Norsk suksess vekker oppsikt: – En sinnssyk reise

5 months ago 29


SAN FRANCISCO (E24): På litt over ti år har Magnus Wanberg bygget en av Norges største gründersuksesser. – Har fått litt lite oppmerksomhet, sier en av selskapets investorer.

 UX-designer Camila Sanhueza Holven, administrerende direktør Phil Hess og designsjef Mats Herding Solberg. Foto: Jason Henry / E24

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

I et konferanserom i San Francisco, omgjort til en slags labyrint av trekkspillbrettet papir, er tidligere Bose-sjef Phil Hess klar til å avsløre en teknologisk nyhet.

Store amerikanske medier, som Wired og CNN, har kommet for å få «en VIP-opplevelse» av det nye teknologiproduktet.

Men det er ikke en Silicon Valley-storhet som Apple eller Google som står bak.

Det er en oppstartsbedrift fra lille Norge.

 Det norske selskapet Remarkable lanserte tredje versjon av sine digitale skriveblokker i høst. Foto: Jason Henry / E24

Det elleve år gamle selskapet Remarkable har solgt nesten tre millioner digitale notatblokker siden oppstarten i 2013, og de konkurrerer mot noen av verdens største teknologiselskaper.

Nå har inntjeningen bikket 15 milliarder kroner, og selskapet har tilbakelagt nok et kvartal med økte inntekter, etter lanseringen av Remarkable Paper Pro i september.

– Det har vært en sinnssyk reise, sier daglig leder Per-Einar Dybvig i det norske innovasjonssenteret StartupLab.

Svært få norske teknologiselskaper oppnår en sånn posisjon, forteller han.

– Jeg vil betrakte det som helt unikt, både hva de har fått til, men også måten de har bygget opp selskapet, sier Dybvig.

Drømte ikke om å bli rik

Han husker godt første gang han møtte selskapets gründer, Magnus Wanberg, tilbake i desember 2014. Entreprenøren kom inn på StartupLab helt alene, uten noen penger, men Dybvig gjorde seg raskt opp et inntrykk av at han hadde noe helt spesielt.

– Det var noe der som gjorde at vi trodde på ham. Selv om han hadde ekstreme ambisjoner som var ganske vanskelige og lite realistiske å få til fra Norge, sier Dybvig.

– Vi valgte å investere et halvt år etter at han flyttet inn her. Siden den gang har de levert, og egentlig overlevert, noe som er ganske unormalt i vår verden.

Les også

Norsk tek-gründer i USA: – Litt flaut å si det

Selv forteller Magnus Wanberg at det første frøet til ideen bak Remarkable ble sådd da han studerte og jobbet som konsulent. Han har alltid vært opptatt av teknologi og var typen som omprogrammerte familiens videospiller da han var 4–5 år gammel.

Likevel opplevde han at papir var det beste verktøyet for tenkning og fokus.

– Men papir er også begrenset – du bruker opp skrivebøker, glemmer hvor du har lagt ting, og det er vanskelig å dele og arkivere, sier Wanberg.

Derfor fikk han ideen om et produkt som kunne kombinere fordelene med papir og digitale verktøy: En digital notatblokk, uten distraherende apper eller andre forstyrrelser.

 Per-Einar Dybvig i StartupLab beskriver Remarkables produkter som «ingeniørkunst». Foto: Jason Henry / E24

Dette var en såpass god idé at det trolig fantes allerede, tenkte han.

Men da han søkte på Google, fant han ingenting, så han bestemte seg for å lage produktet selv.

– Det var ingen drøm om å starte et selskap for å bli rik eller berømt. Det handlet rett og slett om at jeg hadde så lyst på produktet, forteller Wanberg.

– Etter at jeg hadde fått ideen inn i hodet, fikk jeg nesten litt feber. Jeg måtte ha det.

Wanberg skrev ned en visjon for hvordan produktet skulle være, hva det skulle gjøre – og ikke gjøre. Deretter jobbet han og noen kollegaer i over tre år for å utvikle teknologien som skulle til for å lage en digital dings som føltes som papir, og som kunne gjøre om håndskrevne skisser til digital tekst og grafikk.

– Vi måtte finne opp en teknologi som gjorde skjermene raske nok. Uten det hadde vi ikke noe produkt, ikke noe selskap, ingen fremtid, sier Wanberg.

Designsjef Mats Herding Solberg var hans første ansettelse, og han fikk ansvaret for å kjempe frem de teknologiske fremskrittene.

– Vi har alltid vært opptatt av å lage produkter som oppleves som enkle, fordi papir er en veldig enkel ting, sier Solberg under produktvisningen i San Francisco.

Mats Herding Solberg

Designsjef Remarkable

Men bak det enkle, ligger hardt arbeid. Det siste skrivebrettet har tatt over fire år å lage, og spesialutviklet teknologi gjør det for første gang mulig å bruke farger.

Samtidig er selskapet opptatt av å ikke legge til flere funksjoner enn nødvendig.

– Denne skjermen kan vise opptil 20.000 farger, men vi kommer aldri til å gi så mange valgmuligheter. Det kan være distraherende, sier administrerende direktør Phil Hess.

Ny produktkategori

Den tidligere Bose-sjefen hadde selv fått sin egen Remarkable en god stund før gründer Magnus Wanberg tok kontakt første gang, og han var svært begeistret for produktet.

I desember i fjor ble amerikaneren ansatt som selskapets nye sjef, og hans største motivasjon er kampen mot digitale distraksjoner.

