonerte bomber og granater, forteller han.
Når det lokale journalistteamet på vegne av NRK forteller ham at det er funnet våpen fra Nammo i nabolaget, reagerer han sterkt.
– Vi vet at Israel ikke kunne ha fortsatt folkemordet i femten måneder uten våpenhjelp fra disse selskapene. Vi håper at den norske staten stanser våpeneksporten. Våpnene klarte ikke å utslette Hamas, men de rammet barna, kvinnene, de eldre og boligene våre.
– Nå vet jeg ikke hvordan direktørene for disse selskapene føler når de selger disse våpnene som ødelegger drømmene og boligene til folk.
– Hva har de fått igjen etter salget av slike våpen? Hva var målet? Hva var grunnen?
Nammo AS og Næringsdepartementet har blitt forelagt sitatene fra Uwedah og de andre innbyggerne i Rafah. De har valgt å ikke svare på dem.
Publisert 06.03.2025, kl. 06.47