Warning: session_start(): open(/home/nortodco/public_html/rss4/src/var/sessions/sess_e98c79e2add9ca01738a988e6c4a0465, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in /home/nortodco/public_html/rss4/src/bootstrap.php on line 59

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /home/nortodco/public_html/rss4/src/var/sessions) in /home/nortodco/public_html/rss4/src/bootstrap.php on line 59
Nicholas (22) studerer på Harvard: – Mange som er redde - NorwayToday

Nicholas (22) studerer på Harvard: – Mange som er redde

7 hours ago 4


Trump nekter universitetet å ta inn internasjonale studenter. Nå frykter den norske 22-åringen for studieplassen sin.

 PrivatGODT KJENT: Nicholas Nyquist har gått på det presitsjetunge universitetet i tre år. Foto: Privat
Fredag 23. mai kl. 04:23

Kortversjonen

  • Trump-administrasjonen nekter Harvard å ta inn internasjonale studenter
  • Norske Nicholas Nyquist frykter for studieplassen sin ved Harvard
  • Nyquist håper på en løsning, men situasjonen er fortsatt uavklart
  • ANSA-president Øyvind Bryhn Pettersen kaller tiltaket "hårreisende" og lover støtte til norske studenter

– Det skaper naturligvis stor usikkerhet. Per nå betyr det at jeg ikke har skoleplass ved Harvard lenger, sier den norske studenten Nicholas Nyquist (22) til VG.

– Jeg håper og tror at universitetet og myndighetene vil finne en løsning, men akkurat nå er situasjonen svært uavklart.

Trump-adminustrasjonens beslutning torsdag om å frata Harvard muligheten til å ta inn internasjonale studenter har skapt uro blant de rundt 6800 internasjonale studentene som allerede studerer ved det prestisjetunge universitetet.

Norske Nyquist er en av dem.

22-åringen fra Asker går i utgangspunktet inn i sitt fjerde og avsluttende år til høsten.

Bilde av Nicholas NyquistNicholas Nyquist

Student

– Naturligvis snakker vi mye om dette. Det er mange som er redde og frustrerte. Samtidig føler vi på samhold og støtte i studentmiljøet. Mange amerikanske medstudenter uttrykker medfølelse for de internasjonale studentene og ønsker å bidra, forteller nordmannen.

Pågående konflikt

Trump-administrasjonens Harvard-beslutning kommer midt i en pågående konflikt med universitetet.

Harvard hadde frist på seg til 30. april for å dele informasjon om visumholdere ved skolen med Trump-administrasjonen, og ble truet med at tillatelsen til å ha internasjonale studenter kunne bli fjernet dersom de ikke gjorde dette.

Torsdag gjorde USAS sikkerhetsminister Kristi Noem alvor av truslene.

Bilde av Kristi NoemKristi Noem

Sikkerhetsminister i USA

I et brev gjør hun det klart at tillatelsen er tilbakekalt med umiddelbar virkning. Hun presiserer også at internasjonale elever som allerede studerer ved skolen må bytte universitet eller forlate landet, og at fremtidige studenter med J- eller F-visum ikke får gå der.

Trump-administrasjonen har blant annet anklaget skolen for å skape et «fiendtlig læringsmiljø» for jødiske studenter, skriver New York Times. Ifølge AP anklages Harvard også for å samarbeide med kommunistpartiet i Kina.

 JOSEPH PREZIOSO / AFP / NTBHarvard Yard på Harvard Universitys campus i Cambridge, Massachusetts. Foto: JOSEPH PREZIOSO / AFP / NTB

Harvard har gjort det klart at de mener Trump-administrasjonens beslutning strider med loven.

– Vi jobber for å ivareta Harvards muligheter til å være vertskap for våre internasjonale studenter og forskere, som kommer fra over 140 land og som beriker universitetet – og dette landet, sier universitetets medie-talsmann Jason Newton til New York Times.

– Et hårreisende tiltak

Lånekassens statistikk viser at det er 18 norske studenter ved Harvard, ifølge Øyvind Bryhn Pettersen, president i studentorganisasjonen ANSA.

– Dette er et hårreisende tiltak som kan ha store konsekvenser for de norske studentene. Vi følger opp med våre medlemmer i det som nok blir en kaotisk periode fremover for dem, sier han.

Pettersen forteller at det er viktig for dem å ivareta den enkelte student.

Bilde av Øyvind Bryhn PettersenØyvind Bryhn Pettersen

President i ANSA (Association of Norwegian Students Abroad)

– Dette er utrolig trist. Harvard er et attraktivt studiested for mange nordmenn, og vi kjenner flere som har gjort det svært godt ved universitetet.

– Enda tristere er det at studenter føler de ikke kan benytte seg av grunnleggende politiske rettigheter. ANSA er sterk kritisk til at de velger å gå etter studenter med represalier på denne måten.

Presidenten sier at studenter har en urokkelig rett til ytringsfrihet, også i utlandet, og mener at de ikke skal frykte for studieplassene sine.

– Slik skal det ikke være, og vi er glad for å se Harvard bestride dette nå, og vi håper de kommer til løsning.

– Lagt ned veldig mye arbeid

Til tross for Trump-administrasjonens siste beskjed, håper norske Nicholas Nyquist å kunne fortsette utdanningen sin ved Harvard.

– Min førsteprioritet er å fortsette studiene på Harvard. Jeg har lagt ned veldig mye arbeid for å komme hit, og trives både faglig og sosialt, sier han.

Dersom det ikke blir mulig å fortsette ved Harvard, vurderer nordmannen andre alternativer i området.

– Jeg har fått god og fortløpende informasjon fra Harvard og opplever at de tar det veldig seriøst. Jeg har så langt ikke hørt noe etter dagens nyheter, sier han.

Read Entire Article