For mange ledere lar sine sykmeldte medarbeidere være i fred, inntil de igjen møter på jobb. Det er en feil strategi, for å få dem raskere tilbake – eller tilbake i arbeid i det hele tatt.
Pål Lillebø
Konsernsjef Mdco
Erna Harboe
Konsernoverlege Mdco
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Dette er en kronikk
I 2024 gikk over 140.000 årsverk tapt, fordi medarbeidere ble hjemme. Langtidssykmeldte sto for den største andelen av sykefraværsdagene i Norge. Noen har god grunn til å være der, fordi det ikke er noen restarbeidsevne igjen, mens andre kunne jobbet noen timer i uken eller til og med noen dager.
Uavhengig av tilstand burde det vært en rett å bli like godt fulgt opp under et sykefravær som når man er til stede på arbeidsplassen. Kanskje enda bedre, fordi risikoen for at langtidssykmeldte forsvinner for godt er dessverre ganske høy, når uker blir til måneder.
Fravær av kontakt med arbeidsplassen er en av de faktorene som påvirker dette. Mange ledere tenker at de ikke skal plage sine syke medarbeidere. Vi mener det er en feilslutning.
For det første er det ikke plaging. Det er oppfølging. For det andre øker man sannsynligheten for at medarbeiderne kommer tilbake. Og for det tredje øker det muligheten for at den ansatte kan bruke sin restarbeidsevne til å skape verdi for arbeidsgiveren, før de er tilbake for fullt.
Det hender selvsagt at ledere tenker at en sykmeldt medarbeider er et problem mindre. Det er som regel konsekvensen av en dårlig vurdering ved ansettelse eller svikt i eget lederskapet underveis. Det bør ledere tenke over.
I en undersøkelse Norstat gjennomførte for Bedriftshelsetjenestens bransjeforening svarte 28 prosent av dem som hadde vært sykmeldt på grunn av psykiske- eller psykososiale lidelser
at oppfølgingen fra arbeidsgiver var dårlig eller svært dårlig. Det bør ledere også tenke over.
Godt lederskap handler om å følge opp sykmeldte medarbeidere på en strukturert måte. Norlandia Øvre Sædalen barnehage er et eksempel på det.
Som Bergens Tidende skrev om, må de egenmeldte og sykmeldte medarbeiderne ringe inn to ganger om dagen, så lenge de er syke. Det har vært ett av tiltakene som har redusert sykefraværet i barnehagen fra 22 prosent til 6,7 prosent. Et annet tiltak de har innført er fraværssamtaler, der alle får tilbakemelding om eget sykefravær.
I Vestfold-bedriften Matbørsen, som E24 omtalte, jobbet ledelsen, de tillitsvalgte og hovedverneombudet ut rutiner for hvordan de ansatte ville bli fulgt opp når de var syke. Det er en god løsning som skaper forutsigbarhet for både arbeidstagerne og arbeidsgiver. Men, i tillegg er dette noe en arbeidsgiver skal gjøre. Det er regulert i internkontrollforskriften.
I bedriftshelsetjenesten ser vi at de som lykkes godt, tar med seg bedriftshelsetjenesten i arbeidet med å utvikle en strukturert og tett oppfølging av de sykmeldte. Der lederen eller ledelse er en del av eller hele årsaken til sykefraværet blir det også utviklet en plan for hvordan oppfølgingen skal skje, uten at det blir en ekstra belastning for den sykmeldte. Ofte kommer det også på plass et eget program for ledere som skal styrke deres lederkompetanse.
Les på E24+
Bedriften halverte sykefraværet: – Det er mye man kan ta tak i selv
Mange, inkludert bedriftshelsetjenesten, anbefaler oppfølging minst hver 14. dag, men det kan gjøres langt oftere. Det er ikke minimumskravene ledere bør forholde seg til. Det er den oppfølgingen som får medarbeideren raskest tilbake.
I dag er det et krav at arbeidsgiver utvikler en individuell oppfølgingsplan sammen med den sykmeldte i løpet av fire uker, har et dialogmøte før det har gått syv uker og et neste etter 26 uker. Vi som jobber i bedriftshelsetjenesten ser at det er nødvendig å være i kontakt med den sykemeldte tidligere og hyppigere enn dette. Det er lederens ansvar.
Vi har sett eksempler på at oppfølgingen av sykefravær delegeres til HR- avdelingen
uten leders medvirkning. Det kan bære riktig galt av sted. Ledelse kan ikke delegeres. Det er leder som kjenner medarbeideren, arbeidsplassen og arbeidsoppgavene.
Som ledere må vi glede oss over de som møter opp på jobben.
Ifølge Sintefs tall koster en fraværende medarbeider virksomheter i gjennomsnitt 4200 kroner pr. dag. Det betyr at norske virksomheter hadde en totalkostnad på nærmere 150 milliarder kroner i 2024 på dem som var syke.
Det er enda en grunn til å ikke glemme de sykmeldte.