Sikkerhetstjenestene tegner et alarmerende bilde av truslene som Norge står overfor. Vi står overfor et uvanlig komplisert trusselbilde.
Kortversjonen
- Norske sikkerhetstjenester advarer om komplekst trusselbilde, med fokus på Russland.
- PST tror russisk etterretning vil forsøke sabotasje mot norsk infrastruktur innen 2025.
- Russland, Kina og Iran utgjør økt fare for Norge; Nord-Korea forventes også å intensivere aktiviteten.
- Trussel fra ekstreme islamister og høyreekstremister øker.
- Økt beredskap og motstandsdyktighet mot sabotasje og desinformasjon nødvendig.
Det er mange som vil skade oss.
Én aktør skiller seg ut. Russland sto naturlig nok i fokus da Etterretningstjenesten, Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) presenterte de årlige trussel- og risikovurderingene.
PST vurderer det som sannsynlig at russisk etterretning vil forsøke å utføre sabotasjeaksjoner mot norske mål i 2025, for eksempel sivil infrastruktur. Det viser alvoret i situasjonen.
Russland skal ha stått bak flere titalls slike aksjoner i Europa de siste årene og i mange tilfeller har de brukt stedfortredere som sabotører. Russland kan blant annet bruke kriminelle nettverk i fordekte aksjoner. Det var 40 planlagte eller gjennomførte russiske sabotasjeaksjoner i Europa i fjor.
Sjefen for Etterretningstjenesten, Nils Andreas Stensønes, sa at verden er blitt farligere det siste året. For Norge er situasjonen blitt betydelig mer krevende. Makthaverne i Kreml er villig til å ta høyere risiko og Norge anses som en del av det uvennlig Vesten.
I tillegg til opptrappingen av russiske desinformasjonskampanjer og hybride angrep mot vestlige land øker faren for at ekstreme islamister eller høyreekstremister vil forsøke å gjennomføre terrorhandlinger.
I fjor var antallet avvergede eller gjennomførte terrorangrep i Europa på det høyeste nivået siden 2017. Den eneste positive i denne sørgelige statistikken er at de fleste terrorplanene i dag blir avdekket i tide. Det viser at godt politi- og etterretningssamarbeid, ofte over landegrensene, gir resultater.
I dag er terrortrusselen i Norge på moderat nivå. Det vil si at det anses som mulig at ekstremister vil forsøke å gjennomføre terrorangrep i år. PST mener at ekstreme islamister utgjør den alvorligste trusselen. Konfliktene i Midtøsten bidrar til at terrortrusselen øker. Sosiale nettverk er i økende grad blitt en plattform for radikalisering og rekruttering. Det er en urovekkende tendens til at stadig yngre blir radikalisert. Veien fra ekstreme holdninger til voldshandlinger kan være kort.
Russland er ikke den eneste statlige aktør som utgjør en økt fare for Norge. PST beskriver etterretningstrusselen fra Kina som betydelig og økende. Iran driver også etterretning i Norge. Det forventes økt aktivitet fra Nord-Korea.
Det faller sammen med det stadig tettere samarbeidet mellom Russland og Kina. Nord-Korea og Iran bidrar på ulike vis til Vladimir Putins krigføring i Ukraina. De autoritære regimer finner sammen i en front mot vestlige demokratier.
Vi trenger kunnskap om trusselbildet for å kunne foreta de riktige valg når den sikkerhetspolitiske situasjonen forverrer seg. Vi må styrke forsvaret, politiet og sikkerhetstjenestene. Det sivile samfunnet må bli mer motstandsdyktig mot sabotasje og desinformasjon. Vi har alle et personlig ansvar for bedre beredskap i tilfelle katastrofe eller konflikt. Omstendighetene tvinger oss til å handle forebyggende.
HØR OGSÅ PODCASTEN GIÆVER OG GJENGEN:
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for VGs holdning. Lederartiklene legger ikke føringer for vår nyhetsdekning.