Tiltalte sammenlignet svindelen med lotteri.
Søndag 11. mai kl. 11:45Kortversjonen
- En 34-årig mann fra Lørenskog erkjente straffskyld for store deler av en tiltale om grovt skattesvik og bedrageri.
- Mannen tilstod blant annet å ha registrert fiktive MVA-oppgaver for å få refusjon.
- Politiadvokat Cecilie Gulnes beskriver det som «Crime as a Service».
- Forsvareren bestrider dette og sier klienten kun har bistått andre ved få anledninger.
– Noen ganger fikk han utbetalt penger, andre ganger ikke, forklarer politiadvokat Cecilie Gulnes i Oslo politidistrikt til VG.
En 34 år gammel mann fra Lørenskog erkjente i Oslo tingrett straffskyld for store deler av tiltalen.
Hovedtiltalte er siktet for grovt skattesvik, grovt bedrageri mot banker, forsøk på bedrageri og uriktig forklaring til offentlige myndigheter.
«Crime as a service»
– Det handler blant annet om å formidle en tjeneste som går ut på å registrere fiktive MVA-oppgaver. Målet har vært å få tilbake penger fra staten som man ikke hadde krav på, sier politiadvokat Cecilie Gulnes i Oslo politidistrikt til VG.
Hun omtaler dette som «Crime as a Service» der tiltalte bistår andre til å lure systemet.
I ett tilfelle med etterregistrering av MVA-melding mottok tiltalte over 200.000 kroner i merverdiavgiftsrefusjon fra staten, basert på opplysninger knyttet til et selskap som ikke hadde reell drift.
Saken ble oppdaget av Skattekrimavdelingen i 2024 og raskt sendt videre til politiets nye satsing ved navn «Operasjon deling».
Etterforskningen har vært kort og effektiv – noe politiet mener er avgjørende for å håndtere flere lignende saker i fremtiden.
– Samarbeidet med Skatteetaten gjorde at saken kunne løses raskt – og frigjorde ressurser til nye etterforskninger, sier Gulnes.
«Systematisk svindel»
– Det er en alvorlig sak, både i omfang og karakter. Vi snakker om systematisk svindel, flere selskaper, uriktige opplysninger, og et mål om økonomisk vinning. Til sammen utgjør dette et mønster som ikke kan forklares med tilfeldigheter eller enkeltstående feil, fremholdt aktor i sin sluttprosedyre i tingretten.
Under rettssaken kom det frem at kriminelle, med noen få tastetrykk kunne etterregistere fiktive lønninger i offentlige registre.
Bankene bruker disse tallene automatisk når de innvilger lån. Når pengene er utbetalt, sørger de kriminelle for at sporene slettes.
– Slik manipulasjon utløser heller ikke krav om skatter og avgifter, sier Gulnes til VG.
34-åringen er også tiltalt for å ha laget et falsk regnskap over to år, for å kunne kjøpe biler på lån.
To av disse bilene har forsvunnet.
Tips oss!
VG er avhengig av gode tips fra våre lesere. Ta kontakt med VG på e-post her eller på kryptert melding via Signal eller WhatsApp til +4792088655.
– Denne saken omhandler tillit og effektivitet – sentrale bærebjelker i det norske samfunnet. Vårt skattesystem er basert på høy grad av tillit og lite kontroll, nettopp fordi vi forventer ærlighet fra borgerne. Dette systemet blir sårbart når det misbrukes, sa Gulnes i sin prosedyre.
Hun la ned en påstand om fengsel i tre år og ti måneder og at tiltalte dømmes på alle punkter i saken. Hun ba også om fem års rettighetstap.
– Det betyr forbud mot å være daglig leder, ha ledende stillinger eller styreverv, forklarte hun.
Mannen er blant annet tiltalt for:
- Grovt skattesvik.
- Grovt bedrageri mot banker.
- Forsøk på bedrageri.
- Uriktige forklaringer til myndighet.
Ikke enig
Tiltaltes forsvarer, Petter Bonde, er ikke enig i politiets karakteristikk av saken om at klienten hans har bedrevet «Crime as a service».
– Jeg er ikke enig i den karakteristikken. Den sentrale delen av tiltalen gjelder egne selskaper og så har han bistått andre ved enkelte anledninger, sier Bonde.