Kortversjonen
- En studie viser at én av to som ble mobbet som barn har opplevd vold som voksne.
- Seniorforsker Ida Frugård Strøm understreker viktigheten av sosiale nettverk for å beskytte mot ny vold.
- Margit Lømo i voldsofferforening tror økt sårbarhet gjør tidligere mobbeofre mer utsatt.
Det kommer frem i en studie fra syv norske forskere, ledet av Ida Frugård Strøm, seniorforsker ved NKVTS (Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress).
Et hovedfunn er at effekten av mobbing i barndommen i stor grad er blitt oversett i forskning på reviktimisering
.– Hvorfor?
– Det er et godt spørsmål, som vi også har stilt. Vi tror dette kan ha noe gjøre med at mobbing og vold hovedsakelig har blitt studert i separate forskningsfelt og tradisjoner. Og forskningen på reviktimisering har først og fremst fokusert på vold, spesielt seksuelle overgrep, svarer Strøm.
VG ber henne forklare på «menneskespråk» hvordan barn og unge som blir mobbet har større sjanse enn andre for å bli utsatt for vold som voksne:
– Selv om denne studien ikke undersøker årsaker for hvorfor de som opplever mobbing har større risiko for ny vold, viser forskning at på lengre sikt kan slike opplevelser føre til langvarige vansker med sosiale relasjoner, sier forskeren.
Ensomhet og skam
Hun fremhever at psykiske helseproblemer, ensomhet, skam, og funksjonsproblemer kan gjøre utsatte mer sårbare i sosiale relasjoner.
De kan også ha høyere risiko for å bli utsatt for ny vold.
Samtidig understreker tidligere funn at et godt sosialt nettverk er spesielt viktig for utsatte, ettersom det kan beskytte mot ny vold senere i livet.
Les også: 800 historier om mobbing: Mange forteller at sårene aldri gror
– Oppsøker folk som er blitt mobbet mennesker og relasjoner som har relativt stor sjanse for å utøve vold mot dem?
– Det blir feil å si personer som har opplevd mobbing oppsøker slike relasjoner. Det er viktig å understreke at ikke alle som har opplevd mobbing i barndommen, opplever ny vold. Mange klarer seg også fint, men på gruppenivå fant vi at en av to mobbeutsatte har opplevd ny vold som voksen, svarer Frugård Strøm.
Hun understreker at denne studien ikke har undersøkt det VG spør om. Men forskeren sier at mobbing kan føre til svekkede sosiale relasjoner.
– Dette kan gjøre oss mer sårbare og ubeskyttet, og det kan få betydning for de relasjonene man former som voksen, sier forskeren.
Les også: – Det sit i deg for alltid
Selv om forskning har dokumentert risikoen for reviktimisering blant voldsutsatte, er den ofte begrenset til unge og ikke-representative utvalg, presiserer Frugård Strøm.
Økt sårbarhet
Forskning som undersøker sammenhengen mellom barndoms- og voksenvold viser ofte hvordan barndomsofre kan bli mer sårbare i samspill med andre.
Studier har funnet at å være et offer i barndommen kan påvirke individers atferd, mentale helse, følelsesregulering og sosiale relasjoner på måter som øker sårbarheten for reviktimisering av voksne.
Mangeårig leder Marit Lømo (78) i Foreningen for voldsofre, tror økt sårbarhet kan være en forklaring på at så mange som er mobbet i oppveksten - opplever vold som voksne.
– Mange blir nok preget og mer sårbare av mobbingen. Dette kan voksne voldsutøvere nærmest «lukte» i mange tilfeller, sier Lømo til VG.
Hun ble selv alvorlig knivstukket i voksen alder. Men opplevde ikke å bli mobbet i oppveksten.
Les også: Peder Angels foreldre rørte Erna Solberg: – Helt forferdelig
Doktoravhandling
Hovedforsker Frugård Strøm interesserte seg for temaet da hun skrev doktoravhandling om sammenhengen mellom mobbing, vold og arbeidsmarginalisering av unge voksne.
– Hvordan reagerte forskerteamet på funnet av sammenhengen mellom å være utsatt for mobbing som barn og vold som voksen?
– Selv om vi vet at mobbing kan sette spor langt inn i voksenlivet, så ble vi overrasket av at så mange hadde opplevd ny vold som voksen, selv når de ikke hadde opplevd annen vold i barndommen. Dette er triste funn, og det tydeliggjør hvor viktig det er å ha søkelys på denne gruppen, svarer Frugård.
Bry deg
– Hva kan styresmaktene bruke et slikt funn til?
– Funnene fra denne studien viser at vi fortsatt har en jobb å gjøre for å unngå at barn og unge går inn i voksenlivet med en sårbarhet for gjentatte voldsopplevelser. Det er derfor viktig å tenke i et mer langsiktig perspektiv. Det at mobbing og vold hovedsakelig har blitt studert i separate forskningsfelt og tradisjoner, gjenspeiles i forebyggingsarbeidet, som i stor grad består av separate programmer, svarer Frugård Strøm.
Har du tro på at mobbingen kan reduseres?aNei, så lenge politikere, skole og foreldre ikke innfører konkrete tiltak, så blir det ingen vesentlig nedgang.bJa, men det krever en tverrpolitisk kamp mot mobbing - med konkrete tiltak. Samt at skoler og foreldre griper inn mot mobbingen.cVet ikke.Hun legger til at det er behov for tidlig forebygging og tverrfaglig innsats.
– Dette er viktig for å forhindre gjentatt voldsutsatthet gjennom livsløpet for å fange opp de mest sårbare. Samtidig er det viktig å understreke at vi som samfunn har en jobb å gjøre. Mobbing må sees i sammenheng med sosiale relasjoner og skole- og nærmiljøet generelt. Vi vet at «bystanders»
som medelever, lærere, eller andre voksne kan utgjøre en stor forskjell ved å bry seg og støtte de som har det vanskelig.Les også: «Dette må vi bare slå ned på»