Nordmenn mest stresset i Norden

4 hours ago 6


 Frode Hansen / VG Foto: Frode Hansen / VG

Nesten halvparten av nordmenn har opplevd langvarig negativt stress. Vi topper stresslisten i Norden, viser ny rapport.

Torsdag 8. mai kl. 10:10

Kortversjonen

  • Nesten halvparten av nordmenn har opplevd langvarig negativt stress, viser ny rapport fra If.
  • Rapporten viser også at kvinner er mer utsatt enn menn.
  • Privatlivet og balansen mellom jobb og privatliv er de største stresskildene for nordmenn.
  • Psykolog Thomas Tobro Wøien gir råd for å forebygge langvarig stress.

44 prosent av nordmenn har opplevd negativt langvarig stress i mer enn seks måneder. Det viser den ferske Nordisk Helserapport 2025 fra forsikringsselskapet If, der over 4200 personer fra de nordiske landene er intervjuet.

Rapporten avslører forskjeller mellom de nordiske landene. Mens nesten halvparten av nordmenn sliter med langvarig negativt stress, er tallene betydelig lavere hos våre naboer.

Finland kommer nemlig best ut i undersøkelsen med bare 32 prosent som rapporterer om langvarig stress. Danmark følger like etter med 35 prosent, mens Sverige ligger nesten på norsk nivå med 42 prosent.

 Thomas Tobro WøienPSYKOLOG: Thomas Tobro Wøien

– Rapporten sier ikke noe om hvorfor Finland kommer best ut i år, men i forbindelse med at de har toppet FNs lykkerapport flere år på rad, trekkes det frem nøkternhet og lavere forventninger til livet, sier psykolog Thomas Tobro Wøien i Vertikal Helse til VG.

Han påpeker at de norske tallene på negativt stress har vært stabile de siste årene, mens være naboland har hatt større variasjon. Undersøkelsen foretas hvert år.

Hva stresser deg mest? aPrivatlivetbJobbcØkonomidJobb-privat balanse

Kvinner mest utsatt

Rapporten viser også en markant kjønnsforskjell: 53 prosent av kvinnene opplever langvarig negativt stress, mot bare 34 prosent av mennene.

– Hvorfor?

– Svaret er sammensatt, men en av grunnene kan være at kvinner ofte er prosjektledere i hjemmet, de tar det tredje skiftet og kan oppleve en høy arbeidsbelastning, forklarer Wøien.

Totalt har hele 86 prosent av nordmenn opplevd negativt stress, men kun halvparten av disse har opplevd det over lengre tid.

Foto:

– Det er det langvarige stresset som skaper store utfordringer og kan være helseskadelig, understreker Wøien.

Han forklarer at det er viktig å forstå forskjellen på kortvarig og langvarig stress:

– Kortvarig stress kan sammenlignes med det du opplever ved en treningsøkt. Det er krevende mens det står på, men det er en utfordring du håndterer og som du har ressurser til å mestre. Ved kortvarig stress får du også mulighet til restitusjon mellom slagene.

– Langvarig negativt stress får du når du opplever høy stressbelastning over tid. Når du ikke får restituert mellom slagene kan det bli helseskadelig og gi høyt blodtrykk, smerter og utmattelse, forklarer psykologen.

Privatlivet stresser mest

Når nordmenn blir spurt om årsakene til stress, peker de fleste på privatlivet som hovedkilde.

– Private forhold opplyser de fleste er hovedgrunnen. På andre plass kommer balansen mellom privatliv og jobb, som mange opplever som problematisk. På tredje- og fjerdeplass kommer jobb og økonomi, sier Wøien.

Wøien mener det er viktig å ta grep tidlig når man opplever tegn på negativt stress. Han peker på flere faresignaler man bør være oppmerksom på.

 kieferpix / Getty ImagesFoto: kieferpix / Getty Images

– Indre uro, kort lunte hjemme og på jobb. Kanskje du har vanskelig for å sovne eller våkner tidlig? Alt dette er gjerne tidlige tegn på at «det blir litt mye», sier han.

Her kommer hans råd for å mestre unngå langvarig, negativt stress.

Psykologens råd for å mestre stress

  • Lytt til kroppens signaler: Sover du dårlig? Er du mer irritabel? Føler du stress i kroppen? Vær oppmerksom på tidlige tegn på at det blir for mye for deg.
  • Bygg et sterkt grunnlag: Prøv å være fysisk aktiv, få nok søvn, møte venner, spise sunt og regelmessig og vær forsiktig med alkohol. Dette vil gjøre deg mer motstandsdyktig og bedre i stand til å håndtere stress.
  • Finn en god balanse mellom det som tapper deg for energi og det som gir energi. Hvis du planlegger å legge til flere aktiviteter som tapper energien din, må du fjerne noen av de andre aktivitetene som tapper deg. Ellers blir det en ubalanse.
  • Avklar forventninger: Å avklare forventninger både på jobb og hjemme kan være nyttig for å skape forutsigbarhet, vite hvor du skal sette standarden og vite når noe er bra nok.
  • Juster kravene: Å strebe etter 100 prosent ytelse på alle områder av livet er urealistisk. Å justere kravene vi stiller til oss selv ut fra den livssituasjonen og den livsfasen vi er i, kan gi en bedre balanse. Å kunne slå seg til ro med at noe er «bra nok» kan ha en stressforebyggende effekt.
  • Søk støtte: Støtte fra din leder og kolleger på jobben, eller fra din partner, familie eller venner i privatlivet vil redusere opplevelsen av stress. Bedriften kan også ha bedriftshelsetjeneste og/eller helseforsikring.

Vil du lese mer om helse og trening? VGs magasin Helse består av 100 sider om kroppen, formen og hodet – og kan kjøpes i vår nettbutikk (fri frakt!)

Read Entire Article