NHO om Google-priser: – Vanskelig å forstå at reglene ikke brytes

1 month ago 15


«Det er vanskelig å forstå at reglene ikke brytes», skriver NHO i et brev. Forbrukertilsynet varsler svar i løpet av uken.

Bransjedirektør Linda Vist i NHO Service og Handel deler Blivakker-gründerens bekymring rundt Google Automated Discounts. Foto: NHO

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Mandag har NHO Service og Handel sendt et brev til Forbrukertilsynet. Der vises det til E24s artikler i helgen om «Google Automated Discounts» (GAD).

– Det er mange bekymrede medlemsbedrifter innen handelsbransjen som har tatt kontakt, sier bransjedirektør Linda Vist.

Blivakker er blant dem. Gründer Einar Øgrey Brandsdal estimerer at selskapet kan ha gått glipp av omsetning på opp mot 200 millioner kroner som følge av GAD. Selv tør han ikke å ta i bruk verktøyet før han eventuelt får grønt lys fra Forbrukertilsynet.

NHO deler Brandsdals bekymring. De ber nå tilsynet behandle saken med høy prioritet og avklare noen sentrale spørsmål om GAD og markedsføringsloven.

«Det er vanskelig å forstå at reglene ikke brytes, når bedrifter aktivt må slutte seg til GAD-tjenestene som handler om varer fra samme butikk», skriver NHO.

Kan gi store prisforskjeller

Det sentrale spørsmålet er om GAD påvirker hvordan man skal beregne førpris i en kampanje.

«Bruk av GAD kan føre til at førpriser ikke reflekterer den laveste prisen fra de siste 30 dagene, noe som får rabattene til å fremstå større enn de er. Er dette i strid med loven?», spør NHO.

E24 har i helgen vist frem ett konkret eksempel fra Lyko, der det var 500 kroner prisforskjell på en parfyme. Den som betalte mest var den som gikk direkte inn på Lyko.no i stedet for å klikke seg inn via en Google-annonse.

Lykos egen graf for prishistorikk har ikke med de lave Google-prisene. Der ser det ut som at parfymen kostet 1450 kroner hele forrige uke, selv om man kunne få den for under tusenlappen via Google.

Lyko har forsvart seg med at det er fordi de vurderer GAD til å være personaliserte priser. Dette omfattes ikke av reglene for førpris.

NHO påpeker at et vilkår fra Google er at man bruker GAD på minst 20 prosent av produktkatalogens visninger.

«I praksis vises tusenvis av produkter med lavere pris i Google over en lang tid – til nesten alle kunder. Og en nettbutikk kan gjerne ha over 50 prosent av ordrevolumet fra Google. Kan dette regnes som en personalisert rabatt?», spør organisasjonen.

Les på E24+

Hvordan slår jeg interne søkere til jobben?

– Det er snakk om mye penger

Lektor Karl Philip Lund ved Høyskolen Kristiania mener GAD kan snu opp ned på all netthandel. Én konsekvens kan bli at Google får mer og mer makt som shoppingplattform.

På det norske markedet har han enn så lenge sett GAD tatt i bruk kun av svenskeide kosmetikkaktører.

Vist i NHO Service og Handel understreker at konsekvensene kan bli langt mer vidtrekkende.

– Det her er aktuelt for alle bransjer hvor man selger samme type produkt som konkurrenter gjør.

Hun sier at det er svært viktig for bedriftene å få en avklaring på hvordan man forholder seg til konseptet.

– Det er snakk om mye penger, og det i en bransje med små marginer. Konkurransen er fra før veldig hard og har blitt enda hardere de siste årene, med Temu og andre kinesiske nettplattformer.

Forbrukertilsynet har ennå ikke konkludert i saken. Underdirektør Marit Evensen opplyser til E24 mandag at de satser på å besvare de sentrale spørsmålene i løpet av uken.

E24 har stilt Google Norge spørsmål om GAD. Kommunikasjonssjef Sondre Ronander har svart med en kort overordnet uttalelse:

– Automatiske rabatter (GAD) er en AI-drevet løsning som dynamisk justerer rabatt på Shopping-annonser. Det er designet for å hjelpe butikker å effektivt maksimere bruttofortjeneste på tvers av inventaret sitt. Det er selgerne som bestemmer om de skal bruke denne funksjonen, og har alltid kontroll over hvorvidt den er aktivert eller ikke.

Les på E24+

Hallgeir Kvadsheim: Slik investerer du i gull

Read Entire Article