NHO før lønnsoppgjøret: Vil ha mer lokale forhandlinger

2 months ago 16


NHOs representantskap vedtok torsdag sin forhandlingsfullmakt inn mot årets hovedoppgjør.

NHO-leder Ole Erik Almlid, her avbildet ved en tidligere anledning. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Saken oppdateres...

Årets lønnsoppgjør er et såkalt mellomoppgjør, hvor kun lønn står på agendaen.

Startsskuddet for forhandlingene er fredag 14. mars, med kravoverlevering mellom LO og NHO.

Stor usikkerhet

NHO skriver at norsk næringsliv er preget av stor usikkerhet knyttet til den internasjonale handelskrigen, og at det er store variasjoner mellom ulike bransjer.

«Det gjør at mer av lønnstilleggene i årets oppgjør bør forhandles lokalt», skriver hovedorganisasjon i en pressemelding der de legger frem sin posisjon i årets lønnsoppgjør.

Les på E24+

Handelskrigen raser: Slik beskytter du sparepengene dine

LO lanserte sine krav i midten av februar. Da var LO-leder Peggy Hessen Følsvik klar på at hennes medlemmer forventer økt kjøpekraft.

Hun viste også til at arbeidstagernes andel av verdiskapingen historisk sett har ligget på rundt 81 prosent, men lønnsandelen i industrien i fjor var på 72 prosent.

– Det er altså uholdbart at det skal være sånn i lengden, og det undergraver frontfagsmodellen. Det betyr at det går godt i bedriftene, men overskuddet kommer eierne til gode, og ikke de ansatte i like stor grad, sa Følsvik.

Les også

LO krever økt kjøpekraft: – Uholdbart

Prisveksten i 2025 er anslått til å bli 2,5 prosent, ifølge den foreløpige rapporten fra Teknisk beregningsutvalg (TBU).

Anslaget for prisveksten er noe av det viktigste TBU kommer med. Det er fordi det brukes til å beregne om oppgjøret gir økt kjøpekraft, eller reallønnsvekstreallønnsvekstFolk får i prinsippet mer å rutte med når lønnsveksten er høyere enn prisveksten. Dette kalles reallønnsvekst. I 2024 var den gjennomsnittlige prisveksten 3,1 prosent, ifølge SSB..

Til sammenligning har Norges Bank anslått at prisveksten blir 2,6 prosent i 2025, mens SSB anslår 2,7 prosent.

Lønnsveksten (påløpt årslønn) i 2024 er foreløpig beregnet til 5,7 prosent, viste tall fra SSB i starten av februar. Dette er årslønnsveksten, som måler hele året samlet sett mot året før. Fjoråret ga dermed reallønnsvekst.

Årets lønnsoppgjør er et mellomoppgjør. Det betyr at det kun forhandles om lønn. Oppgjøret starter 14. mars med LO og YS mot NHO. Fristen er 1. april.

Read Entire Article