Tradisjonen tro leder Ole Rolfsrud (48) sjakksendingene i romjulen. NRK-profilen innrømmer at det ikke er noen selvfølge.
Lørdag 28. desember kl. 21:50Kortversjonen
- Ole Rolfsrud (48) leder NRKs sjakksendinger i romjulen, og innrømmer at det ikke er en selvfølge.
- Etter en kort pause fra NRK savnet han fellesskapet og kreativiteten på Marienlyst.
- Rolfsrud er stolt av å samle generasjoner og gi fellesskap til ensomme i juletiden gjennom sjakksendingene.
- Han ofrer privatlivet, inkludert sønnens bursdag, for å gi glede til seerne.
Han har vært en del av NRKs sjakkdekning helt siden 2013, først som «utegående reporter» og etter at Line Andersen forsvant, har han hatt rollen som programleder for det som er noen av NRKs lengste sendinger i løpet av et år.
Sommeren 2022 bestemte han seg riktignok for å ta ett års pause fra statskanalen, men pausen ble kortere enn for de fleste andre. Han savnet både «messa»
og alt det andre kreative i NRK-huset på Marienlyst.– Fellesskapet, kaller han det.
– Det å møte kolleger, tilfeldig i gangen eller ved kaffeautomaten, og kaster ideer og bli inspirert og snakke rør og tull og fjas. Det savnet jeg veldig da jeg var alene ute i den store verden.
Å være konferansier for konferanser om grønn omstilling og bærekraft og KI og likestilling kan være veldig interessant og lærerikt. Men Rolfsrud følte at han kom til en grense der han savnet den journalistiske dynamikken.
– Ja, det var litt kjedelig å være alene.
Så:
– Jeg er veldig stolt over at vi har klart å fortsette med å lage gode opplevelser for folk gjennom romjula, sier han.
– Og jeg mener at vi hele tiden blir bedre. Vi gjør hverandre bedre.
– Dere samler generasjoner ved TV-skjermen. Det er jo ikke så vanlig i 2024?
– Nei. Det er mulig fordi vi sender i romjula. Vi er blitt en romjulstradisjon. Og enda viktigere enn å samle generasjoner er at jeg tror det er mange der ute som trenger det. Fellesskapet. Det er mange ensomme folk som sitter der og kanskje føler seg litt alene i romjulen. Det er ikke alle som er invitert i juleselskap eller på nyttårsfest.
– Vi prøver å invitere dem inn på festen vår, uttrykker Ole Rolfsrud det.
Han blir litt filosofisk:
– I dag som alt er så fragmentert, så tror jeg det er viktig med ankerfester. Det er fint for folk og berikende for oss som jobber med det. Det er ikke alle som kan spille sjakk en gang. Men de trives likevel foran TV-skjermen.
Rolfsruds kollega Torstein Bae har sittet og lyttet til samtalen. Han griper ordet:
– Det er faktisk et program vi lager sammen med folk. De sender inn kommentarer og vitser og spørsmål og bilde av katten og jeg ikke hva. Derfor blir det virkelig et fellesskap, ikke bare tomme ord. Jeg tror vi klarer det - å inkludere folk.
– Det var rørende da vi fikk brev fra en kvinne som skrev at hun var ensom så mange juler, men nå gleder hun seg til jula - med romjulssjakk.
Tilbake til Ole Rolfsrud.
– Man ofrer selvfølgelig en god del på privaten. Jeg har en sønn som har bursdag den 27. desember. Jeg har ikke feiret bursdagen hans skikkelig på ganske mange år.
– Jeg hadde aldri giddet å bruke jula på dette hvert år om jeg ikke visste vi betyr noe for veldig mange der ute, sier Rolfsrud ettertenksomt.
– Tilbakemeldingene og engasjementet fra folk er godt. Når statsministeren går på ski på Hallingskarvet og har oss på øret, når drosjesjåførene har oss på radio ... Da blir det veldig meningsfylt å jobbe for NRK Sport i jula.
– Men konkurrentene blir stadig flere?
– Ja, det er ikke lenger bare TV 2 og andre norske kanaler, men Netflix og HBO og selvfølgelig de sosiale mediene. Og for all del: Det er mye kvalitet å se der. Men de utenlandske TV-leverandørene er kanskje i mindre grad forankret i den norske folkesjelen. De klarer ikke speile alle Norges kriker og kroker. Det mener jeg at vi klarer i større grad, sier Ole Rolfsrud.
Sjakksendingene på NRK har allerede fått levert en god dose drama:
Fredag trakk Magnus Carlsen seg fra resten av mesterskapet etter å ha fått en utestengelse i den niende runden av hurtig-sjakken - på grunn av ulovlig buksebruk.
PS: NRK sender fra VM i hurtig- og lynsjakk fra kl. 19.45 hver dag i romjulen.