– Jeg tror det er et veldig stort behov for å hjelpe folk å tenke bedre, sier Hess.

 Tidligere Bose-sjef Phil Hess ble ansatt som administrerende direktør i Remarkable i fjor. Foto: Jason Henry / E24

Han mener selskapets nyeste produkt støtter dette oppdraget på «en perfekt måte». Internasjonale anmeldere gir ham delvis rett, men flere mener prisen på 579 dollar – uten tilbehør – vil være stiv for mange.

– Men hvis du sliter med å holde fokus på en laptop og savner følelsen av penn og papir – som faktisk har fordeler for hukommelsen – kan Paper Pro være et uvurderlig verktøy, skriver Wireds kritiker, som mener selskapets oppdateringer er velkomne.

Les også

Har skaffet Demokratene millioner – stemte Trump

CNN beskriver det nye skrivebrettet som årets «favoritt-teknologiprodukt», og det har også fått plass på en av julegavelistene til Financial Times.

Alexander Bergo, direktør for Innovasjon Norge i San Francisco og Silicon Valley, mener Remarkable har oppnådd en enestående, norsk suksess i USA.

– De har jo på mange måter skapt en helt ny produktkategori, og det i seg selv er jo helt fantastisk, sier Bergo, som bare kjenner selskapet utenfra.

Han tror en av grunnene til at de har lykkes, er at de har det han kaller en «Silicon Valley-holdning».

– De har et stort mål og superfokus på å lage det beste produktet for å oppnå dette målet, og de har vært helt kompromissløse i gjennomføringen. Det tror jeg er utrolig viktig for den globale suksessen, sier Bergo.

– I tillegg er fokuset på brukeren ufattelig viktig her. De har markedet i tankene hele tiden, legger han til.

Tøft fra Norge

Gründer Magnus Wanberg forteller at det aldri var noen tvil om at Remarkable skulle sikte seg inn mot et internasjonalt marked. Men det har ikke vært enkelt å starte et selskap med globale ambisjoner fra Norge, innrømmer gründeren.

I begynnelsen var det liten tilgang på kapital og veldig få hadde erfaring med å lage forbrukerteknologi, forteller han.

– Vi hadde egentlig ingen forutsetninger for å lykkes, sier Wanberg.

Magnus Wanberg

Gründer Remarkable

Som investor og gründer av StartupLab er Alexander Woxen blant dem som har sett selskapets utfordringer på nært hold.

– Det har ikke bare vært vanskelig, det har vært bortimot umulig, sier Woxen.

Norsk utholdenhet og hardt arbeid kompenserte for ulempene, mener Magnus Wanberg.

– Vi er jo like smarte. Det er ikke noen grunn til at vi ikke skal få det til. Men vi må nok kanskje jobbe litt hardere enn andre. Vi har litt flere utfordringer, rett og slett fordi vi er litt langt vekk fra der det skjer, sier Wanberg.

 Camila Sanhueza Holven, Bianka Merkl, Robin Willis, Phil Hess, Christina Andersen, Mona Øverby Winje og Mats Herding Solberg. Foto: Jason Henry / E24

I dag har selskapet hans over 500 ansatte, og ledelsen ser for seg at de i fremtiden vil ha flere internasjonale kontorer og ansatte spredt rundt over hele verden.

Per-Einar Dybvig i StartupLab mener de har stort potensial.

– Jeg ble veldig imponert over den siste produktlanseringen. Hvis de klarer å fortsette på denne måten, tror jeg dette kan bli et stort eventyr, sier han.

– De har fått litt lite oppmerksomhet, med tanke på det industrieventyret dette kan bli, sier Dybvig.

Les på E24+

Justin chatter med sin døde mor

Han får støtte av Marius Juul Møller, som har vært med som investor siden 2016, da Remarkable-gründeren kom inn på kontoret hans med prototypen av selskapets første modell i en metallkoffert.

– Jeg tror bare vi har skrapt i overflaten av hva dette selskapet kan få til videre, sier Juul Møller.

 Remarkables produkter er bygget på komplisert teknologi. Foto: Jason Henry / E24

Etter Remarkables første lanseringer, har internasjonale teknologigiganter som Amazon og Xiaomi prøvd seg med lignende produkter, men det norske selskapet er fortsatt den dominerende aktøren, ifølge gründer Magnus Wanberg.

– I 2019 og 2020 var vi veldig utrygge. Nå har de fleste store spilt ut hånden sin, og vi ser at vi har posisjonert oss helt riktig, sier han.

– Hadde du sett for deg at dere skulle komme så langt?

– Jeg synes vi har kommet kjempekort, jeg, sier Wanberg – litt med et glimt i øyet, understreker han.

Men samtidig er han seriøs, fordi han mener målgruppen er så ufattelig mye større.

– Hvis du har solgt et par millioner enheter, er du i utgangspunktet en liten spiller i denne bransjen her. Vi er bare helt i starten, sier Wanberg.

 Selskapets siste modell, Remarkable Paper Pro. Foto: Jason Henry / E24

Nå er målet å bygge en global teknologibedrift, som kan hjelpe folk å tenke bedre, gjennom både fysiske produkter og tjenester.

– Vi tenker langsiktig, og vi mener at «the sky is the limit». Men vi er ikke så naive at vi tror at alt bare vil gå fremover av seg selv, sier Wanberg.

– Her må det bygges stein for stein – i Norge og utenfor Norge.

Read Entire Article