Nye makspriser på taxi: – Skyter spurv med kanon

3 months ago 25


De nye maksimalprisene for å praie taxi i storbyene slår feil ut, mener taxisjef på Vestlandet.

Daglig leder Robert Aasmul i Taxi 1 fortviler over de nye maksprisene i byene. Foto: Ørjan Deisz / BT

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

I forrige uke ble det innført makspris for å praie taxi i de største byene.

De nye reglene skal beskytte kundene mot urimelig høye priser når de praier taxi, og samtidig bidra til å presse useriøse aktører ut av markedet.

Men maksprisen virker mot sin hensikt, mener daglig leder Robert Aasmul i Taxi 1.

Det er de seriøse aktørene som får smekk. De useriøse vil fortsette som før, frykter han.

Les på E24+

Eksperter: Slik vil Trump 2.0 påvirke norsk økonomi

– Problemet er, og har vært lenge, at kundene som opplever useriøs handelspraksis, de klager ikke. De går til avisen og sier at dette var dumt i stedet for å klage, sier Aasmul.

Dersom klagen i stedet sendes inn til sentralen, politiet eller Forbrukertilsynet, vil samtlige ha mulighet til å ta tak i det, påpeker taxisjefen.

– Taper 10–20 prosent

Aasmul mener det allerede finnes sterke nok virkemidler for å få bukt med useriøse aktører.

– Men så løser regjeringen det med å senke prisnivået. Paradokset er da at løyvehavere som har brutt regelverket gjentatte ganger i lang tid, naturligvis ikke bryr seg om at det kommer enda en ny forskrift.

– De som jukser fortsetter å jukse. Det kommer de å gjøre til noen tar dem. Da er det kontrollmyndighetene som må på banen.

– Vi risikerer å tape omsetningen på mellom 10–20 prosent. Vi får det til å gå rundt, men vi tjener ikke penger. Det å miste 20 prosent av omsetningen er vanskelig. Selv om dette bare er i ett år, er vi tvunget til å drive med redusert omsetning.

– Det er frustrerende når det er så enkelt å ta dem.

Les også

Vil unngå sjokkpriser: Foreslår makspris på taxi

I starten av januar sendte bergensselskapet en formell klage til Nærings- og fiskeridepartementet (NFD).

I tillegg til å be om at klagen fikk oppsettende virkningoppsettende virkningOppsettende virkning er det at et forvaltningsvedtak ikke settes i kraft fordi det er klaget på det. Vedtaket kan i så fall ikke tre i kraft før klagen er behandlet og eventuelt forkastet., varslet Taxi 1 også at de kan bli nødt til å saksøke staten for å få erstattet tapet de nye maksprisene påfører dem.

«Taxi 1 anser at innføring av maksimalpriser kan være positivt, gitt at tiltaket treffer og er adekvat. Imidlertid er forskriften slik den er vedtatt av en slik karakter og til så stor ulempe at den må stanses eller endres», heter det i klagen, som E24 har fått innsyn i.

Men taxiselskapet har ikke klagerett, er svaret fra NFD. Forskriften som fastsatte maksprisene ble kunngjort på riktig måte.

– Setter prisene for lavt

Aasmul understreker at de er positive til en regulering av prisene i taxinæringen.

– Det vi har bemerket er at Næringsdartementet ikke vet hva det koster å drive taxi.

– De har holdt fingeren i luften og funnet et gjennomsnitt av noen tilfeldig valgte taxisentraler. De har ikke vurdert eksempelvis elbilkravene i Bergen og Oslo, og de har en rekke andre krav som løyvehaverne må følge for å gjøre næringen seriøs. Og det er vi positive til, men det koster penger. Og alle kostnadselementer har vokst voldsomt, sier Aasmul.

– Etter vår mening setter de noen av prisene for lavt. Det er problematisk i forhold til det kostnadsnivået som bedriftene per i dag har, for de vet ikke om det treffer.

Les også

Konkurransetilsynet advarer mot makspris for taxi

Aasmul passer på å skryte av Vestland fylkeskommune, som har løyvemyndigheten i Bergen. Overfor E24 har han dokumentert flere eksempler på at myndighetene har trykket inn løyver basert på relativt «bagatellmessige» saker.

Taklampe som er plassert feil på taket, kjøreseddel som ikke er plassert i holderen sin og løyvenummer som ikke er synlig på innsiden, er blant eksemplene.

– Det er bagatellmessig i forhold til å bryte prisopplysningsforskriften. Men fylkeskommunen Vestland har trukket en rekke løyver. Det dokumenterer at regelverket er mer enn godt nok til å håndtere avvikene.

– Det som dessverre skjer er at Stortinget skyter spurv med kanoner med å innføre en prisregulering som er helt ekstrem. Det rammer absolutt alle, også de som ikke jukser.

Regjeringen: Reverserer frislipp

Nå kan det gå hardt ut over enkelte sjåfører, advarer Aasmul.

– Vi har løyvehavere og sjåfører som sier at dette klarer de ikke å få til å gå rundt lenger. Vi synes det er veldig trist at de som er seriøse hos oss rett og slett bukker under fordi andre jukser.

– Vi skal nok klare oss gjennom dette, men enkeltindivider vil nok oppleve at de ikke får hjulene til å gå rundt.

E24 har oversendt Aasmuls uttalelser til Næringsdepartementet.

– Vi gjør dette fordi flere drosjekunder i sentrale områder har opplevd å måtte betale urimelig høye priser når de praier drosje. Med innføringen av maksimalpriser vil kunder ha større trygghet for at de ikke blir lurt når de praier drosje, skriver statssekretær Vegard Grøslie Wennesland i en e-post.

Regjeringens ambisjon er å få en mer seriøs drosjenæring, legger Wennesland til. Han peker på at forrige regjerings frislipp av næringen førte til at flere useriøse aktører har fått etablere seg.

– Jeg mener dette tiltaket, sammen med de mange tiltakene vi har gjort for en mer seriøs drosjenæring, bidrar til å luke ut de useriøse, skriver Wennesland.

Read Entire Article